Reklama

Reklama

Její pastorkyňa

(divadelní záznam)
  • Česko Jenůfa
Hudební / Drama
Česko, 2020, 123 min

Scénář:

Gabriela Preissová (divadelní hra)

Hrají:

Ivan Kusnjer

Obsahy(1)

Klíčová opera Leoše Janáčka v nastudování Národního divadla Brno. Režie Martin Glaser. Česká televize zaznamenala reprízu inscenace uskutečněnou v rámci přímého přenosu pro mezinárodní digitální platformu Opera vision. Leoš Janáček dokončil svou operu Její Pastorkyňa v roce 1903 po devíti letech kompoziční práce. „Její pastorkyni vázal bych jen černou stuhou dlouhé nemoci, bolesti a nářků mé dcery Olgy a klučiny Vladimíra,“ poznamenal si. Příběh životem ztvrdlé ženy Kostelničky a její pastorkyně – schovanky Jenůfy, která váhá mezi láskou srdce a láskou „co Pánbůh s ní spokojen“, posunula Janáčkova hudba od naturalismu slováckého dramatu Gabriely Preissové k obecnějšímu postižení tragiky lidského osudu. Stín temného období skladatelova života poznamenal sice dramatické napětí hudby opery, ale setkáme se zde zároveň s mnoha hudebními obrazy vroucího citu a katarzními momenty nebývalé umělecké čistoty. Známé jsou vnější osudy operního díla, které bylo nejprve odmítnuto Národním divadlem v Praze jako nevhodné k provedení, aby se dočkalo pražské premiéry až po dalších 12 letech s vynucenými retušemi (o jejichž oprávněnosti se vedou spory dodnes). Příznačné je i to, že ač bylo dílo vydané ještě za skladatelova života prestižním nakladatelstvím Universal Edition ve Vídni, světové proslulosti dosáhlo až uváděním v anglickém překladu skoro 50 let po autorově smrti... V Národním divadle Brno režíroval Její pastorkyni v roce 2015 ředitel NdB Martin Glaser. Bez zbytečných aktualizací vytvořil zejména v druhém dějství působivou jevištní báseň o lidské odcizenosti. Na jeho inscenaci se podílela řada špičkových umělců, z nichž zde jmenujme alespoň skvělou Pavlu Vykopalovou v roli Jenůfy, maďarskou sopranistku Szilviu Rálik v roli Kostelničky anebo Jaroslava Březinu v roli Laca a Tomáše Juháse v roli Števa. Operu nastudoval a dirigoval Marko Ivanović. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách vynikající inscenace. Nápaditá scéna, moderní režie, která ale umocňovala vyznění díla, a špičkové hudebně dramatické výkony. Viděl jsem I na divadle, ovšem citlivý televizní záznam mi díky titulkům umožnil i rozumět všemu zpívanému, což s geniální dramatičností Janáčkovy hudby byl dokonalý zážitek. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Tak tento záznam se mi hodně líbil. :) Hodně povedená režie využívající nejprve plodů jablek jako plodu Jenůfky, pak 4 pokoje vedle sebe jakoby každý měl svou vlastní bublinu, ve které existuje, jen jsem úplně nepobral, proč toto schéma pak narušovali... ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: režie Jakub Kořínek; divadelní režie Martin Glaser; rok výroby 2020. -------- Výborně, rok výroby opraven, pochvala udělena 1. 11. 2023. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama