Reklama

Reklama

Muž s kinoaparátem

  • Sovětský svaz Čelověk s kinoapparatom (více)
Trailer
Experimentální / Dokumentární
Sovětský svaz, 1929, 68 min

Na začátku filmu Muž s kinoaparátem vyleze kameraman z „hlavy“ kamery. Film pak diváka vezme na humornou, kaleidoskopickou projížďku po sovětských městech a zároveň ukazuje paralely mezi filmařem a dělníkem v továrně a odhaluje proces vzniku filmu. V jednu chvíli nám Vertov představí muže jedoucího na motorce a pak nám překvapivě ukáže záběry kameramana, který motorku natáčí, a následně záběry střihače, který tyto záběry stříhá. Film, který je zčásti dokumentem a zčásti filmovým uměním, sleduje město v Sovětském svazu 20. let 20. stoletní v průběhu celého dne, od rána do večera. Film režírovaný Dzigou Vertovem, s řadou složitých a novátorských kamerových záběrů, zachycuje scény běžného každodenního života v Rusku. Vertov oslavuje modernost města s jeho rozlehlými budovami, hustým osídlením a rušným průmyslem. Ačkoli ve filmu nejsou žádné titulky ani vyprávění, Vertov přesto přirozeně zprostředkovává zázraky moderního města. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tak vám teda nevim co si o tom myslet, Jediná věc která se mi na tom líbila byla stopáž, ba ne, to kecam. Bylo to totiž dlouhý a já se několikrát musel koukat, kolik mi ještě chybí do konce. Na druhou stranu, určitě tam bylo pár zajímavých hrátek s kamerou. Nicméně neumím je ocenit ani v současnosti, natož pak ve starém filmu. Chválit hudbu, která to jakž takž držela pohromadě je taky zcestný, když byla přidána až 70 let po natočení. A i když to možná přineslo revoluční techniky, tak mě to pouze utvrdilo v tom, že dokumenty mě prostě neberou. To jsem si na sebe zase s tou výzvou upletl bič. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Jedno z najzásadnejších diel svetovej kinematografie, manifest ruskej montážnej školy a dokonalý filmársky experiment, ktorého natočenie a "poskladanie" musela byť strašná fuška, ale plný počet nedávam "len" preto. 10+ / 10 si to zaslúži aj preto, lebo aj dnes, 80 rokov po natočení, je to ešte stále NESKUTOČNÁ PECKA! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem s hudbou Cinematic orchestra. Všimněte si, že autor neustále tematizuje, že všechen děj pozoruje oko kamery, které občas zahlédneme (Vertovův koncept "kamera jako oko hmoty") . Mimochodem vlastní jméno jednoho ze zakladatelů dokumentárních filmů Dzigy Vertova bylo Kaufman. Dziga vyjadřuje zvuk střihu (dzig dzig...) a slovo Vertov je z ruského slova natáčení kličkou kamery. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zcela upřímně musím pronést, že ta 5 hvězdičková hodnocení naprosto nechápu. A klidně mě kvůli tomu nemějte rádi. Celý film je prakticky o tom, že si jeden frajer koupil kameru a cítí potřebu se pochlubit, a tak si filmuje CCCP. Tam si natočí porod. Tam si natočí ženy nahoře bez. Tam si natočí ruční výrobu cigaret. Tam předvede nějaké kamerové triky, které jsou na celém filmu to vůbec nejroztomilejší. Velmi krátká stopáž vám skoro zaručí, že tohle nebude film, u kterého by se vám podařilo usnout. Myslím si, že teď je ten úplně nejvhodnější okamžik, abych se opřel do hudebního doprovodu. Hrůza. Fuj. Fuj. Fuj. Pevně věřím, že nejsem jediný člověk, který to slyšel. Pevně si stojím za tím, že podobný experiment měl vzniknout minimálně o 15 let dříve. Potom bych se nemusel stydět slýchat v souvislosti s tímto filmem slovo "kult". Dal bych klidně i 2*, ale bohužel mě nějak nenapadá za co. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde je v několika komentářích zmíněno asi vše co činí tento film legendárním (střih, montáž atp.). O revolučnosti samozřejmě není pochyb, film totiž působí i po 90 letech velice svěže a čerstvě, což je zásluhou právě střihu. Co se mi ale obzvlášť líbílo je estetika a kompozice jednotlivých záběrů, jíž považuji za stejně geniální jako ostatní filmařské metody tohoto filmu. I když asi je to právě střih, který záběrům umožní vyniknout, což jen potvrzuje jeho význam. Rozhodně se jedná o velmi působivé a ryze umělecké dílo, které si zasluhuje být nedílnou součástí filmových dějin. Viděl jsem verzi s hudebním doprovodem Cinematic Orchestra a musím říci, že si film bez této složky ani neumím představit, protože tato hudba skvěle podtrhuje to jak je film nestárnoucí a nadčasový, i přesto, že se jedná o významný zásah do původního filmového záměru. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Film nastiňuje řadu technik, které byly o 50 let později použity ve snímku Koyaanisqatsi (1982). (džanik)
  • Norové si pro Mezinárodní filmový festival v Tromsø (1996) připravili ke svojí verzi Mannen med filmkameraet vlastní soundtrack (autoři Geir Jenssen a Per Martinsen). Vycházelo se z původních režisérských instrukcí pro klavíristu. V roce 2001 soundtrack vyšel na CD. (džanik)
  • Původní ukrajinské mezititulky byly ztraceny, nahraneny byly ruskými mezititulky v polovině roku 1930. (rafix)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama