foto

Ľubo Gregor

  • nar. 19.7.1943
    Žilina, Slovenský stát
  • zem. 17.11.2016 (73 let)
    Bratislava, Bratislavský, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V roku 1946 prišiel s rodičmi do Bratislavy, kde postupne navštevoval základnú, strednú i vysokú školu (VŠMU). V rokoch 1963 - 65, hral v divadle P. Jilemnického v Žiline. V rokoch 1965 - 67 absolvoval vojenskú základnú službu v Prahe. V roku 1967 - 68 hral v divadle KD Nitra. V roku 1968 - 71, hral v divadle na Korze. V roku 1971 - 72, mal zákaz umeleckej činnosti. V rokoch 1972 - 89 hral na Poetickej scéne v Bratislave. V roku 1990 je od 1.1. do 31.3. politicky rehabilitovaný a stáva sa členom súboru Činohry Novej Scény v Bratislave.

1.4.1990 zakladá so Z. Furkovou divadlo Korzo´90 a stáva sa jeho riaditeľom. Divadlo sa neskôr premenovalo na Astorka Korzo´90. 1.1.1995 zakladá s Pavlom Ruskom súkromnú televíznu spoločnosť Markíza, v ktorej sa stáva riaditeľom Centra umeleckej tvorby. Čoskoro odchádza z Markízy po nezhodách s jedným z jej majiťelov Pavlom Ruskom. Od toho času je Ľubo Gregor až dodnes v slobodnom umeleckom povolaní.

Počas svojej hereckej kariéry nakrútil asi 15 slovenských filmov a cca 150 televíznych inscenácií. Účinkoval v mnohých zábavných a detských programoch STV a Markízy. V divadle vytvoril za 45 rokov približne 180 hlavných postáv súčasného i klasického repertoáru. Napísal niekoľko televíznych scenárov, dramatizácií a knihy Za kulisou Markízy a Asto - Divadlo, ktoré nikto nechcel. Už sedem rokov prispieva do dvojtýždenníka Teleplus, kde má svoju rubriku Holografy - spomienky zachytené vlastnou rukou. Režíroval televíznych Bakalárov a niekoľko divadelných inscenácíí v Bratislave a Košiciach. V súčasnosti sa venuje réžii a úprave slovenského dabingu vo firme Yes Production s.r.o.

Ľubo Gregor je držitom prvej Zlatej slučky za postavu Rabi Racobi v rovnomennom francúzskom filme. Za bývalého režimu bol členom Strany Slovenskej obrody a po prevrate v roku 1990 sa stal zakladajúcim členom novej Demokratickej strany v ktorej zastával funkciu predsedu okresného výboru DS v Bratislave 1 a zároveň bol členom jej predsedníctva.

Ľubo Gregor je piaty raz ženatý a má z týchto manželstiev štyri dcéry. Je starým otcom šiestim vnúčatám. Jeho najobľúbenejšia životná príhoda je táto: V roku 1992 popíjal Ľubo Gregor v divadelnej kaviarni Astorka na Suchom mýte s literárnym historikom, publicistom, scenáristom a novinárom Jurajom Špitzerom. Pri odchode ho novinár objal a so slzami v očiach mu povedal: "Ľubo, naše osudy sú rovnaké! Ja som bol celý život zavretý a ty si bol celý život ženatý!"

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Eva Nová
1998 Rivers of Babylon
1996 Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
1993 Profesor Bernhardi (TV film)
Zurvalec (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
Stratený list (TV film)
1991 Mastný hrniec (TV film)
Variácie slávy (TV film)
1990 Celý deň obchádzam panelák (TV film)
Fuente ovejuna (TV film)
O popletenej víle (TV film)
Šípková Růženka
1989 Klietka (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
Neistá sezóna (TV film)
Odchádzam do Madridu (TV film)
Reverend (TV film)
Ráno ako pes (TV film)
Tak sa na mňa prilepila (TV film)
Turandot (TV film)
1988 Holič Britva a duch Vydriduch (TV film)
Ja to vybavím (TV film)
Kus jazyka (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Tokamak (TV film)
Tony peňazí (TV film)
Tri priadky (TV film)
Venček pre starého otca (TV film)
Čertovo vrece (TV film)
1987 Novoročná rozprávka (TV film)
Počítač (TV film)
Smrť s fotografiou (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
V poslednej chvíli (TV film)
1986 Akcia Edelstein
Dobríčko (TV film)
Eygletiérovci (TV film)
Prvý deň podpredsedu (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Hodinky (TV film)
Tri sudičky (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Veľká náruč (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Dedova truhlica (TV film)
Lev Tolstoj
Múdra princezná (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
O sláve a tráve
Oko za oko (TV film)
Štyria (TV film)
1983 Dúšok na obrátke (TV film)
Monika (TV film)
Pastierova česť (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
1982 Chameleón a tí druhí (TV film)
Delenie majetku (TV film)
Čudák Zerbino (TV film)
Špina za nechtami (TV film)
1981 Emília Galottiová (TV film)
Mizantrop (TV film)
Nie je všedný deň (TV film)
Ostrov (TV film)
Pohľad do zrkadla (TV film)
Stena (TV film)
1980 Na začiatku cesty (TV film)
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Cnostný Metod
Eugen Onegin (TV film)
Peter (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 V srdečnom ovzduší (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Klamstvo dočasu - pravda naveky (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Hurá na letný byt (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Serenáda pre Martinu (TV film)
1975 Poškolák (TV film)
Sebechlebskí hudci
1974 Madame Favart (TV film)
Medvedia tlapa (TV film)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Doktor (TV film)
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Letokruhy
1970 Debny (TV film)
Jubileum (TV film)
Svadba (TV film)
1969 Nevesta (TV film)
1968 Eskulapov prístav (TV film)

TV seriály

2015 Kukučka (TV seriál)
1997 Bakalárske návraty 1998 (TV seriál)
1996 Silvánovci (TV seriál)
1995 Škriatok (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Tajomný ostrov (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1979 Krajina Haliganda (TV seriál)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1976 Hlemýžď Matěj a skřítek Vítek (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

2013 Prvá (TV seriál)
1993 Silvestrovský operetný koncert (koncert)
1988 Stretnúť človeka (TV seriál)

TV pořady

1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1980 Ťažké je štúdium žien (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace