Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Haymar 

všechny recenze uživatele

Sice vůbec netuším, co tím chtěl básník říci, ale nějakým (blíže nespecifikovatelným) způsobem to na mě zapůsobilo - možná právě to měl být záměr... Nicméně za poslední dekádu je Vaterland světlou výjimkou (v naší současné kinematografií), u které jsem při sledováí netrpěl žaludeční nevolností a pocitem studu a trapnosti! Ale přiznám se, že s hodnocením mám tak jako tak celkem problémeček - viděl bych to někde mezi odpadem a plným počtem :-))) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý český filmový poklad. Mystický hororový surrealistický film o zapomenutém kraji plném zapomenutých zvyků, zapomenutých míst a zapomenutých lidí. Film o cizincích navrátivších se do staré vlasti svých předků, která se ale za dobu jejich nepřítomnosti znatelně pozměnila (nebo se možná spíše změnili oni sami). Vůbec tak nerozumí ničemu, co se v kraji děje, jazyku, ani místní kultuře. Jde o geniální film (místy pravda trochu nesrozumitelný) o historii oblasti Sudet, snadno srovnatelný obsahově i kvalitativně s Trierovou Evropou. Jen by mě zajímalo, jak může chutnat takový kostroun? Dědeček je nikdy pro maso nelovil!!! - A proč tedy? - To nevím!!! Málem bych zapomněl, že se ve filmu objevují i výborné komediální okamžiky. Jen je škoda, že se k tomu nepřidala i výborná kamera (místy byla hodně zajímavá, ale místy taky hodně, abych tak řekl, televizní). ()

Reklama

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Český filmeček, docela jsem se na něj těšil, protože ukázky vypadaly vizuálně dobře, ale teď cítím spíše obrovské sklamání. Příběh je v podstatě o ničem, pakliže během snímku nenaznamenáte takovou ikonu s výjevy a po skončení filmu si nezačnete něco domýšlet. Ano, skryté poselství v tom asi bude, nějakou možná špatnou interpretaci bych měl, za film si kvůli ní znovu pouštět nebudu, protože mi to prostě za to nestojí. Film podle mě mlží až moc, mlží na špatných místech a nepodává důstojné vysvětlení. Žánr taky není jasný. Jako studentská práce na FAMU asi dobrý, ale jako celovečerní film pro masy rozhodně ne. Závěrečná scéna s režisérem to jen potvrzuje. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ha... Jen se ještě musím rozhodnout, jestli ten vyboulený dramaturgický oblouk byl naschvál nebo omylem. Ale asi všechno bylo naschvál. Jen se to neslučuje s mými představami zcela dokonalého. - Ovšem čím víc se k filmu vracím, tím víc zraje. Roztomilí chlapečci pokoušejí zkázu. Jařab jde na svět skrz nekopromisní a specifické, zaostřené detaily a tak je to dobře, tak to má být. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na tomhle filmu v kině, tak se mi poprvé v životě stalo, že zhruba polovina lidí odešla znechucená během promítání. Druhá polovina na Vaterland zírala až do konce závěrečných titulků. Odcházel jsem z tohoto filmu v hodně zvláštním rozpoložení. Teď jen vím, že bych jej raději už v životě vidět nechtěl. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama