Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

lamps 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý díl jiný, každý svým způsobem zajímavý a inspirativní. První hlavně stylisticky, druhý pro znepokojivou koncentraci beznaděje a rozpolcené nevinnosti, zbylé jako černohumorně ironický obraz narcistické společenské smetánky, v níž se důležité životní hodnoty rozmazávají ve víru křečovitých večírků a sebestředných rodinných postojů. To celé provázeno psychologicky vytříbeným portrétem titulní postavy, která je sviní a ví o tom, ale jak jinak v tomhle světě přežít, jak si udržet vlastní nenáviděnou identitu? Skoro mě mrzí, že to bylo až tak krátké a časově kvapně přeskakující, protože materiálu na uvědoměle nemorální úšklebky a prohlubování vztahu Patricka s odpudivým okolím bylo zaděláno víc než solidně. Na druhou stranu, v nejlepším se má přestat a Edwardu Bergerovi přeji nějakou pořádnou celovečerní šlehu, protože jeho suverénní režie jednoznačně tlačí Patricka Melrose do společnosti nejzajímavějších televizních sérií posledních pár let - samozřejmě vedle výkonů Benedicta Cumberbatche, jenž se vyloženě baví každou replikou, a Hugo Weavinga, který i na malém prostoru potvrzuje své vrozené záporácké mistrovství. Paráda... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tohle je pecka, ač Cumberbatch není zrovna můj oblíbenec, tady je dokonalej. Ty jeho feťácký excesy jsem mu žrala aji s navijákem. Občas to vypadalo, že se neovládne a sešňupe i titulky. A vůbec se mu nedivím, kdybych měla takové rodiče. Jsem na tom stejně. Není vždycky výhra narodit se do bohaté, prominentní rodiny. Zvrácenost tady jen kvetla. Otec se trumfoval na střídačku s matkou a chudák Patrick, není se co divit, že si málem zlikvidoval nosní přepážku. Je to skvěle natočeno, výborně vystižená psychologická hloubka postav. Opět ukázka toho, jak může být konverzační drama, dobře uchopené, napínavé a zábavné. Pět dílů ideálně stačilo k zmapování Patrickova krkolomného života, který se mu nakonec podařilo ustát. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celou minisérií prostupuje neúprosná myšlenka, jak děsivý dopad může mít na život člověka zpackané dětství, když rodiče nejsou schopni dát svému potomkovi tolik potřebnou lásku. Benedict Cumberbatch na mě zatím ve filmovém světě nějak extra nezapůsobil, ale po tom, co si s gustem střihl roli Patricka Melrose, se musím přiznat, že jsem mu konečně přišla na chuť. Po pravdě si teď nedovedu představit, kdo by takto psychicky traumatizovaného jedince dokázal zahrát líp. Dále bych chtěla vypíchnout výbornou práci s kamerou, parádní soundtrack podtrhující atmosféru a úžasné masky pro stárnoucí herce, které ještě přidávají na ponuré náladě příběhu, už tak dost trudomyslného. To vše je navíc umně okořeněné zžíravým sarkasmem. Nejraději bych si dala alespoň dvojnásobnou porci téhle veskrze depresivní seriálové laskominy. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi zvláštny zážitok. Čo ma zaskočilo najviac, bol priepastný rozdiel medzi prvou časťou, ktorá bola úplne z iného vesmíru ako tie ostatné. Dlho som tiež mala problém s nevyrovnanosťou rozprávania: niečoho bolo zbytočne veľa a niečo mi zas strašne chýbalo. Záver ma však prekvapil v tom najlepšom zmysle slova. A Benedicta mám rada, nech hrá kdekoľvek a kohokoľvek. :) ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Prvá časť ma skrz onen trainspottingovský nádych priam nadchla, v ďalších sa však z pochopiteľných dôvodov dej odvíjal inými smermi. Drogovú "ľahkosť bytia" nahradil pomerne zaujímavý sumár príčin, prečo hlavná postava koná tak, ako koná - viď snobská starosvetská anglická aristokracia a traumy z problematického detstva, ktoré sú divákovi postupným dávkovaním odokrývané. Kvalitu si to po celý čas zachovalo na pozoruhodnej úrovni, ale ak mám pravdu povedať, v posledných zhruba dvoch častiach ma opakovanie stále tých istých motívov a "flashbackov" dookola mierne začalo unavovať. Takisto vývoj hlavnej postavy z môjho pohľadu nešiel tým správnym smerom, respektíve ma dianie v druhej polovici seriálu už nedokázalo dostatočne osloviť. Pokiaľ by som mal hodnotiť podľa jednotlivých dielov, prvý by dostal s najväčšou pravdepodobnosťou "plnú paľbu", druhý (a možno s odretými ušami aj tretí) rutinérsku štvorku, nuž a záverečné dva by odo mňa obdržali už "iba" trojku. Čo sa týka obsadenia, Cumberbatch je pochopiteľne zárukou kvality, je to profesionál na slovo vzatý, o tom žiadna, avšak musím sa priznať, do tejto role mi skrátka typologicky nezapasoval. Taktiež mi celkový dojem mierne kazil fakt, že vzhľadom v akom časovom rozpätí (desiatky rokov) sa seriál odohráva, a zároveň že v prvej časti má byť ústredná postava mladíkom okolo dvadsiatky, mi prišli prakticky nulové zmeny vizáže hlavnej postavy taktiež mierne rušivé a problematické - i keď to je, samozrejme, len taká maličkosť. Pokiaľ by ale niekto mal záujem o podobne ladenú snímku o vyrovnávaní sa s "démonmi mladosti" a rôznymi životnými traumami, rozhodne vrelo odporúčam Stuart: A Life Backwards, ktoré je podľa mňa ešte ďaleko lepšie. 65% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (4)

  • Mladý Patrick Melrose, kterého hraje Sebastian Maltz, má tmavě hnědé oči. Dospělý Patrick má však modro-zelené oči. (tedvidek94)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama