Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

rawen 

všechny recenze uživatele

_Hehe, takže co to vlastně bylo? 1. film, který vypadá jako by ho natočil Švankmajer spolu s H.R.Gigerem na černobílý film, který našli na skládce kamerou, kterou našli na skládce, na skládce 2. horečnatá noční můra člověka se šroubama v noze 3. nevkusná slátanina začínajícího umělce 4. bible industriálního cyberpunku 5. pokus o několikanásobné překonání Lynchovy Mazací hlavy 6. vymývárna mozků / vyháněč diváků z kin 7. umění pro umění ??? Každopádně Tetsuo není špatný film, jen by potřebovál o pár metrů drátu zkrátit a nechat během něj diváka chvíli i odpočinout. Nu ale originalita se cení, jsem rád, že jsem konečně viděl nějaký hardcore cyberpunk (tohle je možná ovšem trošku extrém), jsem rád, že jsem narazil na ještě úchylnější film (ne, nelibuju si v tom) než je Mazací hlava, jsem rád, že jsem Tetsuo neviděl v kině. Nejsem rád, že jsem tento výtvor téměř nepochopil, nejsem rád, že mě v polovině začal trochu nudit a nejsem rád, že nemám chuť se na něj v budoucnu podívat znova. PS: Tohle mohou natočit jedině v Japonsku. PPS: a vyndejte si ty kovové tyče ze stehen, nebo dopadnete špatně! 10.8.2006 po zralé úvaze zvyšuju hodnocení na **** - Tetsuo by mělo být bráno spíš jako umělecká výpověď než "klasický" film - 7/10 ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Totální uši rvoucí a oči ruku v ruce s duší znepokojující úchylárna, připomínající jakýsi amatérský funny počin nějakejch japonskejch Einstürzende Neubauten, zfetovanejch víc než obvykle. Chvílemi mi to připomínalo tvorbu Troma Entertainment, ovšem bez vtipnejch momentů a s určitě hlubším podtextem, což ocení zejména nadstandardní přemýšlivci. Kromě nadějně vypadajícího začátku oceňuju nezapomenutelnost. Ovšem jestli je to zapamatování hodný dílo, toť otázka. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Tetsuo: The First Cut (Director's Cut: 77 min)] Úchvatný avantgardný videoklip, ktorého rezonančnosť nepozná konkurenciu. Industriálne opus magnum etcetera etcetera, ktoré obrodzuje pojem "žáner" a spúšťa zanovitú intervenciu do mozgu recipienta. Myšlienkovo prepojené s Lynchovým Eraserhead. K niečomu viac sa odvážim až po druhej projekcii. Zatiaľ poviem len toľko - Tetsuo, to je fenomén. 100% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tetsuo je rozhodne zaujímavý a nadmieru originálny film, ktorý sa len tak nevidí. Celé to prakticky až surrealistické podanie určite mnohým nesadne, na to je to až príliš extrémna filmová anarchia, ale táto premena človeka na stroj teda dokáže zapôsobiť, k tomu zaujímavé audiovizuálne pojatie a plno originálnych nápadov. Určite to nie je nič, čo by som si plánoval pozrieť viackrát a tie filmovejšie diela od tohto originálneho režiséra ma bavili viac, ale aspoň raz sa to určite pozrieť oplatí.. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Samotná přeměna člověka na kov/stroj je fakt hustě a hlavně mrazivě udělaná, to bezdebat, ale to co se tam děje mimo tuhle linii sem za prvé moc nepochopil a za druhé je to hrozně chaoticky a psychedelicky natočený. Častý neuvěřitelný zrychlení obrazů z toho dělá fakt hodně náročnou záležitost a dějový vsuvky jsou tak podivně vkládaný, nevysvětlený a chaotický, že člověk z celkový pointy, potažmo příběhu vůbec nic nemá a netuší která bije až do samotnýho konce, kterej sice nabídne pár odpovědí, ale jen velice slabých, takže celý sledování se zůží akorát na sledování přeměny, která je zřetelná a jasná, ale to ostatní šlo úplně mimo mě. Tohle by asi chtělo vidět několikrát, ale nevim jestli na to ještě někdy budu mít a to i když to má jen 67 minut ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film odkazuje na společnost, která více a více využívá elektroniku, jenž ji mentálně ničí. (Emo-haunter)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno