foto

Cheech Marin

  • nar. 13.7.1946 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Cheech Marin je známý především jako herec a režisér a je také majitelem největší soukromé sbírky chicano umění v Americe. Velká část této sbírky tvořila jádro jeho putovní výstavy Chicano Visions: American Painters on the Verge, která v letech 2001 – 2007 navštívila dohromady patnáct velkých uměleckých muzeí po Spojených státech a překonala tak řadu rekordů. „I když to někteří nevědí, umění chicanos je americké umění. Mým cílem je uvést termín 'chicano' na výsluní světa umění.“

Cheech, mexický Američan třetí generace, získal celou řadu ocenění za svou práci pro latino komunitu, například Creative Achievement Award od nadace Imagen v roce 2000 a v roce 1999 ALMA Community Service Award od National Council of La Raza and Kraft Foods. V roce 2007 obdržel za svůj přínos uměleckému světu od College of Art & Design v Los Angeles čestný doktorát a od Smithsonian Latino Center získal Legacy Award for Art Advocacy. Je členem představenstva Smithsonian Latino Center a Hispanic Scholarship Fund.

Jako herec je Cheech známý celé řadě diváků coby polovina legendárního dua Cheech a Chong – natočili společně osm celovečerních filmů. Od té doby se objevil ve více než dvaceti filmech, mimo jiné ve filmu Spy Kids, Zelený svět nebo Tenkrát v Mexiku. Na televizních obrazovkách se objevil například po boku Dona Johnsona v populárním dramatu stanice CBS Detektiv Nash Bridges, opakovaně byl k vidění v hitovém seriálu Ztraceni a hostoval také v seriálu Chirurgové. Mezi jeho prozatím poslední filmy patří například The Perfect Game společnosti Lions Gate Entertainment, Čivava z Beverly Hills, Útěk na Horu čarodějnic společnosti Walt Disney Pictures a televizní film The Miracle of Dommatina stanice Hallmark. Kromě toho v roce 2005 režíroval na Broadwayi hru Latinologues, souhrn komediálních a sarkastických komentářů na život latinos v Americe.

Zdroj: Palace Pictures

Herecká filmografie

Filmy

2017 Auta 3
War with Grandpa
2016 Dark Harvest
2015 El Americano 3D
2014 Kniha života
2013 Cheech & Chong's Animated Movie
2012 El Santos VS la Tetona Mendoza
2011 Auta 2
Sacks West
2010 Machete
Opravdové country 2: Talent
2009 The Perfect Game
Útěk na Horu čarodějnic
V očekávání zázraku (TV film)
2008 Čivava z Beverly Hills
2007 Grindhouse: Machete
Uncle P
2006 Auta
Burák a Bludička
2005 Zpátky do školy
2004 Lví král 3: Hakuna Matata
Vánoce naruby
2003 Inkognito
Spy Kids 3-D: Game Over
Tenkrát v Mexiku
Tracey Ullman in the Trailer Tales (TV film)
2002 Original Latin Kings of Comedy, The
Pinocchio
Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
2001 Spy Kids: Špioni v akci
2000 Luminarias
Řezník, kněz a prostitutka
1999 Louskáček
The Venice Project
1998 It's Tough to Be a Bug
Papoušek Paulie
1996 Od soumraku do úsvitu
Velký švindl
Zelený svět
1995 Courtyard, The (TV film)
Desperado
Mr. Payback: An Interactive Movie
Můj kamarád duch
1994 Cisco Kid (TV film)
Lví král
Magic of the Golden Bear: Goldy III, The
Milión k jedné
1992 FernGully: Poslední deštný prales
Mušketýři na Harleyích (TV film)
1991 Pastorela, La (TV film)
1990 Buď v klidu
Mother Goose Rock 'n' Rhyme (TV film)
Přítel z pekla
1989 Krotitelé duchů II
Oddíl z Beverly Hills
Rude Awakening
1988 Oliver & Přátelé
1987 Born in East L.A.
Osudná droga
1986 Echo Park
Charlie Barnett's Terms of Enrollment
1985 Get Out of My Room
Po zavírací době
1984 Korsičtí bratři
1983 Cheech and Chong: Still Smokin
Žlutovous
1982 Things Are Tough All Over
1981 Cheech and Chong: Nice Dreams
1980 Příběhy Cheeche a Chonga
1978 Stoupat jak dým

TV seriály

2013 Autogrotesky: Povídačky z Kardanové lhoty (TV seriál)
2012 Comix from the Underground (TV seriál) - a.z.
Rob (TV seriál)
2011 Off the Map (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Haluze nocí Svatojánských (S22E16)
2009 Just for Laughs (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Lež (S05E02)
2008 Ztraceni (TV seriál)
Není nad to být doma: 1. část (S04E12)
2007 Ztraceni (TV seriál)
Tricia Tanaka je mrtvá (S03E10)
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
2005 Americký táta (TV seriál)
2000 Resurrection Blvd. (TV seriál)
Městečko South Park (TV seriál)
Čerokézské vlasové tampony (S04E06)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
1995 Santo Bugito (TV seriál)
1992 The Golden Palace (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Dokumentární

2016 Good Fortune
2010 Teď něco uvidíte!
2009 Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
Secrets of Life
2007 Bloodsucking Cinema (TV film)
2006 A/k/a Tommy Chong
2003 Hollywood High (TV film)
I Love the '70s (TV seriál)
This So-Called Disaster: Sam Shepard Directs the Late Henry Moss
2000 Hollywood míří do pekel (TV film)
1995 Latin Nights (TV film)
1990 Help Save Planet Earth (TV film)
1988 Art of Disney Animation, The (TV film)
1984 Making of 'The Corsican Brothers', The (TV film)
1983 Group Madness
1982 It Came from Hollywood

TV pořady

2013 Rokenrolová síň slávy 2013 (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2006 Celebrity Duets (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Ortegas, The (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1996 Latino Laugh Festival (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace