foto

Gene Saks

  • nar. 8.11.1921
    New York City, New York, USA
  • zem. 28.3.2015 (93 let)
    East Hampton, New York, USA

Biografie

Po skončení universitních studií přešel na divadelní školu Dramatic Workshop of the New School for Social Research, kde studoval s Walterem Matthauem a Harrym Belafontem. V roce 1948 začínal jako herec na malých newyorských scénách, prošel i školou Actors' Studio a koncem padesátých let získal jméno na Broadwayi. V roce 1967 debutoval filmovou verzí komedie Neila Simona z newyorské čtvrti umělců Greenwich Village BOSÉ NOHY V PARKU s Jane Fondovou a Robertem Redfordem. Roku 1968 zfilmoval další Simonovu komedii o trampotách dvou svými ženami opuštěných přátel, PODIVNÝ PÁR s Jackem Lemmonem a Walterem Matthauem. V roce 1969 natočil podle hry Abe Burowse film KAKTUSOVÝ KVĚT s Walterem Matthauem, Ingrid Bergmanovou a Goldie Hawnovou. V roce 1972 byla natočena komedie o stárnoucím záletníkovi LAST OF THE RED HOT LOVERS podle hry Neila Simona, s Alanem Arkinem, Sally Kellermanovou a Paulou Prentissovou. Roku 1974 následoval filmový převod muzikálu z prostředí newyorských divadel o milionářce, zchudlé v letech velké hospodářské krize, MAME s Lucille Ballovou.

Zdroj: 666 profilů zahraničních režisérů

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2004 Melinda a Melinda
1997 Pozor na Harryho
1996 On Seventh Avenue (TV film)
1994 I.Q.
Nejsem blázen
1984 The Goodbye People
1983 Nemocný láskou
1978 The One and Only
1975 Zajatec 2. avenue
1965 Tisíc klaunů

TV seriály

1998 Právo a pořádek (TV seriál)
Castoff (S08E13)

Dokumentární

1988 Funny

Producentská filmografie

Filmy

2011 Barrymore

Fanoušci tvůrce