foto

Rae Dawn Chong

  • nar. 28.2.1961 (57 let)
    Edmonton, Alberta, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka s exotickou vizáží se narodila v Kanadě, v žilách jí ovšem koluje krev čínská, skotská, irská, indiánská a afro-americká. Má čtyři sourozence. K filmu měla odjakživa blízko, neboť její otec Tommy Chong je známým americkým kontroverzním hercem a režisérem. Již v teenagerském věku byla v hledáčku filmových a televizních producentů a zahrála si v několika nepříliš významných snímcích.

Výrazně na sebe upozornila ve svých dvaceti letech, když ztvárnila jednu z titulních rolí v pozoruhodném Oscarovém díle francouzského režiséra Jean-Jacquese Annauda z doby prvopočátků lidstva BOJ O OHEŇ. Zajímavostí je, že v podstatě celý film odehrála nahá a ve své roli vůbec nemluví, nepočítáme-li vymyšlený primitivní jazyk pralidí. I tak předvedla vynikající výkon a během 80. let se dočkala dalších velkých příležitostí.

Zahrála si například ve snímku svého otce KORSIČTÍ BRATŘI, dále hlavní roli v muzikálovém dramatu BEAT STREET, po boku Arnolda Schwarzeneggera byla k vidění v dnes již kultovním akčňáku KOMANDO a ztělesnila i vedlejší roli v na 11 Oscarů nominovaném dramatu Stevena Spielberga PURPUROVÁ BARVA. Během natáčení komedie SOUL MAN poznala svého prvního manžela – herce C. Thomase Howella, známého například z filmu STOPAŘ.

V 90. letech její kariéra počala stagnovat a od té doby je k vidění spíše v béčkových projektech a televizních seriálech. V současné době žije střídavě v Los Angeles a kanadském Vancouveru, je potřetí vdaná a má dva syny. Rae Dawn Chong se rovněž aktivně zúčastňuje nejrůznějších charitativních akcí.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Five Minutes
2014 Knock 'em Dead
2012 Shiver
Souboj bájných tvorů (TV film)
2011 Jeff, který žije s mámou
2010 Cyrus
2006 Max Havoc: Ohnivý kruh
Síla dopadu (TV film)
2005 Constellation
2000 Nebezpečná přitažlivost
Visit, The
1999 Cosas que olvidé recordar
1998 Protektor (TV film)
Zdánlivě snadné
1997 Alibi (TV film)
Highball
Sbohem Ameriko
1996 For Hope (TV film)
Maska smrti
Starlight
1995 Break, The
Freeman - plačící drak
Power of Attorney
Skrýš
1994 Amberwaves
Boca
Pasák
1993 Ukryt v čase
V ulicích Los Angeles (TV film)
1992 Když skončí večírek
1991 Borrower - Oběti bez hlav
Prison Stories: Women on the Inside (TV film)
1990 Amazon
Buď v klidu
Denial
Příběhy z temnot: Film
Tanec řetězů
Vražedná zvědavost (TV film)
1989 Rude Awakening
1987 Dítě štěstěny
Running Out of Luck
Ředitel školy
1986 Jak chutná černá
Subject Is AIDS, The
1985 Badge of the Assassin (TV film)
Komando
Purpurová barva
Vítězové
1984 Beat Street
Korsičtí bratři
Strach v New Yorku
Vyber si mě
Zákon města
1981 Boj o oheň
1980 Top of the Hill (TV film)
1978 Stony Island
1974 The Whiz Kid and the Mystery at Riverton (TV film)
When We Were Pirates

TV seriály

2016 Bude líp (TV seriál)
Period (S01E02)
2003 Divoká karta (TV seriál)
That's So Raven (TV seriál)
2000 Na pomezí záhad (TV seriál)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
1996 Poltergeist (TV seriál)
1995 Crazy Love (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Druhá duše (S01E04)
1992 Highlander (TV seriál)
Melrose Place (TV seriál)
Nitecap (TV seriál)
1989 Osamělá holubice (TV seriál)
1985 Tall Tales and Legends (TV seriál)
1983 The Hitchhiker (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2005 Charity Jam (TV seriál)
2001 I Love 1980's (TV seriál)
1988 Walking After Midnight
1984 Making of 'The Corsican Brothers', The (TV film)
1982 Quest for Fire Adventure, The (TV film)
1981 À propos de 'La guerre du feu' (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
Open Access (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2000 Cursed Part 3
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace