Reklama

Reklama

La abuela

  • angličtina The Grandmother
Trailer 1

Obsahy(1)

Pařížská modelka se musí vrátit do Madridu, kde její babička, která ji vychovala, právě prodělala mrtvici. Ale strávit s touto příbuznou jen pár dní se změní v nečekanou noční můru. (JasonCZ)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (46)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní atmosférická a nepříjemná hororová podívaná od Paco Plazy . La Abuela ve výsledku není taková pecka, jak se očekávalo, ale přesto mě film vůbec neurazil a dostal jsem, co jsem očekával. Pařížská modelka se musí vrátit od Madridu, protože její babička dostala mrtvici a potřebuje okamžitou péči, avšak rozhodně ji nečeká procházka růžovou zahradou. Strašení starými lidmi na mě platí už od The Visit a tentokrát jsem se opět nechal hezky hororově sžírat. Tenhle zdroj strašení na mě funguje víc než duchové nebo démoni, tohle je hodně realistické a dá se s tím ztotožnit a já jsem danou situaci hlavní hrdince rozhodně nezáviděl. Má to pomalejší tempo, ale je to nádherně natočené i skvěle zahrané a atmosféra je v jednotlivých scénách parádní ( snové sekvence mlask a finále- okamžitě jsem si vybavil Conjuring). Je zde skvělá práce se zvukem i kamerou a stroboskopem- což já můžu. Finální twist se dá vytušit, ale přesto mi přišel dobře vymyšlený a správně znepokojivý. Kdo rád Španělskou tvorbu, strašení starými lidmi a poctivé atmosférické strašení bez lacinných lekaček pěkně po staru, tak by neměl nadávat. O chlup horší než minuloroční Malasaňa, ale přesto fajn. Příběh 3/5, Akce 2/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 2/5, Herci 4/5. 7/10. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Abuela bol vďaka podarenému traileru a zvučnému menu režiséra jeden z mojich tohtoročných čiernych koňov. Očakávania ale nenaplnil. Síce nemôžem povedať, že to bolo vyložene zlé, len problémom je intenzívnosť napätia. Stará dementná baba sa totiž nepredviedla tak, aby som bol úplne spokojný. Okej, občas dostala nejaké kŕče, občas záchvaty smiechu, sem tam sa posrala a desila nočnými morami. Vďaka tomu to bolo aspoň trochu na pohľad nepríjemné či znepokojivé, ale takéto scény sa počas celej prvej hodiny dajú zrátať na prstoch jednej ruky. Je to škoda, pretože tie staré zvráskavené kreatúry obvykle majú potenciál, aby divákovi nahnali zimomriavky. Nestalo sa. V závere sa našťastie trochu pritvrdí, ale opäť je tu ďalší problém, že film nemá čím prekvapiť. Od samého začiatku je totiž jasné, o čo pôjde a kam to bude smerovať. Nie je to totiž prvý horor s rovnakou myšlienkou, a pokiaľ už po úvodných dvoch minútach filmu odhadnem celý jeho záver, režiséra velebiť nemôžem. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zase bez nápadu a hlavne bez strachu. Mne nejaká zošuverená starena nestačí na to, aby som mal nepríjemný pocit, to sa môžem aj pozerať na fotku amerického pezidenta a dostanem to isté. Dialógy takmer neexistujú, tak to ťahá aspoň silná hudba, ale ako vravím, nič čo by vystrašilo a ani nejakých hnusov tu nebolo veľa. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný dům, stařena a vnučka. Nejprve jsem očekával, dle náznaků (Susaniny noční můry), jakousi variaci na Obraz Doriana Graye, ale záhy se začalo vyjasňovat, jaké jsou skutečné záměry babizny. V kinematografii nic nového, ale nebudu tvrdit, že jsem konec očekával. Tedy, na výběr byly dvě varianty a nemohu říci, že jsem jasně věděl, kterou režisér použije. Ale v temných časech byla ta zvolená odpovídající. Komorní drama o tom, jak nelehké je postarat se o staré rodiče, zde prarodiče, jaké překážky na člověka čekají jak může být případně odměněn. Film nastoluje i otázky, jejichž zodpovězení zůstává na divákovi, což mám rád. Tak kupříkladu, jak skutečně zemřeli Susaniny rodiče? Pěkný vizuál, solidní atmosféra (místy), standardní hudba, velice dobré herecké výkony a ta stařena by od hodiny mohla strašit nejen malé děti. Co mně jediné vadilo - otravné stroboskopy, za ty by režisér zasloužil nafackovat (nebo bych mu je pouštěl hodinu do kola, aby viděl, že pak nic neuvidí). Kdo má už za sebou podobný životní zážitek, bude vnímat film ještě děsivěji... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Plaza je pre mňa jeden z najlepších španielskych, hororových tvorcov. Séria “Rec” je absolútna topka v rámci zombie žánru, “Verónica” zas bola atmosférickou delikatesou, a tak boli moje očakávania v podobe “La abuela” veľké. No a to bola zrejme aj chyba. Úvodnú, skôr sociálnu problematiku podal Paco doslova excelentne. Ja to “tragédia” - takáto životná skúsenosť pre kohokoľvek z rodinných blízkych, pričom nie každý ma empatiu či vcítenie, zastať takúto “rolu”. Lenže následný preskok na hororovú strunu už nie je žiadna hitparáda. Ono sa nedá úplne povedať, že by sa nič nedialo, no je toho pomenej, pričom aj to čo sa objaví, nie je natoľko mimoriadne podané, aby si človek mohol povedať, že Plaza opätovne podal nadpriemerný, režisérsky výkon. Tretia len vďaka záverečnej pasáži, ktorá to nakoniec “dokopala” aspoň na priemerné hodnotenie. Popravde, celkom sklamaný .. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama