Reklama

Reklama

Její pastorkyňa

(divadelní záznam)
  • Česko Jenůfa
Hudební / Drama
Česko, 2020, 123 min

Scénář:

Gabriela Preissová (divadelní hra)

Hrají:

Ivan Kusnjer

Obsahy(1)

Klíčová opera Leoše Janáčka v nastudování Národního divadla Brno. Režie Martin Glaser. Česká televize zaznamenala reprízu inscenace uskutečněnou v rámci přímého přenosu pro mezinárodní digitální platformu Opera vision. Leoš Janáček dokončil svou operu Její Pastorkyňa v roce 1903 po devíti letech kompoziční práce. „Její pastorkyni vázal bych jen černou stuhou dlouhé nemoci, bolesti a nářků mé dcery Olgy a klučiny Vladimíra,“ poznamenal si. Příběh životem ztvrdlé ženy Kostelničky a její pastorkyně – schovanky Jenůfy, která váhá mezi láskou srdce a láskou „co Pánbůh s ní spokojen“, posunula Janáčkova hudba od naturalismu slováckého dramatu Gabriely Preissové k obecnějšímu postižení tragiky lidského osudu. Stín temného období skladatelova života poznamenal sice dramatické napětí hudby opery, ale setkáme se zde zároveň s mnoha hudebními obrazy vroucího citu a katarzními momenty nebývalé umělecké čistoty. Známé jsou vnější osudy operního díla, které bylo nejprve odmítnuto Národním divadlem v Praze jako nevhodné k provedení, aby se dočkalo pražské premiéry až po dalších 12 letech s vynucenými retušemi (o jejichž oprávněnosti se vedou spory dodnes). Příznačné je i to, že ač bylo dílo vydané ještě za skladatelova života prestižním nakladatelstvím Universal Edition ve Vídni, světové proslulosti dosáhlo až uváděním v anglickém překladu skoro 50 let po autorově smrti... V Národním divadle Brno režíroval Její pastorkyni v roce 2015 ředitel NdB Martin Glaser. Bez zbytečných aktualizací vytvořil zejména v druhém dějství působivou jevištní báseň o lidské odcizenosti. Na jeho inscenaci se podílela řada špičkových umělců, z nichž zde jmenujme alespoň skvělou Pavlu Vykopalovou v roli Jenůfy, maďarskou sopranistku Szilviu Rálik v roli Kostelničky anebo Jaroslava Březinu v roli Laca a Tomáše Juháse v roli Števa. Operu nastudoval a dirigoval Marko Ivanović. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Tak tento záznam se mi hodně líbil. :) Hodně povedená režie využívající nejprve plodů jablek jako plodu Jenůfky, pak 4 pokoje vedle sebe jakoby každý měl svou vlastní bublinu, ve které existuje, jen jsem úplně nepobral, proč toto schéma pak narušovali... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách vynikající inscenace. Nápaditá scéna, moderní režie, která ale umocňovala vyznění díla, a špičkové hudebně dramatické výkony. Viděl jsem I na divadle, ovšem citlivý televizní záznam mi díky titulkům umožnil i rozumět všemu zpívanému, což s geniální dramatičností Janáčkovy hudby byl dokonalý zážitek. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: režie Jakub Kořínek; divadelní režie Martin Glaser; rok výroby 2020. -------- Výborně, rok výroby opraven, pochvala udělena 1. 11. 2023. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama