Reklama

Reklama

Frankensteinova kletba

(festivalový název)
  • Velká Británie The Curse of Frankenstein (více)
Trailer

Obsahy(1)

Barón Frankenstein cez nepriazeň svojich blízkych robí pokusy na mŕtvych, ktorých sa pokúša oživiť cez svoje technické vynálezy. Až sa mu raz tento experiment podarí a v tej chvíli sa mu to vymyká spod kontroly. Oživené monštrum sa dostáva z výskumného laboratória a nezastaviteľne likviduje každého, kto sa mu postaví do cesty... (T2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Asi nejdůležitější snímek studia Hammer. Nejen kvůli finančnímu úspěchu, ale hlavně díky tomu, že spojil vůbec poprvé tři budoucí legendy britských "kladivářů" - a to režiséra Fishera (ten jim rok poté odstartoval další úspěšnou sérii, tentokrát s Draculou) a dvě herecká esa s tvářemi Petera Cushinga a Chrise Lee (i když ta jeho je zrovna nešťastně zamaskována). Dneska už asi těžko pochopíme, proč se snesla tak ostrá kritika na tenhle pastelově barevný horůrek, který od té doby sice dost zestárnul, ale to kouzlo hammerovských filmů si nese stále s sebou. My, fandové, jsme za to jenom rádi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hammer Films vyrábali filmy už od 30-tych rokov, ale netešili sa priveľkému záujmu divákov. Až filmom v roku 1957 sa spoločnosť dvihla z popola a dostala sa do povedomia divákov, ako ju poznáme dodnes. Frankensteinova kliatba však nie je ešte tým pravým orechovým, čím nechcem povedať, že si ho netreba pozrieť. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hammerovská variace na jeden z nejznámějších hororových příběhů vůbec a výborná! Ale... "Univerzální filmová verze" příběhu Mary Shelleyové z třicátých let  je natolik dobrá, že se s ní jen stěží dá cokoliv srovnávat a zejména Karloffovo monstrum je prostě nedostižné.  Frankensteinova kletba se ale vcelku chytře nesnaží konkurovat slavnějšímu filmu a předkládá poněkud odlišný příběh, kde je důraz kladen spíš na samotného  Frankensteina než osud nešťastného monstra. A daří se mu to skvěle.  Cushingova barona Frankensteina a jeho de facto zlou a psychopatickou povahu si rozhodně budu pamatovat víc než "zombiemonstrum" páně Lee. Stejně jako  lehce zlomyslný konec a jak jinak než výborné hammerovské kulisy. Čtyři jizvy po skalpelu, herr Baron. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Curse Of Frankenstein je typický predstaviteľ Hammerovky a britského zmyslu pre horor, hlavne čo sa týka využívania vynikajúcich interérov/exterérov. To má samozrejme potom dopad na celkovú príjemnú a potemnelú atmosféru. Celú kompozíciu tu dopĺňa pekná pastelková farba, ktorá dala vyniknúť hlavne maske kreatúry. Videl som však aj lepšie spracovania tejto legendy, príbeh sa mi zdal až príliš okresaný, ohlodaný a jednoduchý, dohromady tak toho veľa nepovedal. Svojim stvárnením pološialeného, egocentrického, bláznivého vedca však toho Cushing veľa zachránil. 70/100 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Pro roli monstra byl zvažován Bernard Bresslaw díky své váze. (liquido26)
  • Původně měl The Curse of Frankenstein být černobílým snímkem s Borisem Karloffem v roli Barona Frankensteina, ale studio Universal vlastnící práva pohrozilo, že pokud Hammer okopírují nějaké prvky z jejich snímku, budou se soudit. Původní scénář byl proto úplně přepracován Jimmy Sangsterem a snímek točen v barvě. (liquido26)
  • Přestože se Cushing a Lee na place setkali poprvé, není toto první film, kde společně hrají. Oba se objevili již v roce 1948 v Olivierově Hamletovi a také v Moulin Rouge z roku 1952, ale v těchto dvou filmech neměli ani jednu společnou scénu. (liquido26)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama