foto

Irène Jacob

  • nar. 15.7.1966 (52 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Irène Jacob se narodila v Paříži jako nejmladší ze čtyř dětí. Pochází z vysoce vzdělané rodiny, její otec je fyzik, matka psycholožka a z jejích tří bratrů je jeden hudebníkem a dva vědci.

Ještě jako dítě se se svou rodinou přestěhovala do Ženevy ve Švýcarsku, kde se jako mladá dívka začala zajímat o umění. Svůj debut na jevišti měla již v jedenácti letech. Navštěvovala Konzervatoř umění v Ženevě (Geneva Conservatory of Music), kde se mimo jiné vzdělávala i v jazycích (nyní mluví anglicky, německy, italsky a samozřejmě francouzsky). Poté studovala herectví v Paříži na prestižní škole Rue Blance a v Londýně v Dramatic Studio.

Tři roky po svém návratu do Paříže v roce 1987 získala jako jednadvacetiletá svou první filmovou roli ve filmu NASCHLEDANOU, CHLAPCI (AU REVOIR LES ENFANTS). Poté následovala řada menších rolí až do okamžiku, kdy si mladé talentované herečky všiml polský režisér Krzysztof Kieślowski, který ji v roce 1991 svěřil hlavní roli ve své psychologické studii DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY (LA DOUBLE VIE DE VÉRONIQUE). Ztělesnila zde dvě dívky stejného jména – Polku a Francouzku, které žijí každá v jiné zemi – jedna v západní, druhá ve východní Evropě, ale jsou jakoby spřízněny. Obě trpí stejnou srdeční vadou, potýkají se s podobnými problémy a u obou se projevuje mimořádný pěvecký talent. Za svůj výkon, kterým se Irène Jacob rázem zapsala do mezinárodního povědomí, získala Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1991 a téhož roku byla nominována na Césara.

Irène Jacob má od přírody pozoruhodnou schopnost vyjádřit emocionální nepokoj svých postav několika málo slovy. To bylo evidentní pro režiséra Krzysztofa Kieślowskeho, který ji podruhé obsadil do hlavní role vedle Jeana-Louise Trintignanta ve filmu TŘI BARVY: ČERVENÁ (TROIS COULEURS: ROUGE) – třetí části vysoce uznávaného mistrovského díla – trilogie TŘI BARVY. Tato role ji vynesla v roce 1994 nominaci na cenu BAFTA a její výkon nezůstal nepovšimnut ani za oceánem. Ve spolupráci s americkými filmovými studii natočila např. filmy OTHELLO (OTHELLO), INKOGNITO (INCOGNITO) nebo ŠERIFOVÉ (U.S. MARSHALS).

V následujících letech se Irènina filmová tvorba zpomalila a po řadě nezávislých, většinou evropských filmech, se intenzivněji věnuje divadlu. Její první divadelní hrou na jevišti londýnského Vaudeville Theater byla MADAM MELVILLEOVÁ od Richarda Nelsona, kde si zahrála po boku Macaulayho Culkina.

RedFox

Herecká filmografie

Filmy

2017 Home Away from Home
2016 La Habitación
2015 Arnaud fait son 2ème film
Sayônara
2014 Les Enfants rouges
Poslední šance na pomstu
Salaud, on t'aime
2013 Le clan des Lanzac (TV film)
2012 La solitude du pouvoir (TV film)
2010 Rio Sex Comedy
2009 Déchaînées (TV film)
Hezounci
2008 Prach času
2007 Inner Life of Martin Frost, The
Nessuna qualità agli eroi
2006 Kouzelná moc víly
2004 Automne
Nová Francie
Pornographer: A Love Story, The
2003 La légende de Parva
Nés de la mère du monde (TV film)
2002 Mille millièmes, fantaisie immobilière
2001 Lettre d'une inconnue (TV film)
Léaud l'unique (TV film)
Čtyřhra
2000 L' affaire Marcorelle
1999 Big Brass Ring, The
Cuisine chinoise
Hra na špióny
Takový jsem byl
1998 Jack's potes
Pod pokličkou
Šerifové
1997 Inkognito
1996 Victory
1995 All Men Are Mortal
Othello
Za mraky
Útěky
1994 Tři barvy: Červená
1993 Predskazanije
Tajemná zahrada
1992 Claude
Enak
Moulin de Daudet, Le
1991 Dvojí život Veroniky
Secret de Sarah Tombelaine, Le
1990 La veillée
1989 Compagnie de Sarah, La (TV film)
Erreur de jeunesse
Mannequins d'osier, Les
1988 Bande des quatre, La
1987 Na shledanou, chlapci

TV seriály

2018 Patrick Melrose (TV seriál)
Jistá naděje (E03)
2017 Aféra (TV seriál)
310 (S03E10)
309 (S03E09)
308 (S03E08)
další epizody (5)
2016 Kolekce (TV seriál)
Nabídka (E08)
Zrada (E07)
Odlesk slávy (E05)
další epizody (7)
Aféra (TV seriál)
305 (S03E05)
304 (S03E04)
303 (S03E03)
další epizody (5)
1989 Nick chasseur de têtes (TV seriál)

Dokumentární

2014 Rebel Francois Truffaut (TV film) - vyp.
2011 Amore carne
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2004 Matinale, La (TV seriál)
Miradas 2 (TV seriál)
1999 Film-Fest DVD: Issue 2 - Cannes
1997 La case de l'oncle Doc (TV seriál)
1995 Fare un film per me è vivere (TV film)

TV pořady

2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace