Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(22)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (9)

El internado: Las Cumbres (2021) 

Španělský seriál o dění v určité internátní škole volně navazuje na sérii 'Internát' (2007-10), takže může oslovit toho diváka, kterému se onen seriál zamlouval. Máme tu však jiné prostředí, což znamená jinou školu, jiné učitele a vychovatele, jiné žáky a samozřejmě jiné tajemství. Jen ty školní uniformy jsou snad stejné. Jedná se o školu s patřičnou výchovou pro problematické dospívající lidi, kde se jako všude jinde odvíjí jednotlivé příběhy, záhady a děsy. U nás se takové škole a výchově říká jednoduše pasťák. Škola je umístěna na samotě u kláštera obklopena přírodou na okraji skály, kde myšlenka a provedení útěku přináší nemalé dobrodružství. Seriál ukazuje život dospívajících mladých lidí takový jaký je. V rámci záhadologie však určitě skupinka pátrá po tajemství, které každým dnem začíná být děsivější a děsivější. Vzniklá hororová atmosféra je výborná. Objevuje se mrazení v zádech a k tomu nějaké ty lekačky. V tomto směru by to bylo výborné, kdyby však celý koncept nenarušoval všudypřítomný sex. Stejně jako u předchozí zmíněné série i zde se střídá tajemno s erotičnem, což prostě vzájemně nefunguje. Tak buď to měl být erotický seriál a nebo tajemný horor a ne oboje. Vzájemné se to prostě ruší. A protože jsme v době, kdy se liberální politika násilně protlačuje do všeho, ani zde nechybí homosexualita jak u chlapců, tak i u dívek. Že to příběhu naprosto nic nepřidává už může být jedno. Hlavně že to prodloužilo stopáž. Takže tu máme typickou studentskou rivalitu, milostné a sexuální zápletky, které nejsou vynechány ani u učitelů a vychovatelů a k tomu napínavé pátrání po jedné záhadě. Seriál je sice ambiciózní a v hororových scénách patřičně temný, ale jako celek to prostě žádná výhra není. Velmi často je i to umělé natahování stopáže znát. Otevřený konec pochopitelně dává prostor pro případné pokračování. Co k tomu víc dodat. Ve své podstatě se nejedná o nic jiného než opět o španělskou temnou telenovelu jen tak na zabití času. A to je asi tak vše. ()

Episode 1 (2021) (S01E01) 

Úvodní část splňuje svůj účel. Poznáváme 'pasťák', problémovou omladinu, vychovatele, mnichy z kláštera a přísný režim, z něhož se někteří jednotlivci pokusí uprchnout. To se podaří, ale vznikne problém. Temný les, hluboká noc a tajemná postava, která unese jednoho z nich. Vznikají první otázky. Na televizní seriál se vývoj děje pohybuje opatrně, což znamená, že není snaha děj uspěchat, ale zároveň se dává pozor, aby to zase nebudilo dojem scenáristického zoufalství v nápadech. Sladký střed a na konci bezvýznamná touha po druhém díle. ()

Episode 2 (2021) (S01E02) 

Druhá část docela přináší zklamání dojmem umělého natahování děje. Za celou stopáž se toho stane tak málo, že by to vystačilo snad i na dvacet minut. Nejdůležitější je zjištění studentů v knihách o tajemných postavách, z nichž se jeden právě nacházel v lese. Na samém konci se dostavuje pro všechny šokující událost. No, emoce však moc nefungují. ()

Episode 3 (2021) (S01E03) 

Mysteriózní atmosféra nabrala na síle. Nově se odhaluje několik skutečností, dostaví se nová postava, a v rámci záhadných postav jedno překvapení na konec. Třetí část je již na události o něco plnohodnotnější a tím pádem tedy o nějaký ten ždibec zajímavější. ()

Episode 4 (2021) (S01E04) 

Několik lekaček již dává naději hororové atmosféře, ale tvůrci to nakonec zprasili telenoveláckým motivem přemíry sexuálních vztahů. Po homosexualitě z předchozích dílů tu tentokrát máme vztah lesbický, mezi mnichem a učitelkou a na záchodech si to rozdají dvě dívky spolu s jedním chlapcem. Bylo opravdu nutné to sem cpát? Pátrání ohledně záhadných havraních mužích jinak zase o něco pokročilo. Konec samozřejmě opět v tom nejlepším. Takže dohromady opět nic než hororová telenovela. ()

Episode 5 (2021) (S01E05) 

Dostalo to zase o něco větší grády. Opět se vlivem ustavičného pátrání něco nového dozvíme a hrůzná atmosféra postoupila o další šprušli výš. Naprosto zbytečné sexuální scény celý koncept až neuvěřitelně narušují. ()

Episode 6 (2021) (S01E06) 

Stále stejné jako předchozí části. Jedná polovina dějství pokračuje v odhalování záhady a druhá polovina je čistě telenovela plná sexuálních scén Nic víc, nic míň. ()

Episode 7 (2021) (S01E07) 

Předposlední část hned na začátku připomene co se v první části stalo a konečně se dozvídáme o osudu uneseného chlapce záhadnou postavou. Atmosféra se i v ostatních dějových linkách umírnila a vše probíhá v poklidnějším hávu. Sexuální scény samozřejmě ani tady nechybí. ()

Episode 8 (2021) (S01E08) 

Finále ve správné temnější dramatizaci ve snaze odhalit toho co nejvíce. Atmosféra jak ve skutečné věznici. Otevřený konec však nepotěší, neb se neprozradilo to nejzásadnější. Tak příště. ()

Reklama

Reklama