Reklama

Reklama

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Krytý vůz plachtou, vlastně celá řada vozů táhnoucích na západ v průběhu roku a co vše se zatím událo.Dobový velkofilm.(50%) ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Je řada věcí, o nichž by se v případě KRYTÉHO VOZU dalo hovořit, ale zaujalo mě hlavně vyprávění, které v souvislostech hollywoodského filmů působí zvláštně. Na jednu stranu jde vlastně o sérii epizod, ba kapitol z roční cesty jedné karavany osadníků na cestě do Oregonu během roku 1848. Tato je propojena zprvu volným motivem souboje o dívku, dcera vedoucího výpravy. Tento motiv se postupně vyostřuje, když je hlavní hrdina obviněn z dřívější loupeže a dívka je mu zapovězena - přičemž v hodině projekce se odhalí, že to bylo celé jinak. Jenže odhalí se to vedlejší postavě, navíc v danou chvíli notně opilé, takže to zapomene a nemůže si dost dlouho vzpomenout. Jinými slovy, okamžik vyřešení tohoto jednoho z mála opravdu klasicky kauzálních propojení celého příběhu se neustále odkládá - opilosti, nedorozuměním, rozloučením, útokem indiánů a podobně, takže epizody působí sevřeněji, ačkoli nejsou o moc sevřenější než v některých spíše epizodicky vyprávějících kinematografiích (včetně naší, třeba). To je samozřejmě jen jedna z taktik, skrze kterou filmaři na sto minutách trvání (přibližně, je to němý film s odhadovanou rychlostí projekce) epizody propojují, další je motiv pluhu či chlapec a bandžem a žvýkacím tabákem. Ačkoli se v něm stříhá docela rychle, úhlu snímání je méně, než bychom od amerického filmu z roku 1923 čekali, a to i v porovnání s filmy třeba z roku 1917 či 1918. Na druhou stranu opulentní výprava a karavana vozů v obrovských celcích odpovídá finančním možnostem hollywoodské kinematografie v první půlce dvacátých let. Není to jednoznačně dobrý film, na to je práce s epizodami, vypustkami i motivy přece jen poněkud nesoustavné povahy, ale rozhodně je svébytnou modifikaci toho, co se už tehdy v amerických studiích u filmu a takovým rozpočtem považovalo za standardní. / Pordenone, Le Giornate Del Cinema Muto ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Najväčšia nemá westernová pecka? Áno, viem jej názov. Je to THE IRON HORSE od Johna Forda. Niekoľko mesiacov a niekoľko miliónov tržieb dopredu, prišla však táto epopeja. Predsa len, je to nezaslúžene jeden z najúspešnejších nemých filmov v histórii. Hlad filmových divákov po koltoch ´´proklate nízko´´, spravilo z tohto diela minimálne komerčnú legendu. A pritom spomínaná pecka od Forda, je to jediné westernové, nemé a čiernobiele zadosťučinenie v celej svojej kategórii. Kvality malé, kvantita veľká. Presne, ako dnes. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama