Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně citlivý dokument u muži, který změnil svůj způsob životy a příblížil se přírodě, která ho prakticky vzala mezi sebe. Moje učitelka chobotnice je docela unikátní tím jak sleduje příběh jednoho živočicha. Jedné chobotnice. Vztah mezi filmařem a chobotnicí a jeho vyznění v dokumentu je poměrně jedinečný a docela perverzní, ale rozhodně je to zajímavá podívaná. Hezké záběry, úžasné prostředí mořského pobřeží a sem tam zvednuté obočí, nad komentářem samotného tvůrce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Až po tom čo som film videl, tento milý dokument získal Oscara, čo ma veľmi pošilo. Že si obľúbim nejakú malú chobotničku, by ma nenapadlo, cítime to asi všetci podobne, myslím všetkých , ktorých film chytil za srdce. Niektoré scény sú neskutočné. Maskovacia scéna pred nepriateľom mušľami alebo doslova adrenalínová naháňačka so žralokom i to ako s ním nakoniec vybabrala...úžasné. Záver nečakane smutný, asi prvý dokument pri ktorom som mal v závere slzy na kraji. Zaslúžený Oskar za naj dokument. 100%. ()

Reklama

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

No, úplně bych to nenazýval dokumentárním filmem. Je to tak trošku pohádka, kde vám schválně neřeknou skoro žádná tvrdá fakta o chobotnicích, protože tím by se pochopitelně pokazila zdánlivě nepředvídatelná dějová linka. Spoiler alert - týpek je chobotnicí naprosto posedlý a samozřejmě, že si musel dopředu přečíst, jak dlouho žijí chobotnice, nebo o jejich schopnosti regenerace, nebo jaké používají taktiky pro obranu proti predátorům... ale stejně byl tím vším nesmírně zaskočený. No radši bych dostal real deal, než tohle podivné rozkročení mezi dokumentem a soap operou. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě je to úžasný počin skrze hledání sama sebe najdete a prožijete úžasný příběh kamaráda z jiné živočišné říše, se kterým prožijete celý jeho život a možná i svůj. Emocionální bomba v dokumentaristice. Třeba jednou záznam přežije až lidé nebudou a tato chobotnice se stane za milion let posvátným artefaktem nové nastávající se říše z oceánů. :) 90% ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší dokument o přátelství člověka s juvenilní chobotnicí (Chobotnice z II. patra jsou jakožto fikce diskvalifikovány). Netušil jsem, že si dokáže osedlat žraloka, používat škebli jako bojový štít, ze srandy skotačit s hejnem ryb nebo se nechat pomazlit v náručí. Podle mě se s ním ale manželka kvůli ní rozvedla, protože s ní trávil víc času. Vhodné pro všechny od 6 do 666 let. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Většinu záběrů s chobotnicí točil sám Craig. Mnohdy i tak, že kameru položil na dno, takže se zdá, že ho natáčí někdo další. (Muffino)
  • Pro tento film byly natočeny stovky hodin a terabajty materiálu a první hrubý sestřih filmu trval celý rok. Další roky se film finalizoval a několikrát přestříhával. (Muffino)
  • Film byl natáčen nedaleko Craigova domova v oblasti ostrých skal, chaluhového lesa a příboje, kam by se běžný plavec nikdy nevydal. Celý příběh se odehrává ne více než 100 m od břehu a Craig natáčel svůj příběh denně. (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama