Reklama

Reklama

Tino Wong Cheung

Tino Wong Cheung

Biografie

Čínský herec, bojový umělec, kaskadér a akční režisér Tino Wong Cheung se narodil v Hong Kongu roku 1954. Většinu své kariéry býval obsazován do vedlejších extra rolí thugů, stráží, gangsterů a fighterů. Své první vedlejší extra role získal díky slavnému režisérovi Cheh Changovi, který ho obsadil do The Water Margin (1972), Delightful Forest (1972), Man of Iron (1972), Young People (1972), Four Riders (1972) a Boxer from Shantung (1972). V těchto copkatých šermířinách měl tu čest spolupracovat poprvé s obávanými bojovými klany Lau i Yuen.

S těmito klany a povětšinou s režisérem Cheh Changem během následujích dvou let natočil bezmála 30 wuxia snímků, převážně s herci Ti Lungem, Davidem Chiangem a Kuan Tai Chenem. Z té doby stojí za zmínku první větší role v povedeném kung fu krimi The Escaped Convict (1974) s potetovaným thajboxerem Wai Man Chanem, dále v koprodukční vampýřině The Legend of the Seven Golden Vampires (1974) s Peterem Cushingem a v kung řežbě The Inheritor of Kung Fu (1974) s Lau Kar Wingem. Mezitím i poté je stále obsazován do vedlejších rolí v slovutných kung fu snímcích, které netřeba zmiňovat.

Velké role získal pouze v kung fu triádě The Big Family (1976) s Likem Cheungem, v komerčně úspěšné taekwondo mlátičce The Invincible Armour (1977) s Johnem Liu a Jang Lee Hwangem, zde můžete naplno docenit jeho bojové kvality. Díky úspěchu tohoto snímku je obsazen do hlavní role s výše jmenovanou dvojí do rovněž úspěšného kousku The Secret Rivals 2 (1977) a roli Jerryho Li si zahrál v megaúspěšném Drunken Master (1978) s Jackie Chanem. Velký úspěch slavil také snímkem Snake in the Eagle's Shadow (1978) s Jackie Chanem a Jang Lee Hwangem. S taekwondistou Johnem Liu potáhnul snímek The Dragon, the Hero (1979) a nezapomenutelný je také v trháku Young Hero (1980) s taekwondisty Jang Lee Hwangem a Kwan Yung Moonem, kde společně vytvářeli i akční choreografii.

V 80.letech se Tino Wong Cheung zaměřil i na akční režii. Nechal vzniknout komerčně velmi úspěšné bojové snímky The Head Hunter (1982) a Blood Money (1983), kde koordinoval v obou titulech Chow Yun Fata. Poslední velkou roli, než se z filmovým průmyslem rozloučil odkopal v Hitman in the Hand of Buddha (1981), kde si ho vyžádal samotný Jang Lee Hwang a v Zen Kwun Do Strikes in Paris (1981), kde si ho pro změnu osobně vyžádal John Liu. Pamatovat si ho můžete rovněž z oceněného trháku The Miracle Fighters (1982), poté se ovšem pomalu, ale jistě vytrácí. Tino Wong Cheung během své kariéry ztvárnil bezmála na 80 rolí.

Epistemolog

Reklama

Reklama