Kostnice

• angličtina The Ossuary
Krátkometrážní / Poetický
Československo, 1970, 10 min

Sedmdesát tisíc koster v jednom filmu. Krátký snímek Jana Švankmajera. Švankmajerova černobílá obrazová koláž zachycuje místo, které je samo o sobě poněkud mrazivé a které nebylo třeba zvlášť filmařsky dotvářet – kostnici v kostele Všech Svatých v Sedlci u Kutné Hory, založenou roku 1870. Sedmdesát tisíc lidských koster, většinou obětí epidemie černého moru z roku 1318, upravených řezbářem Františkem Rintem do zvláštních ornamentů, lustrů atd. se ve filmu objevuje v ironickém kontrapunktu s komentářem průvodkyně mimo obraz, který byl pořízen při návštěvě dětí, a filmu tak dodává absurdní surrealistický nádech. (Česká televize)

(více)

SOLOM.

všechny recenze uživatele

Jako video je to rozhodně zajímavé – nikdy jsem tam nebyl (alespoň inspirace se zas podívat na nějaké zajímavé místo v naší republice), ale já dávám přednost „klasické“ tvorbě Jana Švankmajera. Ten lehce morbidní komentář průvodkyně byl až směšný a já bych odtud asi odešel holý jak kostelní myš – se všema těma pokutama (fixou či propiskou bych tam nic nečmáral, ale tak šáhl bych si…). Opravdová raritka a těch kostí a lebek – no některé věci jsou z tama vážně pozoruhodné. ()

igi B.

všechny recenze uživatele

Prach jsi a v prach se obrátíš... Nebo se můžeš stát součástí působivého posmrtného společenství. Protože tohle dávné dílo knížat Schwarzenberských je ve své podstatě dílem hluboce lidským a v historické realitě vlastně i dílem velmi dojemným a k ostatkům předků přeuctivým.. . . . A pohled J.Š. ? Samoúčelná hříčka? Nebo magické podobenství o věčné pomíjivosti a pomíjivé věčnosti věcí lidských? . . . Každopádně ta surreálná poetika morbidnosti vyvolává emoce a d.m.s.n. o to víc v dobách natočení svou neobvyklou formou tenhle filmek budil oprávněnou pozornost. (Má vlastní zkušenost! :-) No, dnes už je divák zvyklý na ledacos, že... Každopádně - jistotu můžeme mít jedinou - na naše kosti se žádné školní, závodní, družstevní ani stranické a vládní delegace jezdit dívat nebudou... ;-) - - - P.S. Snad jen ještě - pro ty, pro které je tenhle film i jakýmsi dokumentem: http://www.sedlec.info/kostnice.htm - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno v brněnském FK, repete pak 21.3.2009 v cyklu "Zlatá šedesátá" na ČT2, komentář zde jako dvacátýsedmý - 22.3.2009) ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Taková malá exkurze a jedna vskutku bizarní sbírka, tam bych nešel, hlavně tedy večer ani za těch 50kčs. Jde sice opět o osobitý a svým způsobem působivý filmeček ale jinak zas ničím vyjímečný. Existují dvě zcela rozdílné verze, ta o něco lepší je s Liškovým psycho hudebním doprovodem, tuším že tam byl ze začátku, také nějaký mluvený komentář, druhá je suchopárnější, žádná hudba, ovšem zas komentář od jedné fiktivní průvodkyně, který stál také zato. Za obě 3* ale i tak radši *animaci*. Je to slabší Švankmajer, tohle určitě nedalo takovou práci:-) ()

ynnel odpad!

všechny recenze uživatele

V Kostnici jsem byla a už tenkrát mě zklamala stejně jako tento absolutně zbytečný dokument. Místo toho, aby tam říkali nějaké zajímavosti, tak mi ukazovaly to, co už jsem dávno viděla a na vlastní oči, a ještě k tomu ta šílená a odporná hudba. Už ze začátku jsem se modlila, ať už to skončí a jsem ráda, že to netrvalo déle jak deset minut, protože bych musela strašně litovat svého času vynaloženého ke shlédnutí tohoto ODPADU! ()

Sfinkter

všechny recenze uživatele

Kostnice v Sedlci je určitě zajímavý objekt, který by stálo za to navštívit. Za zmínku určitě stojí jméno František Rint - řezbář z České Skalice, který za kosterní výzdobou stojí. Švankmajerovo zpracování je horší, předkládá nám kostnici jako něco bizarního, k čemuž ještě přispívá otřesný hudební doprovod. Svým zpracováním chtěl možná v roce 1970 trochu šokovat, z dnešního pohledu by si toto místo zasloužilo kvalitnější zpracování. I když - buďme asi rádi za toto. ()