Reklama

Reklama

Muž s kinoaparátem

  • Sovětský svaz Čelověk s kinoapparatom (více)
Trailer
Experimentální / Dokumentární
Sovětský svaz, 1929, 68 min

Na začátku filmu Muž s kinoaparátem vyleze kameraman z „hlavy“ kamery. Film pak diváka vezme na humornou, kaleidoskopickou projížďku po sovětských městech a zároveň ukazuje paralely mezi filmařem a dělníkem v továrně a odhaluje proces vzniku filmu. V jednu chvíli nám Vertov představí muže jedoucího na motorce a pak nám překvapivě ukáže záběry kameramana, který motorku natáčí, a následně záběry střihače, který tyto záběry stříhá. Film, který je zčásti dokumentem a zčásti filmovým uměním, sleduje město v Sovětském svazu 20. let 20. stoletní v průběhu celého dne, od rána do večera. Film režírovaný Dzigou Vertovem, s řadou složitých a novátorských kamerových záběrů, zachycuje scény běžného každodenního života v Rusku. Vertov oslavuje modernost města s jeho rozlehlými budovami, hustým osídlením a rušným průmyslem. Ačkoli ve filmu nejsou žádné titulky ani vyprávění, Vertov přesto přirozeně zprostředkovává zázraky moderního města. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

zette 

všechny recenze uživatele

V roce 1929 spousta lidi nevedela, co to kamera je, mala cast lidi se s ni ucila zachazet a Dziga Vertov s ni rovnou natocil umelecke dilo... Po celou dobu si clovek rika, bylo to v te dobe vubec mozne? Protoze nektere zabery a techniky hluboce prevysuji nektera dila z padesatych let. Neuveritelne... Spousta cennych a historickych zaberu. Hudba pridana k filmu o nekolik desetileti pozdeji je vyborna, radeji bych vsak film videl v originale. At jsou Rusove jaci jsou, tak v umeni (film, literatura, hudba, malirstvi, balet...) jsou jednim z nejvyraznejsich narodu vubec. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Měl jsem to na DVDčku víc jak rok a pořád jsem se nemohl odhodlat si to pustit a teprve dneska jsem se odhodlal. No a bohužel tento "film" šel totálně mimo mě. Možná, že je to důležitý a zásadní film pro světovou kinematografii, ale pro mě důležitým a zásadním nikdy nebude a už si ho na 99,99999% nikdy nepustím. Jediné, co se mi líbilo byla moderní hudba a potom ty dynamické pasáže někde uprostřed (ocelárny, výrobna cigaret, trénink atletů ...), jinak jsem ale 66 mnut koukal na jakési nezajímavé pohyblivé obrázky a nudil se. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Vazim si Dzigu Vertova ako talentovaneho kameramana, niektore zabery boli unikatne na rok 1929, kedy tento film vznikol, ale nemozem dat vyssie hodnotenie, pretoze mna to unudilo takmer k smrti a kazdu chvilu som sa dival na minutaz, kedy to skonci a to nie je dobre. Asi sa cudujete, preco som sa teda rozhodol pozriet si tento dokument. Dovody su dva: Vysoke hodnotenie a 190. miesto v topke rovna sa = velka zvedavost. Nabuduce si musim davat väcsi pozor pri vybere niektorich filmov, predovsetkym dokumentarnych filmov. Takze sorac Dziga. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to asi bylo objektivně za 4*, ale nemůžu si pomoct, ten film je tak příjemný, že těch 5* mu nakonec dám. Kamerový experiment dokumentující snad vše naprosto skvěle ukazuje, co vše bylo možné udělat s kamerou už v roce 1929. Díky sympatické stopáži a hudbě to ani nenudí a velmi příjemně se na to dívá. Co je ale nejlepší je ten fakt, že to zanechá příjemný pocit a dobrou náladu. A výjimečně mi ani tolik nevadí absence příběhu. Takže, líbilo se mi to a jelikož z toho mám dobrou náladu, tak tady tomu ten plný počet bez problému dám. 5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem s hudbou Cinematic orchestra. Všimněte si, že autor neustále tematizuje, že všechen děj pozoruje oko kamery, které občas zahlédneme (Vertovův koncept "kamera jako oko hmoty") . Mimochodem vlastní jméno jednoho ze zakladatelů dokumentárních filmů Dzigy Vertova bylo Kaufman. Dziga vyjadřuje zvuk střihu (dzig dzig...) a slovo Vertov je z ruského slova natáčení kličkou kamery. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (11)

  • Film do značnej miery kritizuje alkoholizmus vo vtedajšom Sovietskom zväze. Prvé zábery zobrazujú ľudské trosky spiace na uliciach a tento záber sa strieda so záberom na obrovskú fľašku propagujúcu reštauráciu. Reklamy v snímke propagujú aj víno a vodku. Neskôr v snímke kameraman navštívi bar. Počas 20. rokov 20. storočia komunisti zaviedli politiku, ktorej cieľom bolo využiť kinematografiu a robotnícke kluby k odstráneniu krčiem i kostolov zo života občanov. Najväčší zdroj príjmov bol z monopolu na vodku, no zámer bol urobiť aj z kinematografie dôležitý finančný zdroj. Film túto politiku podporuje keď využíva neopozerané postupy čo sa týka použitia kamery, aby sa kinematografia i robotnícke kluby stali atraktívnymi pre bežný ľud. (Biopler)
  • Norové si pro Mezinárodní filmový festival v Tromsø (1996) připravili ke svojí verzi Mannen med filmkameraet vlastní soundtrack (autoři Geir Jenssen a Per Martinsen). Vycházelo se z původních režisérských instrukcí pro klavíristu. V roce 2001 soundtrack vyšel na CD. (džanik)
  • Film nastiňuje řadu technik, které byly o 50 let později použity ve snímku Koyaanisqatsi (1982). (džanik)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama