Reklama

Reklama

Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara

  • angličtina The Last Trick of Mr. Schwarcewallde and Mr. Edgar (více)
Loutkový / Krátkometrážní
Československo, 1964, 11 min

VOD (1)

Snaha po dokonalém kouzelnickém výkonu může zapříčinit osudovou destrukci. První film mága českého surrealismu, autora a režiséra Jana Švankmajera. (Česká televize)

Recenze (45)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vůbec první Švankmajerův počin nebyl vůbec špatný. Na rok 1964 určitě ne. Vystoupení dvou loutkových umělců – kouzelníků mě určitě zaujalo, stejně jako jejich soupeření – hašteření až do totálního roztrhání těla. Žonglování ala matrjoška, housle, levitující židle, sílící třepání rukou – všechno bylo v pohodě – nápaditost tomu rozhodně nechyběla… ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, tak jsem si dal za úkol okomentovat jeho dílka. Tahle prvotina ještě nedosahuje jeho kvalit a nápadů, ale už jsou patrné některé typické prvky a okouzlení brouky. Využívá tu hodně prostředků černého divadla. Začínáme teda pozvolna od slabších 3 hvězdiček. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Jeho první dílo na mě zapůsobilo tak všelijak. Je skvělé udělané, ale na mě až příliš hororové, tohle mi neudělalo prostě dobře. S loutkami nesympatizuji a nikdy je mít ráda nebudu a k tomu ta děsivá atmosféra. Brrr. Ale rozhodně lepší 3 hvězdičky. Ale už nikdy více. Ty hlavy byly prostě nechutné... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedenásť minútový krátkometrážny snímok "Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara" je filmovým debutom režiséra Jána Švankmajera. Natočil ho v roku 1964, keď mal tridsať rokov. Jasne ním vymädzil rukopis svojich ďalších filmových diel. Do určitej miery je to zaujímavé, ale predovšetkým je to bizarné a dekadentné. Ja som nikdy neprapadol podivnému štýlu jeho tvorby, ktorú mnohí pseudo intelektuáli, študovaní kunsthistorici a moderní hipsteri tak obdivujú a glorifikujú. ** ()

topi 

všechny recenze uživatele

První animovaný snímek Jana Švankmajera a hned taková pecka! Jak úvodní titulky (třeba kdo se na filmu podílel je napsáno křídou na botě Juraje Herze, který se tam jen mihne v této roličce), nebo přes výraznou a už jasnou stylizaci Švankmajerova střihu. A souznění s hudbou Zdeňka Šikoly, bez které by to vůbec nemohlo fungovat. A všudepřítomný brouk. Švanky odstartoval svoji kariéru hodně zostra! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Vedení dramaturgie krátkého filmu na Barrandově nechtělo povolit Janu Švankmajerovi režírovat film, protože nestudoval FAMU. K tomu, aby mohl Švankmajer točit, dopomohl Emil Radok, který si nad ním vzal tzv. supervizi. (mchnk)
  • Je to první samostatný loutkový film, který Jan Švankamjer natočil. (Elisebah)

Reklama

Reklama