foto

Jana Drbohlavová

  • nar. 22.11.1940
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 27.10.2019 (78 let)
    Praha, Česko

Biografie

Jana Drbohlavová se narodila 22. listopadu 1940 v Praze. Je absolventkou DAMU, již za studií hostovala v Národním divadle, v roce 1963 nastoupila do Městských divadel pražských, kde se v průběhu několika desetiletí uplatnila v řadě různých žánrů, uplatnila se především v moderním repertoáru (Hlava XXII, Malované na skle, Prolhaná Ketty atd.)

Již od roku 1959 se objevuje také ve filmu a televizi. Jejím prvním vystoupením ve filmu byla epizodní role Elišky v dramatuŽIVOT PRO JANA KAŠPARA (1959). V 60. až 80. letech hrála pak v dalších filmech, televizních inscenacích a také v seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1971; ARABELA, 1979; MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, 1984). Většina filmů, v nichž hrála, je dnes již zapomenuta, díky častému reprízování je tak dodnes známá především jako učitelka Pešková z pohádkové komedie DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971). Ve filmu hrála naposledy v roce 1986 (kriminální drama MUŽ NA DRÁTĚ), poté se již jen sporadicky objevovala v televizi, naposledy to bylo v televizním filmu P.F. 77 (2003). Dodnes hraje především v divadle, od mládí se ale věnuje také dabingu, v 60. letech svůj hlas propůjčila indiánské dívce Nšo-či v sérii o Vinnetouovi, dnes jejím hlasem mluví profesorka McGonagallová ve filmech o Harry Potterovi.

Bývalým manželem Jany Drbohlavové byl herec Ladislav Županič, s nímž má jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Líbáš jako ďábel
Modrý tygr
Školní výlet
2003 P.F. 77 (TV film)
1998 Postel
1994 Narcisový dům (TV film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
Vida, jak ten den hezky začíná (TV film)
1991 Přes padací mosty (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Súkromné životy
Tajemství Popelčina střevíčku (TV film)
1989 Královna štěstí (TV film)
O princi, který měl smůlu (TV film)
Selhání brzd (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Tři chlapi a dáma (TV film)
1987 O nejchytřejší princezně (TV film)
Strašidla (TV film)
1986 Španělská paradentóza (TV film)
1985 Havárie v zámeckém parku (TV film)
Muž na drátě
Pohlaď kočce uši
Skok (TV film)
1984 Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Na semaforu zelená (TV film)
Princezny na trvalou (TV film)
Prkýnkové želvy (TV film)
Ďábel ví hodně (TV film)
1982 Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
1981 Jako zajíci
1980 Den velkého ticha (TV film)
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Něco je ve vzduchu
1979 Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Muž pro domácnost (TV film)
1977 Hněv
Kam uhnout očima (TV film)
Klukovina (TV film)
O líném Honzovi (TV film)
1976 Konečně si rozumíme
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
Typicky ženská reakce (TV film)
Ženitba (TV film)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Na konci světa
1974 Poslední královna (TV film)
1973 Kukačky (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
Příští léto v Locarnu (TV film)
1972 Aféry mé ženy
Z nových pověstí českých: Dívčí válka (TV film)
1971 Dívka na koštěti
Kráska a zvíře (TV film)
Mrtvý princ (TV film)
Návrat pana Ryšánka (TV film)
1970 Na kometě
Svatá hříšnice
1969 Bahno (TV film)
Bratři Ricové (TV film)
Tělo Diany
1968 Jak se stal Janek-voják králem anglickým (TV film)
Jegor Bulyčov (TV film)
Kardinál Zabarella (TV film)
První třída
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Evžen Oněgin (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
Lékař v rozpacích (TV film)
O nosaté princezně (TV film)
Prostě ani muk
1965 Poslední opona (TV film)
1964 Komedie s Klikou
Místenka bez návratu
Místo v houfu
Neobyčejná třída
Náš byteček
S čím kdo zachází (TV film)
Vajíčko
Vražda potřebuje reklamu (TV film)
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Příběh jedné noci
Tygr a kůň (TV film)
Čas plyne i v neděli (TV film)
1962 Kolo štěstí (TV film)
Otevřené okno (TV film)
Červnová noc (TV film)
1961 Kohout plaší smrt
Kolik slov stačí lásce?
1960 U nás v Mechově
Valčík pro milión
Všude žijí lidé
1959 Život pro Jana Kašpara

TV seriály

2009 Vyprávěj (TV seriál)
Vojna (S01E12)
2007 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Učitelky s praxí (S04E01)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Trojlístek opět pohromadě (E19)
Tatínku, máte dvojčátka! (E08)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Intimní záležitost (E01)
Náhrdelník (TV seriál)
1990 Pohádky pod lupou (TV seriál)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Přepadení (E05)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Supermazák (E06)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Bakaláři (TV seriál)
Běžec (S15E21)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
Povídky malostranské (TV seriál)
Hastrman (E06)
Přivedla žebráka na mizinu (E05)
1983 Slané pohádky (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Druhý domov (S12E13)
1982 Tak se ptám (TV seriál)
Svatební let (E10)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Příliš mnoho generálů (E11)
Civilizace si žádá své (E09)
další epizody (4)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
1976 Pojďte s námi za mámou, tátou (TV seriál)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
Svadba (E07)
Pohroma (E06)
Kúzelník (E05)
další epizody (6)
Příběhy čokoládového panáčka (TV seriál) - vyp.
1974 Bakaláři (TV seriál)
Trabant (S03E08)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Případ lichého střevíce (E06)

Dokumentární

1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

Divadelní záznam

2001 Popel a pálenka (divadelní záznam)
1971 Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
1969 Charleyova teta (divadelní záznam)
1968 Vajíčko (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
2002 Benefice Václava Vorlíčka (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1983 Dámský kabaret (TV pořad)
1981 Šestý den je sobota (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce