Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná pohádka o tvrdé kovářské hlavě a lásce kovářské dcerky k pasáčkovi oveček, která vychází ze sbírky Boženy Šimkové o vzniku řemesel (naše pohádka osvětluje vznik kovářského měchu). Pohádka byla natočená v brněnském studiu České televize pod režijním vedením Vlasty Janečkové, která do hlavních rolí obsadila muzikálovou hvězdu Romana Vojtka (pasáček oveček Antonínek) a Annu Veselou (kovářova dcerka Terezka). Starý kovář chce svou dílnu, a s ní i svou dcerku Terezku, předat pouze statnému tovaryšovi, který umí rozfoukat oheň. Jeho učedník Józa je sice silák a halama, ale moc důvtipu nepobral. A kovářova dcerka Terezka má spíše oči pro sympatického pasáčka oveček Antonínka. Tvrdohlavý kovář však nechce o něm ani slyšet a pomalu chystá svatbu Terezky a Józy. Aby Antonínek Terezku získal a oblomil mistra kováře, využije svých schopností muzikanta a s pomocí kouzelného skřítka vymyslí právě kovářský měch. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Petr Štěpánek byl dalším velmi oblíbeným hercem do televizních pohádek. Zde hraje ovšem mírně zápornou postavu. Nepřející táta mu šel, taky je to výborný herec. Pohádka byla natáčena ve skanzenu, což vždycky potěší, když je prostředí příjemné, a hlavně vůbec to, když se nenatáčí ve studiu. Vlastně to není úplně špatná pohádka. Na svou stopáž docela nenáročná. Škoda, že skřítka nehrála třeba Aťka Janoušková místo dítěte. Ale filmaři asi usoudili, a nejspíš správně, že je do rolí skřítku už docela profláknutá. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Povedená veselá pohádka s příjemným dějem, kterou táhne skvěle oči poulící Petr Štěpánek s obrovským nalepovacím knírem. Pohádce sluší hezká výprava a natáčení v exteriérech, naopak je mi nesympatický Roman Vojtek. Naprosto zbytečný je nepovedený dvouhlasý skřítek (zbytečný proto, že Antonín si stejně přivlastnil vynález měchu). Když jsem u hlasu, tak postsynchrony zní spíše jako dabing a jako nadabované působí vlastně téměř veškeré dialogy. Také Anně Veselé se film příliš nepovedl, hrozně přehrává. Ale protože se stále něco děje, je zde dostatek lásky, napětí a pohádkový konec, hodnotím tak vysoko. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tu hodinu se tam toho zase tak moc neděje, a jinak je to takové nijaké. Celé se to hraje vlastně v pěti lidech, „zápletka“ je o ničem - vlastně jo, jde o svatbu a je nutno tatínka přesvědčit o tom, který by byl ten pravý. A že umět foukat oheň skutečně nemusí být pro manželství dobrým předpokladem. Vojtek na můj vkus hodně přehrává, Štěpánek a Hofmanová si užívají své ztřeštěné role, jinak je to poněkud přepísknuté, nevtipné a nezajímavé. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Starej kovář (Štěpánek) si usmyslí, že provdá svoji jedinou dceru komukoliv, kdo umí kovářské řemeslo, aby mohl předat svoji živnost. Klidně i za cenu, že je to úplný pařez. A že najde pořádnýho pařeza. Ten umí jen jen: Jak ráčíte, pane. Ano, pane.... Dcera ale chce pasáčka ovcí (Vojtek), který jednoho dne pomohl skřítkovi, co zůstal opuštěný na našem světě... Dějově na televizní pohádku docela dobré, ovšem natočeno tak lacině a laxně, že tohle místo koukatelné televizní pohádky je příšerná nedělní podívaná za pár korun. Žádný barvy, herci nic extra, ozvučení příšerné. Tohle se Janečkové bohužel nepovedlo, obzvláště když v tom byl dobrej potencionál. [612. hodnocení, 24. komentář, 44%] ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"On se zbláznil !!" - "Zbláznil !! Samou radostí.." A Janečková taky !! Jó, senilita není žádnej med !! Protože tahle pohádka se stává jednoznačným vítězem ceny s názvem Největší úlet Vlasty Janečkové, guru naší pohádkové tvorby, bohužel jen v tom negativním smyslu slova !! Ani její ex Petr Štěpánek s kníry, jaké svět neviděl, ani výborná Drahomíra Hofmanová tuhle nesmírně trapnou snůšku bizarních inovací, co jich jen Šimková do toho upoceného scénáře zvládla nacpat, v tuzemsku divácky jednoho z nejoblíbenějších žánrů nedokázal zachránit !! S vypětím sil tu lze sice pověstný rukopis Janečkové najít, příjemné lokace ani typická Petrovova hudba však tentokrát nestačí, ubohý scénář a nesympatické a křečovité herecké obsazení tento kousek spolu s tím skřítkem, proti němuž je ten Vorlův učiněný skvost, nemilosrdně tlačí až na samou hranici únosnosti.. Toto je čirá tragédie.. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se u Rudic, v Rudických kolíbkách a také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)

Reklama

Reklama