Reklama

Reklama

Stříbrný nitrát

(neoficiální název)
  • Itálie Nitrato d'argento (více)

Obsahy(1)

Celuloidový či dcp, němý nebo zvukový, černobílý, kolorovaný či barevný, dvoj nebo více rozměrný, film od svého vzniku fascinoval. Od prvního veřejného promítání v Edisonově laboratoři po nejmodernější 4D kina nechal ustanovit zvláštní sortu lidí – filmové diváky. Ti před plátnem plakali, křičeli hrůzou, smáli se, jedli, pili, kopulovali i umírali.

Kontroverzní italský filmař Marco Ferreri svým posledním životním příspěvkem rekapitulačně sestaveným z archivních i nově natočených záběrů vzdal holt stému výročí filmu a kinematografii jako celku. Jeho hrdinové nežijí na, ale před plátnem… (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nic převratného jsme neviděli, nejde tu o historii filmu ale Ferreriho subjektivní selekci, názory a myšlenky. Z pohledu laika docela zmatek. Ve filmu je především vidět svět filmového diváka před plátnem a neschopnost tolerantního postoje ve společnosti větší než jeden člověk. Rozhodně nejde o čistou komedii, ale spíše o dokumentární koláž s vtipnými i dramatičtějšími prvky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí režisér si ještě stačil udělat malou radost. Šel na to ale od zásady jinak než než dva naši stárnoucí režiséři (Mencl, Jakubisko). Malá radost, která stačila zahrnout celý život. Je to dobré, ať už se divák na to kouká nebo dělá přitom cokoli jiného. Já jsem se díval a kouřil. Dušičnan stříbrný - tato stříbrná sůl kyseliny dusičné je fotosenzitivní přísadou kinematografických filmů (Wikipedie). ()

Reklama

Reklama