Reklama

Reklama

Čínská lázeň

  • Čína Xizao (více)
Čína, 1999, 95 min

Režie:

Yang Zhang

Scénář:

Xin Huo

Kamera:

Jian Zhang

Hudba:

Xiaogang Ye
(další profese)

Obsahy(1)

Film ČÍNSKA LÁZEŇ začíná fantazií o lázních ve stylu high-tech, připomínající moderní myčku aut. Tuto úvodní pasáž vystřídají pak tradiční čínské lázně. Se zvyky, které se uchovávají po tisíciletí, se svojí osobitou kulturou, vlastními konvencemi, pravidly, kde platí společenská rovnost. Osoby zbavené oděvu a společenského postavení, zde vytváří spektrum charakterů, které se zde setkávají a komunikují jako rovný s rovným. Tyto staré lázně, kdysi společenská potřeba, se ale staly nyní místem, kde se schází jen penzisté a lidé, kterým se příliš nedaří Přicházejí sem na masáž, horkou lázeň, zahrát si nějakou hru a poklábosit si. Zařízení lázní je staré, starodávně vyhlížející kotle, kapající trubky, vše jen ztěží drží pohromadě. Lázně provozuje starý pán, který se ještě stará o svého už dospělého, mentálně postiženého syna. Nejstarší syn, který hledá svoji budoucnost v moderním světě, dynamicky se rozvíjející oblasti Shenzhen svůj domov už dávno opustil. V domnění, že otec zemřel, se tento zbloudilý syn vrací do Pekingu. Ke svému překvapení je ale nucen postavit se tváří v tvář odpovědnosti za rodinu a řešit nastalé problémy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

May 

všechny recenze uživatele

Na zapade mnohokrat omilane tema otec vs. (po letech navraceny) syn je v podani Zhang Yanga uzasne svezi a diky jedne z hlavnich roli, retardovaneho bratra hlavniho hrdiny - Er-Minga, take neuveritelne kouzelne a mile. Pribeh vypravi o navratu Da-Minga do sveho rodneho mesta k bratrovi a udajne zesnulemu otci, ktery je vsak stale cily a spokojene vede se svym mentalne postizenym synem lazne. Otec ale brzy po tom, co se se 'ztracenym synem' usmiri, umira a nastava problem, co s postizenym Er-Mingem, ktery doposud zil jen pro lazenske hosty a lazne samotne, ktere se kvuli novemu supermarketu budou muset tak jako tak zbourat.. Komedie, pri ktere se nebudete smat, ale s usmevem se vpijet do platna pred sebou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Brutalistiská komunistická betonárska úderka (vo filme nikdy - až na zopár robotníkov - neukázaná, len letmo spomenutá) sa chystá zbúrať starú štvrť a v nej tradičné čínske kúpele. V nich sa odohráva ústredný príbeh návratu syna žijúceho dlhé roky modernitou. Prichádza, mysliac si, že otec zomrel. Po pár dňoch precitne a pomáha. Pomáha staručkému otcovi, jednoduchému, stále vysmiatemu mentálne postihnutému bratovi a najmä sám sebe. V kúpeľoch sa odohrávajú rôzne veci : tradičné kúpacie rituály a počas prestávok sa kúpajúci zabávajú súbojmi kobyliek, riešia vzťahové problémy, spievajú pod sprchou.. Príjemne plynúca smutná komédia. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Syn, který žije západním, uspěchaným stylem života, vydělává slušné peníze se vrací do rodné vísky, kde vše plyne po staru a v duchu tradic. Jeho otec vede lázně, kde dodržuje tradice, kde je poklidná atmosféraa kam si chodí odpočinout určitá skupina "štamgastů". Nejdříve opovrhuje tím vším před čím utekl, ale pomalu začíná objevovat kouzlo tradic. Znovu nachází cestu ke svému "jednodušímu" bratru a otci, kteří spolu mají krásný vztah. To vše ač možná zní poněkud "lacině" a podlézavě je zpracováno a zahráno opravdu bravurně. Vše je takové milé, poklidné a to ač přestože se řeší i negativní témata (bourání za účelem stavby supermarketu, smrt, odcizení, co s nechtěným bratrem,atd.) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek z pro nás exotického prostředí. Neznámí čínští herci předvádějí skvělé výkony, vyzdvihl bych roli postiženého bratra. Zajímavé jsou i ony "rituály" v koupeli a hlavně pak konfrontace těchto tradičních lázní se supermoderní sprchou v úvodu filmu. Vzhledem k nízké četnosti čínských filmů u nás nelze usuzovat na celkovou úroveň kinematografie v této zemi, ale tento snímek jednoznačně patří mezi to nejpovedenější z toho, co jsme měli možnost z této daleké země vidět. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

"Momentálně" zaostalý bratr (blahoslavení chudí duchem mají daleko víc vyvinutou intuici) pošle svému staršímu bratrovi obrázek, na kterém je nakreslený jejich otec mrtvý (tvrdí pak, že nakreslil, jak táta odpočívá). Bratr okamžitě přijede a díky tomu dostane možnost prožít s bratrem, tátou a štamgasty z jejich starých lázní pár nádherných "čínsky hrabalovských" dní , než se bratrovo "proroctví" naplní a on musí řešit co dál ... ()

Galerie (4)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama