Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ti dva se nikdy neměli potkat, nikdy se do sebe neměli zamilovat. Mladík z ortodoxní židovské rodiny, které poskytuje skromnou obživu zastavárna a krámek s látkami, a dcera pobožných waleských rodičů, pro které je víra jediným světlým bodem jejich víc než chudého života. Osud však rozhodl jinak. A tak Šelomon jednoho dne stanul se svým balíkem látek u dveří Reesova domu a ta půvabná, plachá dívka, která mu je otevřela, se mu na první pohled zalíbila. I pro Gaenor, která dosud znala jen chlapy své vesnice, uhnětené těžkou prací v dolech do jednolité drsné podoby, je Šelomon tak trochu zjevením z jiného světa. Jenomže se píše rok 1911 a společnost, ovládaná rasovými předsudky i sociálními nejistotami, nemůže pro lásku dvou lidí z tak odlišných světů najít příliš mnoho pochopení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla kdysi na ČT 2 a spoustu scén si pamatuju dodnes. Zamilovaný židovský mladík, ochotný sledovat objekt svého zájmu až do kostela a dojímat se nad tím, když se ona modlí. V každém jejich setkání je úžasné napětí, prostota a syrovost. Krásný a krutý obraz toho, jak v té době lidé žili, jaké měli problémy a jak se vyrovnávali s nevhodnou láskou. No a nakonec si nemůžu odpustit - Ioan Gruffud hraje osudově zamilovaného muže neuvěřitelně věrohodně. Škoda, že v mládí nenatočil víc podobných filmů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úprimne sa čudujem, že je tento snímok tak neznámy. Hlavne keď uvážime, že má v sebe všetko to najlepšie, čo má mať plnohodnotná romantická dráma, ba aj niečo navyše. Krásny romantický príbeh korenený ľudskou zlobou, spiatočníckymi predsudkami, ľudskou malosťou, závisťou, tvrdohlavosťou... Má v takomto prostredí láska dvoch ľudí z rozdielnych kultúrnych svetov šancu na prežitie? Tá tragika tu je neúprosná a doslovne kričí s každou ďalšou klapkou smerom k smutnému záveru. A do toho všetkého nádherná, prenádherná hudba, ktorá sa krásne nesie aj záverečnými titulkami. No a oboch ústredných hercov hádam ani netreba spomínať, vložili sa do toho naplno. Krásna romantická záležitosť, takých veľa nie je. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film o zakázané lásce uprostřed bídy a náboženské nesnášenlivosti je vlastně okatou variací na starodávné téma milenecké dvojice jako od Shakespeara. Výborní herci, mrazivě smutný příběh a realistické podání jen podtrhují výborný dojem z tohoto nevšedního milostného dramatu, jehož nejlepší vizitkou budiž oprávněná nominace na Oscara. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla s velkým očekáváním (nemohla jsem ho dlouho sehnat) a ani trochu nezklamal, Gruffudd je v něm kouzelný, ostatně jako ve všech filmech, které natočil před svým odchodem do Ameriky, a ač příliš nerozumím ani Welsu ani chudým Welšanům a už vůbec ne ortodoxním Židům, jednoduchý příběh o odlišnosti dvou světů a přesto blízkosti dvou lidí mě, jak je u takových téma obvyklé, dostal. Navíc miluji příběhy se špatným koncem, připomínají mi život... Post scriptum: děkuji tedy Nyckovi za titulky, velmi pravděpodobně jsem film sledovala právě s nimi. ()

Blažena 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla před lety,ale až teď jsem zjistila, jeho název, takže konečně můžu někomu poreferovat, jak mě dostal! Příběh je až drasticky silný, strhující drama a závěr je vygradovaný do absolutního psychologického/ filozofického extrému (v jedné posteli končí a zároveň se rodí život). Milostný příběh, u kterého jsem brečela jak malá holka, je navíc zasazen do (skvěle vykresleného) prostředí krutých předsudků, netolerance, drsných chlapů a romantické waleské přírody. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama