Reklama

Reklama

Bouře duší

  • Lotyšsko Dveselu putenis (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Arturs, rolnický chlapec z Lotyšska, se během první světové války přihlásil do armády, aby se stal hrdinou. Poté, co přežil brutalitu bojů v zákopech a ztrátu rodiny, přemítá, zda nebylo všechno jeho úsilí zbytečné... Lotyšsko. Milostný příběh šestnáctiletého Arturse přeruší první světová válka. Poté, co přijde o matku a domov, mu jistou útěchu poskytne vstup do armády, protože je to poprvé, co jsou v Ruské říši povoleny národní prapory. Válka však není taková, jakou si ji Arturs představoval – žádná sláva a hrdinství, žádná spravedlnost. Je to brutální a bolestivé. Arturs zůstane po válce, která připravila o život jeho otce i bratra, úplně sám. Rovněž zatím nedošlo k žádnému pokroku ve slibovaném rychlém ukončení války a včasném návratu domů. Arturs je jediný, kdo se chce vrátit, zatímco jeho domovina se stala hřištěm pro jiné národy. Najde v sobě sílu pro závěrečnou bitvu a nakonec se vrátí domů, aby začal od nuly, stejně jako jeho nově vytvořený stát. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (57)

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny silny valecny nehrdinsky pribeh vypraveny z pohledu, ktery historie ignoruje. Prestoze je to natoceno s malymi prostredky,je zde hodne myslenek k premysleni a bohaty hudebni doprovod. Naivni teenager je uprostred prvni svetove valky na vychodni fronte. Jde o adaptaci romanu Alexandra Grinse z roku 1934 a jeho frontove zkusenosti. Malebne sceny hsou podobne platnum starych mistru. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naturalizmus prvej svetovej vojny. Konečne sa začína presadzovať snímanie tejto vojny, pretože tá bola paradoxne v mnohých ohľadoch hnusnejšia ako druhá svetová, čo sa týka bojov. V 1939 sa do bojov okrem Nemcov nechcelo nikomu, ale v 1914 išli všetky národy hrdo do vojny, ktorá mala skončiť o pár mesiacov, no nakoniec poznačila celú generáciu nevídaným spôsobom. Lotyšsko má svoj samostatný príbeh a to, že mali akurát tak na výber Nemecko alebo Rusko ich poznačilo až do deväťdesiatych rokov 20. storočia, kedy získali definitívnu samostatnosť. Hoci tento film v podstate ukazuje získanie nezávislosti, tú si krajina udržala len do 1940. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na Lotyšské poměry natočeno hezky a první světová je určitě vítaná, bohužel na to i film doplácí a je to tak trochu nuda. Postavy mě příliš nezaujaly, je nutné uvést na pravou míru, že film je především válečné Drama, akce je zde velmi málo a ikdyž na ní dojde, tak je vesměs nezajímavá. Chybí brutalita, intenzita i napětí. Vojáci stojí na místě, vystřelí, nabijou, konec. Chápu, že zbraně v první světové byly jiné než v té druhé, ale určitě to šlo natočit zajímavěji. Navíc Lotyšská armáda byla velmi malá, takže to působí skromně ve všech ohledech. Na mě málo špinavé a drsné, je to až moc uhlazené a civilní scény jsou zdlouhavé. Hlavní hrdina tu vystřídá 3 partnerky a to já u války sledovat nepotřebuji. Kdo upřednostňuje romantiku, emoce a zdlouhavý příběh před válečným masakrem, tak bude spokojen. Příběh***, Akce**, Humor**, Násilí*, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí**. 5/10. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Akokoľvek som sa snažil, nevedel som sa na film naladiť. Film síce má nádherný vizuál plný krásnych scén, no celkovo je bez duše. Jednoducho chladný... Film obsahuje pomerne málo dialógov, mnoho z nich je tak trochu od veci, Vôbec nepopisujú v akej situácii sa Lotyši a Lotyšsko ako také ocitlo ani kam smeruje. Chvíľu tu sú Nemci, popom Rusi a divák, ktorý nepozná dejiny sa musí úplne stratiť. Akoby režisér predpokladal, že celý svet pozná dejiny Lotyšov. Obrovskú zásluhu na tejto informačnej katastrofe má český dabing. To, že je tiež bez duše by až tak nevadilo, ale keď sa už neprekladajú informačné texty v úvode i závere filmu, tak niekto urobil chybu. Po skončení filmu som mal pocit, že tie nepreložené texty by mi dali viac než celý film. Ďalší prúser sú neotitulkované ani nepredabované scény kde sa hovorí rusky alebo nemecky. Niečo sa pochytiť dá, ale nie všetko. Úplne najväčší problém však vidím v tom, že film vlastne nemá príbeh. "Len" sledujeme osud pre mňa nie príliš sympatického mladého Lotyša. Mohol to byť super film, ale nestalo sa. Pekné obrázky ani bojové scény nie sú všetko...60%. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Univerzální příběh mladíka, který je zavlečen do válečného běsnění. Ze začátku je vidět naivita, ta klukovská poblázněnost o hrdinství a slávě. S postupujícím časem, s přibývajícími padlými, se situace malinko mění. Protagonista filmu toho ale moc nepředvede, pouze reaguje na věci okolo něj. Někdy musí být nechápající, jindy rozjařený, pak trudomyslný. Všechno se děje automaticky. Chtělo to nějakou nosnější linku. Film je pouze sledem scének, rozprostírající v rozmezí několika let. První polovina dvacátého století byla pro Lotyšsko dynamická a smutná. Jak to bývá, malý národ byl zachycený ve víru pletichaření větších hráčů. Tvůrci se snaží od všeho pojmout trochu. To by mnohem víc fungovalo v minisérii, kde by měli více prostoru k prokreslení postav a jejích motivací, a ne v dvouhodinovém celovečeráku. Po technické stránce si není na co stěžovat. Měřítko snímku je menší, přesto dokáže příjemně překvapit svým pojetím. Nejedná se o průšvih, ale tenhle film vám docela rychle vyšumí z hlavy. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama