Reklama

Reklama

Jumbo Jet: 50 let v oblacích

(TV film)
  • Česko Jumbo Jet - 50 let na obloze (více)
Velká Británie, 2018, 2x45 min

Obsahy(1)

Uvedení Boeingu 747 do provozu znamenalo obrovský pokrok v letecké dopravě... Jumbo vneslo do cestování úplně jiný rozměr, tento první širokotrupý letoun byl dvakrát větší než konkurenti z té doby. Jeho rekordních 450 sedadel radikálně proměnilo ekonomiku leteckého průmyslu, díky němu se staly dálkové lety dostupnými i pro méně bohaté cestující. Zpočátku se však jednalo o nesmírně riskantní projekt, na kterém závisela budoucnost celé firmy Boeing. Výroba Jumba si vyžádala tři roky a hlavně stavbu největší továrny na světě. Ale i pak hrozilo projektu fiasko. Přesto Boeing 747 nakonec změnil způsob, jakým lidé vnímali svět a vzdálenosti. Jaké překážky bylo třeba překonat a jak Jumbo ovládlo oblohu? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že jsem to už dříve viděl. Prostě oslava jednoho obřího letadla, které aktuálně zůstane jen v nákladní přepravě. Podrobně hezky od zrodu po ukončení provozu v přepravě pasažérů. Britský dokument potěší fanoušky Iron Maiden, neboť tam krátce vystupuje jejich frontman, který je pilotem a řekne pár vět a ukáže letecký simulátor. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Letecký trenažér Boeingu 747  jsem si v Praze za 750 korun předplatil a stihl jsem přistát nad Alpami v Innsbrucku, v nočním Buenos Aires  a s odřenýma ušima v Hong Kongu mezi mořem a horama. Vřele doporučuji. Zde v dokumentu to bylo s frontmanem Iron Maiden. ()

Supremit 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavo vyrozprávaný príbeh lietadla, ktoré spôsobilo revolúciu v lietaní. Zaujímavé postrehy a príhody technikov, inžinierov a pilotov dodávajú dielu autentickosť. Súčasne objasňujú reálne hrozby ktoré nastali, ale aj vďaka týmu skúsených profesionálov neskončili tragicky. Človek sa dozvedá o rozvoji technológii zaisťujúcich chod lietadla a zároveň bezpečnostných systémoch dodávajúcich pocit spoľahlivosti a bezpečia. Vďaka tomuto technologickému skvostu sa kontinenty navzájom prepojili. Cestovanie leteckou dopravou sa stalo súčasťou celej civilizácie. ()

Reklama

Reklama