foto

Jana Drbohlavová

  • nar. 22.11.1940 (76 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Drbohlavová se narodila 22. listopadu 1940 v Praze. Je absolventkou DAMU, již za studií hostovala v Národním divadle, v roce 1963 nastoupila do Městských divadel pražských, kde se v průběhu několika desetiletí uplatnila v řadě různých žánrů, uplatnila se především v moderním repertoáru (Hlava XXII, Malované na skle, Prolhaná Ketty atd.)

Již od roku 1959 se objevuje také ve filmu a televizi. Jejím prvním vystoupením ve filmu byla epizodní role Elišky v dramatuŽIVOT PRO JANA KAŠPARA (1959). V 60. až 80. letech hrála pak v dalších filmech, televizních inscenacích a také v seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1971; ARABELA, 1979; MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, 1984). Většina filmů, v nichž hrála, je dnes již zapomenuta, díky častému reprízování je tak dodnes známá především jako učitelka Pešková z pohádkové komedie DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971). Ve filmu hrála naposledy v roce 1986 (kriminální drama MUŽ NA DRÁTĚ), poté se již jen sporadicky objevovala v televizi, naposledy to bylo v televizním filmu P.F. 77 (2003). Dodnes hraje především v divadle, od mládí se ale věnuje také dabingu, v 60. letech svůj hlas propůjčila indiánské dívce Nšo-či v sérii o Vinnetouovi, dnes jejím hlasem mluví profesorka McGonagallová ve filmech o Harry Potterovi.

Bývalým manželem Jany Drbohlavové byl herec Ladislav Županič, s nímž má jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Líbáš jako ďábel
Modrý tygr
Školní výlet
2006 Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
2003 P.F. 77 (TV film)
2001 Popel a pálenka (divadelní záznam)
1998 Postel
1994 Narcisový dům (TV film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
Vida, jak ten den hezky začíná (TV film)
1991 Přes padací mosty (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Tajemství Popelčina střevíčku (TV film)
1989 Královna štěstí (TV film)
O princi, který měl smůlu (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Tři chlapi a dáma (TV film)
1987 O nejchytřejší princezně (TV film)
Strašidla (TV film)
1986 Španělská paradentóza (TV film)
1985 Havárie v zámeckém parku (TV film)
Muž na drátě
Pohlaď kočce uši
Skok (TV film)
1984 Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Ďábel ví hodně (TV film)
Princezny na trvalou (TV film)
Prkýnkové želvy (TV film)
1982 Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
1981 Jako zajíci
1980 Den velkého ticha (TV film)
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Něco je ve vzduchu
1979 Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Muž pro domácnost (TV film)
1977 Hněv
Kam uhnout očima (TV film)
O líném Honzovi (TV film)
1976 Konečně si rozumíme
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
Ženitba (TV film)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Na konci světa
Typicky ženská reakce (TV film)
1974 Poslední královna (TV film)
Trabant (TV film)
1973 Kukačky (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
1972 Aféry mé ženy
1971 Dívka na koštěti
Kráska a zvíře (TV film)
Mrtvý princ (TV film)
Návrat pana Ryšánka (TV film)
Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
1970 Na kometě
Svatá hříšnice
1969 Charleyova teta (divadelní záznam)
Tělo Diany
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
Kardinál Zabarella (TV film)
První třída
Vajíčko (divadelní záznam)
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
Prostě ani muk
1964 Komedie s Klikou
Místenka bez návratu
Místo v houfu
Náš byteček
Neobyčejná třída
Vajíčko
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Čas plyne i v neděli (TV film)
Příběh jedné noci
Tygr a kůň (TV film)
1961 Kohout plaší smrt
Kolik slov stačí lásce?
1960 U nás v Mechově
Valčík pro milión
Všude žijí lidé
1959 Život pro Jana Kašpara

TV seriály

2009 Vyprávěj (TV seriál)
Vojna (S01E12)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Trojlístek opět pohromadě (E19)
Tatínku, máte dvojčátka! (E08)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
1990 Pohádky pod lupou (TV seriál)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
Slané pohádky (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Příliš mnoho generálů (E11)
Civilizace si žádá své (E09)
další epizody (4)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Případ lichého střevíce (E06)

Dokumentární

1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

TV pořady

2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
2002 Benefice Václava Vorlíčka (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace