Reklama

Reklama

Unabomber – Jak to vidí on sám

(seriál)
  • Kanada Unabomber: In His Own Words
Kanada, 2020, 2 h 57 min (Minutáž: 40–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Skutečný příběh podivnější než fikce. Ted Kaczynski, alias Unabomber, se ocitne v hledáčku CIA, která se z něj pokusí udělat superagenta. Její plán ale skončí fiaskem. (Netflix)

Recenze (3)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Další povedený true crime. Tentokrát je to honba za Theodorem Kaczynskim, známým též jako Unabomber. Anti-technologický terorista, jenž posílal výbušniny v dřevěných bednách či obálkách a to do rukou různých profesorů, vědců nebo mocným lidem velkých korporací. I když se jedná v USA o jednoho z nejzávažnějších zločinců, který unikal FBI a spravedlnosti po spoustu let a jehož vyšetřování stálo desítky milionů dolarů, tak se musím přiznat, že jsem o tomto člověku, do doby než jsem zkouknul dokument, nikdy neslyšel. Jsme zde obohaceni o samotné Kaczynského výpovědi, které se rozhodnul ve vězení poskynout, takže máme vše z první ruky. Nese se to v podobném duchu jako Paměti vraha: Případ Nilsen. Vypovídají zde i jeho nejbližší - bratr, kamarád, sousedé a lidi z nejrůznějších oborů od novinařiny po kriminalistiku a po celou minisérii se snažíme dostat do vrahovi mysli a pochopit jej. Nemá to sice takové strhující tempo jako jiné podobné dokumenty z Netflixu ale pro fanoušky true crime to bude určitě zajímavá podívaná. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když se geniální matematik se stipendiem na Harvardu nasere, odejde do hlubokých lesů a v malé chatce začne vymýšlet, jak by ještě mohl zvrátit rozklad společnosti, tak je potřeba zbystřit. Unabomber je autorem jednoho z nejlepších true crime příběhů všech dob nejen díky vysokému IQ, ale i kvůli dekády trvající nepolapitelnosti a nevyžádané auře intelektuálního vůdce environmentálního hnutí. ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Polovica zo všetkých rozhovorov sú len subjektívne úvahy a názory jednotlivcov, ako napríklad: „Nemal som pocit, že sa správa ako blázon,“ neobsahujú žiadne užitočné informácie. Prvé dve epizódy mali byť zlúčené do jednej, alebo nemali byť vôbec. Tieto epizódy sú plné absolútne jednostranných, manipulatívnych, demagogických, zbytočných fráz, snažia sa navodiť presvedčenie, že Kaczynsky je jednoducho magor. Niet sa čomu diviť, veď dokument spolufinancovala FBI. Až v tretej epizóde sa trochu bližšie dozvedáme motívy jeho činov. Potešil rozhovor so Zerzanom a Lewisom, veľa priestoru ale nedostali. Záver poslednej epizódy dáva dojem, že Kaczynsky vlastne mal vo všetkom pravdu, ale nemal zabíjať. S tým súhlasím. Kto by si chcel prečítať preklad jeho rozhovoru pre Earth First! Journal, ktorý je spomínaný v dokumente, môže tak urobiť TU, jeho Manifest sa dá ľahko nájsť na Googli, stačí zadať "Priemyselná spoločnosť a jej budúcnosť". ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • FBI přispěla k vytvoření Unabombera. (M.Fish)

Reklama

Reklama