foto

Tuva Novotny

  • nar. 21.12.1979 (37 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdá se vám jméno této půvabné švédské herečky a jedné z nejznámějších žijících hereček Skandinávie trochu exotické, trochu české a trochu mužské? Máte pravdu. Tuva Moa Matilda Karolina Novotny má příjmení po svém otci, který pochází z Prahy a jméno Tuva má indiánský původ podle jedné knihy, kde tuva nasavi znamená střed vesmíru. Ačkoliv se narodila ve Stockholmu vyrůstala v provincii středozápadního Švédska Värmland v blízkosti norských hranic. Její matka Barbro Hedström se proslavila jako významná švédská sochařka, otec studoval filmovou režií a věnoval se výuce žurnalistiky na universitě.

Tuva Novotny v 16 letech dostala svou první roli, roli Nory Strandberg, v seriálu švédské televize TV4 - SKILDA VÄRLDAR. Po dvou letech se rozhodla odjet do Prahy studovat DAMU, své rozhodnutí změnila na studium češtiny, ale po půl roce se vrátila zpět do Švédska. Po tomto návratu přišly i další nabídky filmových rolí, které jí přinesly věhlas ve Švédsku i zahraničí, jako například Jeanette z povídkového snímku TIC TAC, Lisa z komedie RYCHLE, RYCHLE, titulní role Sussie v gangsterské komedii SMALLA SUSSIE, Hedvigu Sparre ve historicko-dobrodružném miniseriálu odehrávajícím se v Skanii 17. století HRDINOVÉ A REBELOVÉ.

Stala se i součástí české kinematografie, když si v roce 2006 zahrála v českém filmu režiséra Dana Svátka BLÍZKO NEBE. V tomto filmu ztvárnila postavuu Emily. Za své herecké umění a půvab byla několikrát oceněná různými cenami a tituly. Pravděpodobně největším ji byl předen dánským princem Joachimem dne 23. listopadu 2004, kdy byla ustavena jedním ze čtyř švédských velvyslanců H. C. Andersena ( pro srovnání za Českou republiku byl oceněn tímto titulem Václav Havel a Magdaléna Kožená). Kromě herecké kariéry se věnuje i hudbě. V patnácti letech hrála na baskytaru v dívčí rockové kapele Rambo Allstars. K filmu SMALLA SUSSIE se podílela na vzniku soundtracku. Že není jen křehká kráska dokázala v dánském akčním thrilleru ID:A (2011), ve kterém hrála ženu se ztrátou paměti a znalostmi střelných zbraní a sebeobrany. V norských seriálech DAG a LILYHAMMER si vyzkoušela na několika epizodách pozici režisérky.

Tuva Novotny mluví švédsky, česky, dánsky, norsky a anglicky. V současnosti žije v Dánsku s dlouholetým partnerem Nicolaiem Bjerrumem Lersbryggenem a jejich společnou dcerou Ellou, narozenou v roce 2007.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2018 Anihilace
2017 Borg/McEnroe
2016 Králův nesouhlas
Rosemari
2015 Afvej
Boj
2014 Cesta do říše krále pírek
Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama
2013 Zločiny z vášně: Mrtvá nevěsta (TV film)
Zločiny z vášně: Nebezpečné sny (TV film)
Zločiny z vášně: Růže, polibky a smrt (TV film)
Zločiny z vášně: Smrt milovaného
Zločiny z vášně: Štědrý večer nastal (TV film)
Zločiny z vášně: Tichý zabiják (TV film)
2012 Fuck up!
Mammas pojkar
2011 ID:A
2010 Bröderna Karlsson
Drahá Alice
Jíst, meditovat, milovat
Pravda o mužích
2009 Originál
Simon & Malou
Svatební fotograf
2008 Der Kommissar und das Meer - An einem einsamen Ort (TV film)
Irene Huss - Zlaté tele
Nebezpečná posedlost
Uchazeč
2007 Černá madona
2006 Číslo 2
Små mirakel och stora
2005 Bang Bang Orangutang
Blízko nebe
Fyra veckor i juni
Mladý Andersen
Stoned
2004 Dag och natt
Dívka ze stratosféry
Familien Gregersen
Návrat tanečního mistra (TV film)
2003 Hubená Sussie
Letní slunovrat
Norrmalmstorg (TV film)
2002 Den osynlige
Kommer du med mig då
2001 Anja
2000 Honem! Honem!
Nahý
Sleepwalker
1997 Tik Tak

TV seriály

2016 Nobel (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
2013 Kødkataloget (TV seriál)
2012 The Spiral (TV seriál)
2010 Dag (TV seriál)
2009 183 dagar (TV seriál)
2006 Rebelové a hrdinové (TV seriál)
2000 Herr von Hancken (TV seriál)
1996 Skilda världar (TV seriál)

Dokumentární

1998 Två år med skilda världar (TV film)

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2012 Lilyhammer (TV seriál)
2010 Dag (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace