Reklama

Reklama

Jak se stal Janek-voják králem anglickým

(TV film)
Pohádka
Československo, 1968, 30 min

Obsahy(1)

Panovník (L. Pešek) si zoufá, královská pokladna je prázdná. Chytrá princezna (J. Drbohlavová) navrhne řešení. Kdo ji chce za ženu, musí ji vyvážit zlatem a uhodnout těžkou hádanku. Princezna je hezká, a tak se nápadníci jenom hrnou, jenže hádanky nerozlousknou. Zanedlouho je pokladna plná zlata, král může konečně vyplatit i své statečné vojáky. Voják Janek (J. Novotný) za pomoci kamarádů obětuje svůj žold a uchází se o princeznu… (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já bych u pohádky vystihl jednoznačně hudbu. Je vtipná a pohádková. Písnička, která zazní, je poslouchatelná. Ovšem ty kulisy jsou opravdu strašné a vypelichaní plyšáci jako králíci také zrovna nepřesvědčí. Nicméně díky hereckému obsazení a především Ladislavu Peškovi jako králi je pohádka na třicet minut pro nejmenší vhodná. ()

Candida 

všechny recenze uživatele

Pohádka působí velmi lacině - zřejmě je natočená za to, co zbylo na dně pokladny ČST... Laciné kulisy i kostýmy... Neoriginální námět neoriginálně zpracovaný zachraňuje jen půvabná princezna... což je málo. :-( ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Stará a především neznámá televizní pohádka, čemuž se ani nedivím, jelikož působí velice levně. Odehrává se na dvou místech. V králově komnatě, která vypadá ještě jakžtakž na televizní pohádku. Ovšem druhé místo je absolutní hrůza, kterou známe z hudebních videoklipů, kde zpěvák zpívá v prázdné bílé místnosti a možná je tam u něj jen nějaký ten předmět. Takhle na mě působí znázornění papundeklové brány zámku, která je postavena v ateliéru laděném do bílé barvy. Ta brána se má ocitat na nádvoří, kde údajně je králíkárna s králíky. Na konci se přesvědčíme, že králíci jsou vypelichaní plyšáci, kteří působí jako bizarní parodie. Na druhou stranu ten námět a scénář je dokonalý. Lehce to připomíná Troškovu NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKU, kdy princezna dává svému potenciálnímu ženichovi hádanku, kde se nachází. Háček je v tom, že předtím ji musí každý nápadník vyvážit zlatem, a tak se královská pokladnice dosyta naplní. Princeznu hraje Jana Drbohlavová, která se mi tedy vůbec nelíbila. Nebyla nijak krásná, navíc šaty odpovídaly rozpočtu tím, jak byly jednoduché. Pohádku tak nejvíc zachraňoval Ladislav Pešek, coby potrhlý, šišlavý král. [16. hodnocení, 2. komentář, 54%] ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama