Reklama

Reklama

Přirozené světlo

  • Maďarsko Természetes fény (více)
Trailer 1
Maďarsko / Lotyšsko / Francie / Německo, 2021, 103 min (Alternativní 99 min)

Obsahy(1)

Druhá světová válka, okupovaný Sovětský svaz. István Semetka je jednoduchý maďarský farmář, který slouží jako desátník ve speciální průzkumnické jednotce partizánů. Na cestě do odlehlé dědiny jeho rota padá pod nepřátelskou palbou. Když je zabit velitel, Semetka musí překonat své obavy a převzít velení nad jednotkou, protože je uvězněný v chaosu, který nedokáže ovládat. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (27)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Kedze oblubujem vojnove filmy,tak som si pozrel aj tento z produkcie roznych krajin a vysledkom je pribeh odohravajuci sa vo velmi pomalom tempe,ani dialogov nie je vela,natocene je to kvalitne,aj po hereckej stranke sa clovek nemoze stazovat,lenze pre vacsinu divakov to bude uspavanka na dobru noc,kedze sa to vlecie,ale mne sa to v celku pacilo a styri hviezdy budu adekvatne...:-) ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchý príbeh desiatnika v maďarskej jednotke, slúžiacej pre Wehrmacht (a nie ako je uvedené v tomto obsahu). Ak sa to teda dá nazvať príbehom. Je to skôr akási ukážka pár obyčajných (trochu cynicky povedané) dní. Desiatnik Semetka sa s touto vojnou nestotožňuje, počúva rozkazy ale len nerád ich vykonáva a tým som asi aj prezradil celý dej, lebo nič iného sa tu vlastne neudeje. Kamera sa celý čas zameriava na tváre bez slov a teda na pocity ľudí. Tí sú poväčšine ako z kameňa, chuť k životu ich už dávno prešla a napríklad v stodole čakajú na smrť ako keby čakali na doktora niekde v čakárni. Celé také bezduché až depresívne, no mne to nepripadalo vôbec autentické (ako Jdi a dívej se!). No neviem či tomu dať lepšie dva alebo slabšie tri.. ()

Reklama

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Dénes Nagy sa svojím debutom dostal hned na Berlinale.Film kladie nové akcenty rozprávanim a madarských jednotkách ktoré(musia)bojovať proti ruským partizánskym organizáciam po okupácii ich krajiny.Táto historická udalosť je však len východiskovým bodom pre takmer mediatívny vojnový film zabalený do brilantných filmových obrazov,ktorý kladie náročne otázky o osobnej zodpovednosti v časoch kolektívnych zločinov.Prirodzene svetlo sa odohráva len počas troch dní a očividne je to postava Semetky,ktorá režisera Nagya mimoriadne zaujala.Hoci sa tento Semetka objavuje takmer v každej scene filmu,zostáva takmer stále ticho,je pozorovatelom často v úzadí.Vždy si od svojich spolubojovníkov udržiava odstup.Čo dokáže jediny človek zoči-voči vojnovým zločinom?Nesie vojak ako Semetka za činy ktorých je svedkom,ale nedokáže ím realne zabrániť zodpovednost?Formou aj obsahom pozoruhodný debut-vojnový film ktorý je zámerne nedramatický a predsa nastoluje naliehavé otázky ,zodpovednosti a viny.8/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zdejší obsah je poněkud zmotaný, jelikož partyzáni zde jsou jen Rusové a Semetka by si po smrti velitele poradil velmi dobře, kdyby do vesnice nedorazily posily, jejichž velitel si vzal vše pod palec. Temné, špinavé, syrové drama, které svojí vlhkostí a zimou leze pomalu pod kůži. Po většinu času prší, všude je bahno a bláto. Úvodní sekvence s povozy taženými koňmi, kdy jeden z koní uvízne v bahně, je syrová a herci si ji jistě užili naplno. Svojí pomalostí (avšak nikoliv nudnou) snímek připomíná sovětské válečné filmy. A kdo zná Jdi a dívej se, nejspíš bude tušit, jak by mohli dopadnout vesničané. Výborná kamera, smysl pro detail, práce se světlem a stínem. Hrůzy války nejsou ukázány naplno, a tak možná působí děsivěji. Křik novorozence se snaží přehlušit řev mučeného... Válka obnažená na dřeň. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní. Druhá světová válka, maďarská vojska v Rusku. Oddíl postupuje promáčenou lesnatou krajinou, muži se zjevují na pomezí houštin a stínů. Ten, kterého sledujeme, pozoruje vše bez pohnutí svalů ve tváři, přesto ho chápeme. Není mu lhostejné, co se děje, je však voják a příkazy plní bez váhání. Nekritizuje, nehodnotí, dělá co musí a pokud může, chová se lidsky. Pomalý, atmosférový film, těžící z rusky vypadajících reálií, brilantní kamery a pošmourných dnů bez slunečního svitu. Překvapivě rychle uběhl. P.S. Obsah zde na ČSFD psal někdo, kdo film neviděl. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama