Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z mnoha mexických upírských hororů zlatého období 50. až 70. let minulého století. V době conquisty Mexika roku 1595 svatá inkvizice popravila vévodu Antonia Orloffa za spolky s ďáblem a nechala ho pohřbít v „podzemí zatracenců" konventu v Sycomoros (narážka na proslulý mexický horor El vampiro z roku 1957). Přesně o 300 let později připlouvá z Evropy Madam Kostoffová a v rakvi s sebou přiváží upíra s krycím jménem Baron van Helsing. Ten chce haciendu v Sycomoros koupit od rodiny Solorzanů, kteří ji však nechtějí prodat. Proti upírovi se statečně postaví doktor Fabián a jeho přítel kněz P. Juan. (Mariin)

(více)

Recenze (4)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Vidíš toho upíra, co na posteru hned několikrát cení svoje umělý zuby? Tak přesně tenhle záběr dostaneš během filmu asi dvacetkrát. Stejně tak oči černýho psa a samozřejmě gumovýho netopýra na provázku. Obzvlášť při něm hrozí pochcání se smíchy. K tomu si připočti ochotnický herce, co vedou opravdu bizarní dialogy, a máš celkem jasnou představu, oč tu běží. Správně, o čistej trash, a navíc ne moc dobrej. Přimhouřit oko by se dalo u klasických propriet žánru, jako jsou hrobky a hřbitovy, ale s tim člověk u gotickýho hororu už tak nějak počítá. Pokud ale vyloženě toužíš po něčem z Mexika, běž spíš do "El Vampiro" nebo "La Maldición de la Llorona" - s tim chybu rozhodně neuděláš. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Gotický horror mající blízko k jak britské, tak i španělsko-italské produkci upírských horrorů především 60. a 70.let. Dějově vychází ze Stokerova Draculy, v tomto směru nepřináší nic zcela originálního. Líbila se mi však atmosféra, typická pro podobné snímky - krásné ženy (ovšem nahota nula), staré panství, bouře, nocování v rakvi vystlané rudým sametem, záhadné vraždy (tedy ne pro diváka), černí psi a gumoví netopýři. I díky kvalitě kopie jsem měl pocit, že sleduji film starý minimálně 50 let... Zamrzela absence gore, jímž Mexičané v horrorech málokdy šetřili. Zde se veškerý naturalismus smrskne na pár zaražených kůlů...a to prosím v době, kdy v evropských filmech po kousnutí stříkaly rozkošné gejzíry krve. Pokud by byla nabídnuta jiná kvalita, pak bych samozřejmě na krvavých scénách netrval. Ale, ale...napamatuji se, kdy bych viděl zakousnutí dítěte, které se zoufale brání! Autoři ještě přimíchali Valpuržinu noc, která je evropskou záležitostí. Efekty samozřejmě průměrné, rozličné proměny se schovají za ohnivé plameny a proměna v hrobě je doslova amatérská. Církev je ukázána po 300 letech jako slabá - kněz nedokáže porazit upíra jen svojí vírou, musí použít náboženské prostředky... Pohádka pro dospělé, možná i pro děti, co má své neodolatelné kouzlo starých snímků. Pokud byste ale čekali hrůzu nahánějící akční nářez, pak raději sáhněte po úplně jiném filmu. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro znalce brakového žánru a pro milovníky 50.-60. let italských, hammerovských a cormanovských hororů povinnost. Tentokrát již v barvě, ale zcela v duchu předchozí mexické tvorby se směšnými efekty, gumovými netopýry na vlascích, slečnami v ohrožení, jejich statečnými snoubenci a cenícím se krvelačným upírem, který ovšem kvůli tomu, aby si přišel na své, musí nejprve koupit jistou haciendu (!). Horor je pojat v duchu tradičního mexického katolicismu jako souboj dobra se zlem, inkvizice je tu ukázána jako instituce na straně dobra, neomylně proti mocnostem temným, měnícím lidskou podobu v psa, netopýra nebo dým. Kromě některých obvyklých hloupostí zde nacházíme další absurdní inovaci např. v tom, že laik - doktor Fabián, u sebe nosí proti upírovi Tělo Páně! Závěr dramatu je pak postaven zcela na otázce víry kněze, který se má postavit Zlu, vysvlečený z kleriky a vyzbrojený právě jen vírou... Ke známkám úpadku tu patří především předčasné cenění zubů barona Helsinga a zbytečný naturalismus v podání některých scén. Pokud před spuštěním filmu ale vypneme rozum, pak se lze pobavit. K přednostem patří exotický mexikánský kolorit, postava zlověstné seňory Kostoffové, výtvarná stránka skutečných exteriérů (renesanční klášter-hacienda, pravá jeskyně i historické interiéry) a koneckonců i kratší stopáž... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Mexický gotický horor s Draculou v hlavní roli, by mě snad ani tak moc nevadil. Odrazovalo mě však to špatné zpracování a střih, protože některé sekvence nedávají smysl či se opakují. Ale na svou dobu je to nezávisle odlehčený snímek. 40% ()

Reklama

Reklama