Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Kvalitní netflixová jednohubka. Ortodoxní Židi? Jako vážně? Solidní fanatici, že vypadají jako dementi to je věc druhá. Ale jakým způsobem žijí to je opravdu síla. Nedivím se holčině, že tohle prostě nedala. K čemu, že je to dobré vůbec? Kvůli nějaké neexistující bytosti? No každý extrém je špatný, ale co je zvláštní, že to přetrvalo i do dnešní doby. Ještě, že žiji v jedné z nejateističtější zemi na světě. Jinak moc dobře zahrané i napsané. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Z extrému do extrému - prísne židovské maniere sú tu vykreslené ako to, čo ženy (aj mužov) v komunite zväzuje, čo by ešte samé o sebe mohlo obstáť, zároveň je ale multikultúrny život v Berlíne, kde sa to po sebe váľa jedno cez druhé prezentovaný ako vrchol krásy života, ktorý treba zažiť.⚪Celý ten motív, prečo vlastne hrdinka uteká pred ,,minulým životom" by určite obstál lepšie, ak by sme aj ako diváci videli, aké krutosti sa hrdinke dejú - tu len musí prísne dodržiavať pravidlá, ostrihať si hlavu a nechce mať sex. Veď aj ten jej manžel je skôr prototyp chlapa, ktorý vyrastal v ,,škodlivom" prostredí a tak získal spoločensky škodlivé názory, nie je ani vyslovene charakterovo zlý, svoju ženu nechce biť, v závere by sa dokonca kvôli nej aj zmenil, no nie, hlavnej hrdinke nestačí nič z toho a odstrihne sa od neho, pretože ,,za starým životom treba spraviť bodku." Hmm, logické, hlavne, ak ste tehotná žena bez práce, domova a rodiny, oplatí sa odstrihnúť od niekoho, kto by mi mohol relatívne pomôcť.⚪Taktiež som absolútne nepochopila nevyužitý potenciál motívu, kedy v závere mohla hrdinka manžela presvedčiť, aby sa odsťahovali a žili spolu iný život, čo by podľa jeho charakterového vývinu možno aj šlo, ale nie, rozumnejší krok bolo začať si s no name Nemcom, ktorého som spoznala pred pár týždňami. A ten motív, že v multikulti spoločnosti je každý milý a hneď, aj neznámemu človeku, pomôže už radšej nechám bez komentára.⚪ To je, ako keby ste vzali príbeh z Bez dcéry neodídem, ale vyškrtli to, že ju manžel bije, je despota, sociopat a Moslim, a nechali len premisu, že manželka chce nutne od neho odísť, lebo sa jej nepáčia striktné zvyky. Tiež by ste dostali niečo podobné.⚪ ()

Reklama

Hismael 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomíná seriál Chalífát, ovšem z druhé strany barikády hluboce věřících. Na rozdíl od fanatických islámských teroristů z Chalífátu jsou Chasidký židé ze seriálu Neortodoxní i přes mnoho naprosto nepřirozených pravidel relativně umírnění. Jejich život obtěžkán vírou v boha je řízen tak, aby se z žen staly stroje na výrobu dětí bez ohledu na city. To všechno doprovázejí další nařízení, která jsou pro svobodného ateistu noční můra. Začátek je pro dívku unikající z tohoto prostředí poměrně depresivní záležitost a příběh zatím neukazuje, v čem spočívá její motivace. Přítomné události se začnou střídat s minulostí a tak se celé pozadí sporu postupně odhaluje. Netflix tam klasicky velice rád vidí zástupce LGBT komunity, ovšem na to, že má tato minisérie jen 4 díly, je tam toho už docela dost. Seriál je nelichotivý vhled do radikálního světa židů, kde náboženství může vytvářet mnohem více zla, než by se mohlo zdát. Velice zajímavé a rozhodně to stojí za shlédnutí. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Židovství v Americe zkrátka není jednoduché a pokud to bohužel nemáte v krvi, tak se židem nestanete. Esty je jedním z těchto případů a proto utíká za "svobodou" do Evropy a přesněji do centra menšin a to je Berlín. Příběh je rozdělen do dvou linií, které se navzájem asi po 10 minutách střídají. Jedna je z minulosti a ukazuje, jak se Esty stává židovkou a zároveň nám přestavuje jejich různé tradice. Druhá je už z přítomnosti a vypráví právě o již zmiňovaném útěku do Berlína. Film je čisté drama, takže se zde nachází hodně dialogů, na kterých stojí i celý film. Chvilkami je příběh i emočně silný. Postav tu zas moc není, a proto se spíše jedná o sólojízdu hlavní herečky, která ale hraje velmi přesvědčivě. Jednu věc jsem si upřesnil v tomto filmu. A to že židovství je strašná blbost. 75% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dobře napsaná,dobře zahraná a silná kritika ortodoxního/extrémistckého čehokoliv.Jeden by si řekl,že podobné smýšlení už by v dnešní době nemělo mít místo,ale opak je pravdou a bohužel mi přijde,že jsou podobné tendence silnější a silnější.V tomhle je hezky vidět,že součástí jakékoliv podobné ideologie je i velká dávka pokrytectví...80% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Shira Haas (Esty) si byla nucena první natáčecí den oholit hlavu. Od té doby používala k natáčení scén z různých období života Esty paruky. (Azuko)
  • Herec Jeff Wilbusch (Moische) vyrostl v ultra ortodoxní chasid rodině. Má 13 sourozenců a komunitu se rozhodl opustit ve svých 13 letech. (Azuko)
  • Eli Rosen pomáhal všem ostatním hercům s jazykem jidiš. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama