Reklama

Reklama

Batman

(seriál)
  • USA Batman: The Animated Series (více)
USA, (1992–1995), 31 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks), Jerry Robinson (komiks) (více)

Hrají:

Kevin Conroy, Efrem Zimbalist Jr., Loren Lester, Robert Costanzo, Mark Hamill, Richard Moll, Lloyd Bochner, John Vernon, Adrienne Barbeau, Brock Peters (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(85)

Bruce Wayne přísahá, že pomstí vraždu svých rodičů, a celý život bojuje proti zločincům v Gotham City. (HBO Max)

Recenze (61)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem některé díly viděl s českým dabingem, nyní si je doplňuji v původním znění. Seriál zobrazuje celé univerzum Batmana, včetně dvou Robinů a Batgirl. Některé postavy jsou zde častěji (Joker, Harleen Quinn), některé velmi málo (Bane). Ve čtvrté řadě (posledních 24 dílů) dojde ke změně animace, takže postavy jsou jiné (např. Joker má jen drobné změny, ale Scarecrowa jsem nejdřív nepoznal a říkal jsem si, co je to za novou postavu), dále se ve 4.řadě objeví druhý Robin (tady udělali z Batmana pedofila, bo je cca 12 letý kluk) a více prostoru dostala Batgirl (před 4.řadou, tam byla v třech dílech) plus je tam Nightwing (první Robin, který ze středoškoláka dospěl). Zajímavostí jsou zbraně, zejména samopaly vypadají jako Thompsony ze 30. let nebo jako MP40, přitom se seriál odehrává v současnosti nebo blízké budoucnosti. Na jednu stranu oceňuji kolik děje zvládnou tvůrci nacpat do 20 minut, na stanu druhou jsou díly podle 3-4 šablon (čest výjimkám). Jedna vada na vizuální kráse: Než si postavy nasadí masku (Batman, Robin, Batgirl) mají oči relativně normální (rozlišuji panenku, víčko, bělmo), ale po nasazení masky oči "zmizí", místo očí mají bílou plochu ve tvaru očí, která znázorňuje mimiku postavy, nebo je snad nějaký filtr? A poslední postřeh: Batman je mistr zmizení, nikdo tak rychle a tiše nezmizí jako Batman v tomto seriálu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najkultovejší seriál môjho detstva, aj na smrteľnej posteli budem schopný vyhmkať hlavnú tému. Po rokoch som si to pozrel kompletne celé a som z toho stále unesený. Vizuálne podmanivé a prepracované, má to najlepšiu úvodnú zvučku všetkých čias a štylizácia do noiroviek je využitá na 100% (uhly kamery, hra so svetlom a tieňom, dobové kostými, farby zaváňajúce technicolorom, architektúra mesta, čiernobiela televízia, či drobnosti ako font a pozadie názvu epizódy). Nie je to len nostalgia a vizuál, príbehy na detský komiks mimoriadne originálne, akcia je často druhoradá a najdôležitejšie je pátranie po tajomstve a seriál stvoril (Harley Quinn) alebo dal hĺbku (Mr. Freeze) nejednej postave. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ještě nemám zkouknuté všechny episody, ale tenhle seriál stojí fakt za to. Skvělá atmosféra, díly vyváženě kvalitní (nenarazil jsem na žádnou nudu ani propadák), perfektní hlasové obsazení (hlavně Mark Hamill). Nejlepší jsou episody, kde se vyskytují Joker s Harley Quinnovou, tahle dvojka jsou ti nejšílenější a nejlegračnější zločinci, jaké jsem kdy viděl. Ovšem nejlepším dílem vůbec byla episoda Harley and Ivy. ()

LeitoSE 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z najlepšie hodnotených animákov vôbec, preto som očakával do istej miery menšiu epizodionálnosť a komplikovanejší dej, postavy a problémy. Je to však len veľmi dobre, podľa predlôh spracovaný animák pre deti, ktorý má pre ľudí skôr pridanú veľkú nostalgickú hodnotu. Pre dospelého človeka, pokiaľ nie je naozaj fanúšik DC, to však v súčasnosti už nemá veľa, čo ponúknuť pri konkurencii detských seriálov ako sú Avatar alebo Trollhunters. Drop 23/85 - 60% ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Legenda, ktorá nežije len z nostalgie divákov. Takto sa majú robiť animované adaptácie komiksových hrdinov ! Lepší animovaný film noir už hádam nikdy nevznikne. Fakt, že do toho tvorcovia boli ochotní zasadiť toľko úprimnej snahy a šarmantného štýlu, len tak hreje pri srdci. Pre mňa osobne definitívna adaptácia Batmana a celej gothamskej chásky. :-) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (52)

  • Když Batman nařídí počítači v Batmobilu, aby hledal původ látky ze Strašákova kostýmu, jednou z vyjmenovaných entit jsou S.T.A.R. Labs z města Metropolis, kde žije Superman. (Jan.Kanak)
  • Po 11. září 2001 pomáhal Kevin Conroy coby dobrovolný kuchař s přípravou jídla pro policisty a hasiče v New Yorku. Jeden z kuchařů zjistil, že je Batman a zeptal se ho, zda to smí říct ostatním. Conroy souhlasil, protože si myslel, že ho nikdo nebude znát. Na naléhání jiného kuchaře začal Conroy vykřikovat: "I am Vengeance! I am the night! I... am... Batman!" ("Jsem pomsta! Jsem noc! Jsem ... Batman!") a sklidil tak od těch, kteří zrovna v pomocném centru jedli, úspěch. Začali mu říkat, jaké jsou jejich oblíbené epizody a jak se na seriál dívají se s vými dětmi. Conroy později řekl, že to bylo poprvé, co viděl někoho z nich se od 11. září týden předtím zasmát. (liquido26)

Související novinky

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (více)

Reklama

Reklama