foto

Diana Muldaur

  • nar. 19.8.1938 (82 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Diana se narodila v New Yorku, ale dětství prožila společně se svou sestrou v Martha´s Vineard, v Massachusetts. Herectví se začala věnovat už na střední škole a pokračovala v tom i na soukromé dívčí vysoké škole Sweet Briar College, kterou vystudovala v roce 1960. Hraní se pak učila od Stelly Adler, která ji udělala jméno na New Yorských divadelních prknech. Její popularita se tak zvyšovala, že se stala členkou The Screen Actors Guild (divadelní odbory) a v letech 1983-85 byla jako první žena prezidentkou The Academy of Television Arts & Sciences.

Přestože v televizi toho odehrála mnoho, tak v českých kotlinách moc známá není, od konce 60. let zahrála např. v GUNSMOKE, L.A LAW, ve kterém si v 24 epizodách zahrála Rosalind Shays a za tuto roli si vysloužila dvě nominace na cenu Emmy. Dále se mihla v třech epizodách STAR TREK: THE ORIGINAL SERIES, THE INVANDERS, BORN FREE, které pojednává o Joy Adamsové, dale pak se objevila v pilotu THE INCREDIBLE HULK a v neposlední řadě v miniserii A YEAR IN THE LIFE, kde si zahrála s Sarah Jessica Parker.

Celou druhou řadu pak hrála v STAR TREK: THE NEXT GENERATION, jako hlavní zdravotník na vesmírné lodi Enterprise. I přes to že se na roli těšila, už kvůli dřívějšímu učinkování v předešlé serii, po sezoně odešla a později přiznala že to nebylo to co očekávala od této zkušenosti, z části proto, že jí původní obsazení zcela nepřijalo a taky proto že její role působila příliž negativně na seriál. Přesto obdivuje Startekovský fandom, který označila jako “I find them very dear”.

Od začátku 90. let se z televizní obrazovky zcela vytratila, ještě v roce 1991 se objevila jako host ve filmu PERRY MASON AND THE CASE OF THE FATAL FASHION a v roce 1993 ještě namluvila hlas v BATMAN: THE ANIMATED SERIES a řekla dost. Místo hraní si plně užívá života spolu s scénaristou Robertem Dozierem, se kterým nemá žádné děti a tak jí radost dělá její airedarský teriér, hraní golfu, občasná renovace obydlí a lyžování.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

1991 Druhá strana lásky (TV film)
Perry Mason: Případ smrtící módy (TV film)
1989 The Return of Sam McCloud (TV film)
1986 Vražda o třech dějstvích (TV film)
1982 Terror at Alcatraz (TV film)
1980 Dan August: The Jealousy Factor (TV film)
Return of Frank Cannon, The (TV film)
1979 The Miracle Worker (TV film)
1978 Maneaters Are Loose! (TV film)
To Kill a Cop (TV film)
1977 Beyond Reason
Cry for Justice
Pine Canyon Is Burning (TV film)
Smrtelný trojúhelník (TV film)
1976 Charlieho andílci (TV film)
1974 Chosen Survivors
Lon McQ
Planet Earth (TV film)
Prasečí farma (TV film)
1973 Call to Danger (TV film)
Ordeal (TV film)
Special Act of Love, A (TV film)
1972 Ten druhý
1971 Ještě jeden vlak k vyloupení
1970 McCloud: Who Killed Miss U.S.A.? (TV film)
1969 Obhájce
Číslo jedna
1968 Plavec

TV seriály

1993 Batman (TV seriál)
Paging the Crime Doctor (S02E05)
Blind as a Bat (S01E54)
1992 Batman (TV seriál)
I Am the Night (S01E34)
Perchance to Dream (S01E26)
Appointment in Crime Alley (S01E12)
Hearts Are Wild (TV seriál)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Šedé přízraky (S02E22)
Špičkový výkon (S02E21)
Posel (S02E20)
další epizody (17)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
Dítě (S02E01)
1987 A Year in the Life (TV seriál)
1986 A Year in the Life (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda v hotelu (S01E18)
1981 Fitz and Bones (TV seriál)
1979 Hizzonner (TV seriál)
1978 Black Beauty (TV seriál)
Word, The (TV seriál)
1977 V ulicích San Francisca (TV seriál)
Dead Lift (S05E20)
1976 The Tony Randall Show (TV seriál)
1974 Zrozeni ke svobodě (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1969 The Survivors (TV seriál)
1968 Star Trek (TV seriál)
Což v pravdě žádná krása není? (S03E07)
Návrat k zítřku (S02E22)
1954 The Secret Storm (TV seriál)

Dokumentární

2016 Lana Turnerová - nedostižná (TV film)
2014 Chaos on the Bridge (TV film)
2012 Making It So: Continuing Star Trek - The Next Generation

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky