Reklama

Reklama

Sylva Zimula Hanáková

Sylva Zimula Hanáková

Biografie

Vystudovala Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a scénografii na Divadelní fakultě JAMU. Po studiích byla v letech 1991–1995 členkou Divadla Husa na provázku. Patří ke špičce českého kostýmního návrhářství v divadle, ve filmu i v televizi.

Pravidelně spolupracuje např. s Divadlem Husa na provázku, Městským divadlem Brno, Národním divadlem, Divadlem na Vinohradech, Divadlem Komedie, Dejvickým divadlem ad. K jejím častým spolupracovníkům patří režisér Vladimír Morávek. Vytvořila kostýmy pro jeho inscenace „Sto roků kobry“, „Balada pro banditu“, „Maestro a Markétka“ (vše v Divadle Husa na provázku), „Turandot“ (Opera Göteborg), „Něžná“ (divadlo L’Apostrophe v Paříži), „Ženitba“ a „Cyrano z Bergeracu“ (obě v Divadle na Vinohradech), „Rusalka“ (Národní divadlo Brno), „Macbeth“ nebo „Dokonalé štěstí aneb 1789“ (obě Národní divadlo).

Dále spolupracuje s režiséry Jurajem Deákem, Davidem Jařabem, Jiřím Nekvasilem a Vlastimilem Peškou nebo s norskou režisérkou Victorií Meirik. Pro Divadlo Radost navrhla kostýmy pro průvod masek, který byl pořádán v rámci festivalu Brněnský divadelní svět v roce 2010, a za tento počin získala první cenu. V roce 2009 první cenu získal její průvod masek pro Divadlo Husa na provázku. Je autorkou kostýmů pro Jandourkův film Maharal – Tajemství talismanu a Jařabův film Vaterland, lovecký deník. Pro režiséra Davida Jařaba také navrhla kostýmy k filmu Hlava, ruce, srdce, který byl nominován na Českého lva za výtvarný počin.

V divadle i filmu spolupracovala také s režisérem Jiřím Menzelem (opera „Così fan tutte“ ve Státní opeře v Budapešti, „Mnoho povyku pro nic“ pro Letní shakespearovské slavnosti 2014, film Donšajni). Častá je její spolupráce s televizí – navrhla kostýmy k velké řadě pohádkových titulů a pro 13 dílů Četnických humoresek.

Národní divadlo

Kostymérka

Herečka

Seriály
2001

Četnické humoresky

 

Narodil se Kristus Pán (S01E13)

Ovládací panel

Reklama

Reklama