foto

Michaela Pavlátová

  • nar. 27.2.1961 (59 let)
    Praha, Československo

Biografie

Výtvarnice, režisérka a animátorka Michaela Pavlátová absolvovala roku 1987 VŠUP, ateliér animovaného filmu. Její animované filmy získaly řadu prestižních mezinárodních ocenění, roku 1993 byla za animovanou grotesku Řeči, řeči, řeči (1991) nominována na Oscara. Dále realizovala animovaný film Repete (1995), oceněný na Berlinale 1995 Zlatým medvědem v kategorii krátkých filmů a společně s Pavlem Kouteckým variace na vztahové téma Až na věky (1998). V roce 2000 debutovala v hraném filmu povídkou Absolutní láska z povídkového snímku Praha Očima. V roce 2001 zaujala svým dokumentárním filmem O babičce. Na konci devadesátých let pobývala v USA, kde pracovala jako režisérka ve studiu Wild Brain. Věnuje se i pedagogické činnosti, učila v Praze na FAMU a VŠUP, v San Franciscu a na Harvardu. V roce 2003 natočila film Nevěrné hry, který byl oceněn Zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Její poslední animovaný film Karneval zvířat získal v roce 2006 hlavní cenu Grand Prix na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Třeboni a Grand Prix v Espinhu (Španělsko).

Zdroj: BontonFilm

Herecká filmografie

Filmy

2014 Fair Play
2002 Musím tě svést
1999 Praha očima...
1997 Knoflíkáři
1988 Pražská 5

Dokumentární

1998 Sprayem po zdech

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Tramvaj
2008 Děti noci
2006 Karneval zvířat
1999 Praha očima...
1995 Repete
1991 Řeči, řeči, řeči...

Dokumentární

1998 ... až na věky

Střihačská filmografie

Filmy

2012 Tramvaj

Host

TV pořady

2014 Ceny české filmové kritiky 2013 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1998 Dvaadvacítka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce