Reklama

Reklama

Full Metal gokudō

  • angličtina Full Metal Yakuza

Obsahy(1)

V ROBOCOPOVI je správňácký polda po smrti vzkříšen jako ultimátní kybernetický bojovník se zločinem. V této brakové parafrázi na Verhovenův akční spektákl stejný osud postihne neschopného poskoka jedné rodiny japonské mafie. Brutální násilí v kombinaci s absurdní nadsázkou představuje jeden z mnoha atributů tvorby Takaši Miikeho (ICHI THE KILLER, IZO), nejvšestrannějšího filmaře současnosti. Jeho filmografie započatá debutem z roku 1991 čítá sedmdesát titulů zastupujících všechny myslitelné žánry. (JFL)

(více)

Recenze (6)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé. Vím, že si Takashi Miike nepotrpí moc na děj, ale tohle bylo celkově jaksi divné. Parodie na Tatsu tu byla celkem zřetelná a potěšila. Zvrácenost taky nechyběla a bezduché sekání bylo jaksi nepřehledné a nedotažené. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

I když je Keisuke v podstatě neporazitelný bojovník, uvědomuje si svou zrůdnost a uchyluje se do izolace. V tomhle vidím dost frakensteinovský motiv. Scénář je celkem prostinký a vlastně všechno, co se děje už jaksi divák očekával a předvídal. Jinak se dočkáme Miikeho oblíbených násilných scén, gejzírů krve a jednoho znásilnění. Výhrady mám k maskám, k trikům a hodně špatnému humoru. Tělo hlavního hrdiny nevypadá vůbec kovově, ale spíše gumově a na některých místech herci dost nepasuje. Triky jsou odpuzující a Miike se spokojil jen s umělými pseudoblesky. Strůjcem většiny trapných fórku je postava šíleného vědce, který robojakuzáka stvořil a vůbec mi ty fórky k tomuhle žánru neseděly. Nicméně film byl točen přímo pro videotrh, takže se dá při hodnocení mírně přimhouřit oko. ()

Bláža 

všechny recenze uživatele

Miikeho film s Yakuza-tématikou, evokující mnoho inspiračních zdrojů - v první řadě Verhoevenův Robocop, a dále třeba i náznaky humoru nemající daleko ke slapstickovým komediím - zůstává originální a zábavný. Keisuke Hagane se chce stát Yakuzou, nicméně je v gangu tím nejnižším, co může být – pouze drhne podlahu. Neustále je tu stavěna do konfrontace jeho malost, neschopnost a slabost, proti okolním elementům – jeho boss jako symbol moci a nadřazenosti, Keisukeho selhaní při sexu, znevažování jeho autority Yakuzy partou chuligánů, kterými je v parku přepaden V okamžiku, kdy zemře při obraně bosse, je jeho mrtvé tělo nahrazeno robotickým. Keisuke se stává nebezpečným, kvůli novému vědomí vlastní moci. Podobně jako Ichi (Ichi The Killer), i on je emocionálně vychýlený a nevyrovnaný, tudíž snadno manipulovatelný. Přílišnou emocionální zátěží propadá nekontrolovanému běsnění, vyvrcholující v závěru filmu, kdy stojí proti svému vlastnímu gangu. Místy působí film lehce nevyrovnaně, přesto je to docela podívaná. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Robocop na japonský způsob? Tak to tedy těžko, Verhoeven je v porovnání s Miikem normální a vyrovnaný režisér slušňáckých rodinných komedií. :-) Ale jakoby tvůrcům postupně docházel dech a hlavně nadhled. Vtipný příběh jednoho jakuzáckého nekňuby se po jeho smrti a předělání na robotického nadčlověka postupně mění na podivný mix revenge filmu a existencionálního skoro dramatu, se spoustou bizarností a perverzností. ()

--TMO-- 

všechny recenze uživatele

Nieje to Miike v najlepšej forme, ale skalný fanúšik určite ocení. Trošku pochybné efekty však podľa mňa iba fajne dokresľujú vskutku pochybný dej : ) Ale predsalen, táto verzia "robocopa" mi je oveľa sympatickejšia, ako tá od Verhoevena (a hlavne jej čoraz trápnejších následovníkov), aj keď zase musím priznať, že tam boli efekty oveľa zaujímavejšie - a predsa - RobertekPolicajt je priekopník. V Full metal yakuza mi ale zase vyhovuje humor a spôsob, akým je to podané (koho by nepotešila scéna s penisom). Je to proste Miike. ()

Reklama

Reklama