Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

6. října roku 1973 vypukla jomkipurská válka, když arabské země vedené Egyptem a Sýrií zahájily překvapivý útok a téměř porazily Izrael. Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, které se ocitly uprostřed této válečné smršti. (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Propagandistická sračka, jejíž obsah plně vystihuje recenze Daddko. Není, co dodat. Také jsem s napětím očekávala Amíky, kteří jim zachránili prdel, leč marně.  Od páté epizody lze brát tuto slátaninu pouze jako parodii na válečné filmy. Splňuje pro to všechny předpoklady. (Ani Wikipedie mi moc nepomohla neb je zcela tendenčně stránka Jomkipurská válka editována 4.4.2022) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Izraelský válečný seriál reflektující jomkipurskou válku z roku 1973, což byl nejlépe připravený pokus arabských zemí zničit Izrael , který byl tak překvapivý, že se jim to málem i povedlo. Tento seriál sleduje válku skrz několik postav posádky tanku a dvou členů odposlouchávací jednotky. Dobře namíchaný koktejl se zajímavými vykreslenými figurami ( nakonec se mojím největším oblíbencem stala zprvu nepříjemná hysterka, kterou jsem pracovně nazval izraelský Jan Cina s brýlemi ) Poslední dva díly trochu ztratí na tempu, ale zase se po hodně dlouhé době jedná o čistě válečný film s tankovými bitvami, což už se dnes vidí jen v ruských filmech z druhé světové. ()

Reklama

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

6.10.1973 je najpotupnejším dňom Izraelskej armády a jej tajných služieb. Pozerať tento propagačný nezmysel o bojoch na okupovanom Sýrskom území Golánskych výšin som chcel skončiť hneď po prvom diele, kedy 3 Izraelské tanky zasiahli 40 Sýrskych tankov. Izraelské zostali nedotknuté. Skutočnosť je taká, že za prvý deň Sýrske tanky zničli 77 izraelských tankov z celkových 170 ktoré mali na Golanoch a velitelské stanovište obsadili. Mimo iných nepresností, sýrčania mali väčšinu tankov T55-A. V záberoch sa ale temer vždy objavujú T-62 so 105 mm kanónom, v strede zosilený výkovok. Ale dopozeral som až do konca čo všetko ešte propaganda naloží a zamlčí. Bolo toho dosť. 8.10.1973 kabinet Goldy Meirovej odsúhlasil aktivovať 13 jadrových hlavíc, každá 20 kT na rakety Jericho a F-4 Phantom II (Hirošima 15 kT). Američania leteckým mostom dodali 22.500 ton vojnového materiálu. Zaujímavý v seriály je ešte tabuizovaný vzťah „nadradených“ Aśkenézov voči „spodine“ Sefardom (Chazari s turkistickým DNA samozrejme neexistujú). Jedno je isté, pokiaľ okupované Golanské výšiny nebudú Sýrske, dovtedy vojna bude pokračovať a destabilizovať Blízsky Východ. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě a realisticky pojatý válečný seriál z období jomkipurské války, chlapi v tanku s depresemi, nesnášenlivostí, a nedostatkem nábojů... Seriál má několik hlavních postav, jejichž osudy sledujete, a je to skutečně napínavé. Nicméně musím zůstat trochu zklamaný z toho, že rozhodující události války jsou pojaty zkratkovitě, případně vynechány úplně (tedy ofenzíva k Damašku, do Egypta), kromě titulu Kočáry pouště, nemáme v češtině dodnes jedinou pořádnou knihu na téma, která by věci vylíčila pravdivě, a řekla nám jak se stalo, že po pár prvních dnech vítězství Egypta, Sýrie, dokázal Izrael kartu obrátit (já právé zákulisní důvody znám, ale dodnes je nikdo naplnou hubu neřekne, respektive nenapíše, hanba, akorát budu obviněn z antisemitismu, kdybych to napsal, což je vážně směšné, když Izraeli fandím, jediný normální stát v oblasti). Seriál se soustředil na syrskou frontu proti tomu nic nemám, a ačkoliv dovede navodit tísnivou, válečnou, depresivní atmosféru plnou strachu, nejistoty, přiblížit osobní život hrdinů, tak je neuspokojivý nejen závěr, ale i kvalita posledních dílů, navíc někdy zcela zbytečně upadá tempo a dochází k prostojům, které nemají odůvodnění. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající izraelský seriál o Jonkipurské válce - interpretovaný samozřejmě rastrem vítězů, tedy Izraelců. Místy je to opravdu slušný izraelský ,,heavy metal" aneb jak se na Golanských výšinách kalila sovětská ocel! :-) Tenhle konflikt byl totiž typickým reliktem Studené války - Izrael vyzbrojovaný USA proti koalici okolních arabských států s výzbrojí ze Sovětského svazu. Konkrétně Shermany proti T-32. Scény tankových bitev byly fakt povedené, ne nadarmo je Údolí slz nejdražším izraelským seriálem v dějinách. Trochu nevěrohodný byl jen poslední díl plný patosu a hrdinských velečinů, stejně jako arabské mučení zajatých vězňů, je jasné, že to samé dělala i druhá strana... Až na tohle drobné zaškobrtnutí vynikající seriál! ()

Galerie (104)

Zajímavosti (11)

  • Jomkipurská válka byla pátá arabsko-izraelská válka, která vypukla dne 6. října 1973 a skončila o dvacet dní později. Jednalo se o konflikt Izraele za podpory USA proti spojenectví Egypta a Sýrie, jejichž jednotky překvapivě napadly Izrael v den svátku Jom kipur. Ve výsledku se jednalo o vojenské a taktické vítězství Izraele, který dokázal ubránit většinu svého území, z politického hlediska zvítězil Egypt. Válka vedla k řadě jednání, jejichž výsledkem byl odchod Izraelců ze sinajského poloostrova. (Duoscop)
  • Na začátku epizody hraje píseň „Ashlayot“ od Nissima Sarussiho. (Duoscop)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama