Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Šíleně otravná nuda. Hrozné, pomalé, únavné. Jako kdybych si šlehl "Slo-mo" (kdo viděl Soudce Dredd z r.2012 pochopí). Červi !? No a co! Oči jsem měl už skoro zavřené, takže jsem je ani nevnímal. A dokonale zpackaný dabing vše umocnil. Jediné, co je nutné vyzdvihnout, je ono neštěstí a odvaha onoho děvčete. To muselo být peklo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak zázraky sa v tomto prípade neudiali. Čakal som niečo viac, niečo podstatne dobrodružnejšie a emotívnejšie ako len bezduché trmácanie sa dievčinky pralesom na jednom podpätku. Vlastne až na jednu scénku s červíkmi veľmi mdlé a uspávajúce. Vôbec sa tu nedokázala filmovo zachytiť tá ťaživosť situácie hlavnej hrdinky a ani jej "vzopretie sa osudu" s následným dokázaním nemožného. Pre tých, ktorí sú zvedaví na to ako to má vyzerať, odporúčam Pád do ticha (2003). Námetovo a východiskovým bodom hlavnej postavy podobné (až na rozdielne prírodné prostredie), no dramatickým spracovaním niekde úplne v inej galaxii ako tento snímok. Slabučký priemer. 50/100 ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Před 35 lety to byly mazec, teď skouknu po druhé a uvidím :-) Němka českého původu .-) Juliane Koepcke (Susan Penhaligon)  pomohla později najít záchranářům místo pádu letadla. Zjistilo se, že přední část letadla byla téměř neporušená - a následující vyšetřování ukázalo, že kromě Julianne přežilo ještě dalších 13 cestujících, mezi nimiž byl i pilot, který byl po pádu těžce zraněn. Bohužel nikdo z nich neměl takové štěstí jako Julianne, neporazili divokou džungli a za různých okolností postupně zemřeli. Celkem tak zahynulo 91 pasažérů a členů posádky. https://cs.wikipedia.org/wiki/Juliane_Koepckeov%C3%A1 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Technicky ani herecky to není žádný zázrak, navíc trpí všemi neduhy typickými pro levnou italskou produkci. Přesto je to silný film. Syrové drama, které si nepomáhá žádnými filmařskými kejkly a táhne silou příběhu, posílenou skutečností, že jde o příběh skutečný. Pokud mohu soudit z toho, co jsem si zjistil, natočený podle skutečnosti je poměrně věrně (snad až na fakt, že skutečná Juliane byla dost krátkozraká a nosila brýle, o které při pádu přišla). Tísnivá atmosféra tragédie a dusné horko džungle je sugestivní, stejně jako otravný hmyz. A samozřejmě scéna s červy. Tu jsem nezapomněl od chvíle, kdy jsem film před nějakými třiceti lety viděl v poprvé. A kupodivu jsem nezapomněl ani rady jak se neztratit v pralese. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Bylo mi tehdy hrozně líto, když jsem se vrátila po chřipce do školy a spolužáci mi barvitě líčili červy lezoucí z rány nějaké holky, kterou viděli v kině. Po letech jsem zjistila, že film "s červy" si pamatuje snad úplně každý, což se nedá říct o jeho názvu. Anyway. Takhle špatné herecké výkony, to se jen tak nevidí, snad i ti domorodci hrají lépe než představitelé hlavních postav. Hudba taktéž tragická. A dabing? Tak ten tomu nasadil korunu, to je zlo největší. Celkově odtajnění filmové záhady, jinak zklamání. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu si zahráli lidé, kteří celý příběh opravdu prožili: pilot Clyde Peters, sestřička z nemocnice i dřevorubci, kteří dívku našli a zachránili. (džanik)
  • V lietadle mal sedieť aj režisér Werner Herzog, ale svoj odlet  na poslednú chvíľu zrušil. V roku 2000 sa Juliane Koepcke vydala späť na miesto nešťastia s režisérom Wernerom Herzogom a v dokumente Wings of Hope (2000) rozpovedali príbeh jej senzačného prežitia. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)

Reklama

Reklama