Reklama

Reklama

Noc s leguánem

  • USA The Night of the Iguana
Trailer

Obsahy(1)

Muž a žena. Láska a touha. Pád a vykoupení. V jedné jediné noci se vše setká. Na odlehlém mexickém pobřeží. Kněz ve středních letech se snaží uspořádat svůj zničený život a dát jej znovu dohromady. A tři ženy - smyslná majitelka hotelu, éterická umělkyně a žhavá puberťačka - jej mohou zachránit. Nebo naprosto zničit. Vynikající výkony herců Richarda Burtona, Avay Gardenerové a Deborah Kerrové pod vedením legendárního režiséra Johna Hustona skvěle přenesly uznávanou divadelní hru Tennesseeho Williamse na filmové plátno. Noc s leguánem - to jsou protichůdné vášně a překvapující vtip, rozpor mezi sny a hořkosladkou skutečností. Film získal oscarové ocenění za výpravu a v dalších tech kategoriích byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Filmové "přepisy" divadelních her Tennesseeho Williamse tvoří již ucelený – a mimořádně úspěšný - filmový žánr. A není se co divit; Tennessee Williams přece patří mezi nejlepší světové dramatiky všech dob, mezi Lope de Vegu, Shakespeara, Ibsena, Strindberga, Čechova... A přitom se domnívám, že v tomto mediu vyznívají jeho dramata lépe, než třeba Shakespearova nebo Ibsenova. Pokud mluvím o žánru, potom musí mít něco společného, řídit se nějakými pravidly: překonání dramatického prostoru divadelního jeviště, důsledné lpění na autorově záměru, silné charaktery zaručené těmi nejlepšími herci. Tomu se nevymyká ani tento film o zběhlém knězi (děj by se také dal popsat Dylanovým veršem "renegate priest and treacherous young witches") zatíženém alkoholem, požitkářstvím, a především bombastickou církevní rétorikou, které se zřekne teprve na samém konci - a v tu chvíli také dosáhne své spásy, tj. přestává hrát a začíná žít. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden zapadlý tropický hotýlek a několik lidí, kteří se potkávají. Kněz vyloučený z církve, který se marně snaží uživit jako turistický průvodce. Hospodská od rány, která předstírá, že ji nechybí zemřelý manžel. Chudá malířka portrétů, která zkoumá lidskou povahu a stará se o dědu, který chce dopsat poslední báseň. Nažhavená puberťačka hledající milostné dobrodružství a nepřející vychovatelka. Nečekal jsem vůbec nic a dostal s lehkostí a humorem plynoucí film, kde se řeší víra, staří, ideály, panika, krize i vlastní sexualita. Skvělé herecké výkony ústřední trojice a osmnáctiletá Sue Lyon je k sežrání. ()

Reklama

Vabr 

všechny recenze uživatele

To byl tak nádherný film! Drama, jak má být! Tento film je přesně ten důvod, proč právě miluju drama z 60. let! Dnes se nic takového bohužel netočí. Originální předlohu jsem četl, v níž mě moc první dvě dějství nebavily, a nechápal jsem, o čem to jako je, ale poslední dějství vše vysvětlilo (nervové zhroucení) a mě tak osobně uchvátilo, že jsem nakonec divadelní hru ohodnotil 4⭐, a hru si pamatuju tedy jako kvalitní a velmi hlubokou. Na filmovou adaptaci jsem se tak, stejně jako u Kdo se bojí Virginie Woolfové, těšil, a jsem po zhlédnutí přímo nadšený!!! To, jak to bylo perfektní, bych mohl s přehledem napsat na celou A4, ale radši to zkrátím. Kamera, soundtracky, lokace, herci, věrnost předloze, bonusy - to vše naprosto famózní!!! Vyzdvihuji herecké výkony Debory Kerr, Richarda Burtona (rovněž hrál v KSBVW?) a Ava Gardner, které neměli chybu! Postava Hanny ve filmové adaptaci nabrala za mě na úplně jiných obrátkách, no a já zkrátka tu postavu zbožňuju! Pro mě se stává prototypem správného, slušného člověka. Z ní by si každý měl vzít příklad a přijmout její životní filozofii. Chválím také vyškrtnutí německé famílie, která akorát v předloze překážela a rušila. A co ale oceňuji snad možná i nejvíce, je první půlhodina cestování - to je recept ke štěstí! Tím si mě film získal hned v úvodu! Za mě, aby byla adaptace divadelní hry úspěšná, musí obsahovat takzvaný 3D efekt. To znamená narušení té „stojatosti" jako je tomu v originále. Tady tím 3D efektem byla úvodní scéna a cestování po Mexiku, v KSBVW? to bylo cesta do tanečního klubu. Ne příliš šťastně odvedená je zase například Tramvaj do stanice Touha, kde tento 3D efekt chybí - jede se přesně podle hry - žádné znatelné vybočení, žádný risk. Konec byl stejně jako v originále velmi, velmi emotivní. Bravo, toto je masterpiece! Noc s leguánem si tímto řadím jako svůj 2. nejoblíbenější film všech dob!!! Vyhodnocení: Tak skutečné postavy dokáže napsat jen Tennessee Williams! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak Richard Burton /Kam orli neletaji, Kleopatra/ si uz aj cernoprdelnika, teda knaza stihol zahrat. Tuna konkretne je na odlahlom mexickom pobrezi a stretne 3 zeny, ktore mu prevratia zivot naruby. Sila filmu je hlavne v dialogoch, namakanom scenari a v perfektnych hereckych vykonoch. Je mi znamo, ze uzivatel Mi-Nu Chai napisala, ze neznasa pojem herecke koncerty, ale mne je uprdele co znasa a co neznasa. Proste ja mam rad herecke koncerty a tu som si ich dosyta uzival. Priroda a nadherne exteriery su len ako bonus, fascinujucia krasny bonus : 84 % ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nemám vůbec tušení, co jsem panu Hustonovi udělal, že se rozhodl mě unudit k smrti. Kladu si otázku, jak mohl tak nadaný a inteligentní člověk s obrovským potenciálem stvořit tak nemilosrdně nudné dílo, během něhož jsem několikrát zavítal do říše snů. Nebudu hledat odpověď, jen doufám, že tenhle katastrofální zážitek je také poslední. Zde je výčet scén, které dělají film "zajímavým": Příboj vln, ohýbající se listy palem pod náporem větru a utíkající leguáni. To je jediné, co je v téhle smrtící nudě zajímavého. Půl hvězdičky je z úcty k Vám a druhá polovina je za Richarda Burtona. Lépe hodnotit nemohu, prostě ne. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Při natáčení v polovině listopadu dlouholetý asistent režie Tommy Shaw a pomocný asistent režie Terry More vešli na balkón, který se s nimi zřítil. Z výšky 6 metrů dvojice spadla na tvrdou půdu. Terry byl v pořádku, ale Tommy měl přeraženou páteř. Byl prý zázrak, že nezemřel. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama