Reklama

Reklama

Strašidlo

Rusko, 2020, 72 min (Alternativní 69 min)

Obsahy(1)

Ve vesničce v mrazivém ruském Jakutsku žije žena, které ostatní přezdívají "Strašidlo". Je to zvláštní bytost: léčitelka, poustevnice, blázen Boží. Je jí něco přes čtyřicet let a nepohrdne alkoholem. Můžou ji zesměšňovat, ponižovat, urážet... Už dávno jí na ničem nezáleží. Všichni se jí vyhýbají a mají z ní strach, ale v noci za ní pokradmu spěchají. Ona jediná je totiž může zbavit nemocí. Pro ni je to prokletí a pokaždé se zapřísahá, že už nebude ostatním pomáhat, ale nikdy je nedokáže odmítnout. Ví, že ji tenhle zvláštní dar jednou zničí, ale do té doby bude pro lidi jedinou šancí na vykoupení. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarodějnice, vědmy, léčitelky. Lidé se jich báli, pohrdali jimi, štítili se jich. Pak ale přišla chvíle, kdy je najednou potřebovali... Baladický příběh o ženě, která pomáhá druhým, což ji ale stojí síly. Ty se sice znovu vrátí, avšak přeci jen životní energie ubývá. Navíc je celé vesnici trnem v oku. Ona má však jeden cíl, najít svoji dceru. Pokud ho splní, pak už nic dalšího nepotřebuje. Občas se příběh jakoby zastaví a následují jen obrazy, jako když si prohlížíte fotoalbum. Zvláštně poetické, místy hypnotické. Důležitou roli hraje bílá barva v podobě všudypřítomného sněhu či bříz. A pak, když vše rozdala... Ve filmu vystupují obyvatelé Jakutska, nezní zde ruština, nýbrž jakutština. Pro okrajové publikum. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Je to horror ,když je to reálné?? Mrazivě krutě reálné.Tím víc,že tohle téma se hned tak netočí.Jakutsko kde mrazy klesají hluboko pod nulu ,léto je jen chvíli.Život tam je zřejmě těžký  a lidé jsou závislí jeden na druhém.Poslední záběr se "šamankou" mnou málem švihnul.Až tak mě to donutilo se ponořit do děje.Myslím ,že  Strašidlo asi není nejlepší  název. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jakási mongolská díra na dálném východě, suché hajzly, galony vodky, kvanta hulení, elektřina is the new černá magie. Do toho nepříjemní lidé plní předsudků, hnusně se chovající k životem zdrchané ženě, která jim bezmezně slouží coby léčitelka. Vděkem ji budiž nadávky, flusance a občas i nějaký ten charakter budující kopanec do žeber... Správně divnej, ale děsně přímočarej film, na němž je zvláštní akorát jakutština a neokoukané prostředí vymrzlé Sibiře. Art to jakože asi trochu je, ale ani dějově a ani obrazově mi to nepřišlo nikterak výjimečné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takový dost průměrný festivalový film. Hrozně se snaží tvářit co nejvíc artově a přijde i s nějakým poselstvím o zlu v lidech a příběhem o ženě, která (asi) je léčitelka a lidé se k ní chovají jak k póvlu, i když jí v největší nouzi žádají o pomoc, ale černobílé je to až na půdu. Oni ji nikdy nedocení a neustále jí pomlouvají, ona se jen snaží pomoct (byť léčí dost podivným způsobem až, jsem měl pocit, že režisérovi nešlo o nějakou "magii rituálu", ale spíš o vypořádání se s vlastními úchylkami), sice chlastá neustále vodku, ale to je kvůli tomu, že se jí nedaří najít ztracenou dceru a když člověk čeká, kam její osud vygraduje, SPOILER vypadne z toho artová vydíračka, protože přijde postupně úplně o všechno a pořád je to podané hrozně černobíle, takže ji člověk má litovat a smutnit nad jejím osudem jen z principu věci, bez žádného pořádného propracování. KONEC SPOILERU Přitom to hlubší zpracování ten film potřebuje jako sůl, protože takhle se jen spoléhá na festivalovou jistotu a o víc nemá zájem se snažit. Nebo jsem aspoň takový pocit neměl. Slušná kamera, příjemná stopáž, o něčem to je a někam to aspoň vygraduje, ale jenom to u mě na vysoké hodnocení nevystačí. Lepší 2* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani zešílevší Putin a jeho soldateska mi (aspoň prozatím) nevzali chuť na ruské filmy. A tenhle navíc ani není z vlastního Ruska, o Rusech a v ruštině, nýbrž z východní Sibiře, o Jakutech a jakutsky. Syrové sociální drama z prostředí původních obyvatel, zobrazující životní patálie svérázné léčitelky, okolními lidmi opovrhované pro její chlastání a výstřednost, ale zároveň i uznávané, a to hlavně tehdy, potřebuje-li od ní někdo zrovna nějakou pomoc. Přiznám se, že tenhle ambivalentní vztah vesničanů k ní jsem možná úplně nepochopil; vykořenění a "civilizovaní" Jakuti jakoby se jí báli, ale zároveň ji i potřebovali, a proto jí o to víc opovrhovali a nenáviděli. Silný a fascinující film, pro středoevropana tak trochu zjevení z jiného světa. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama