foto

Maria Schneider

  • nar. 27.3.1952
    Paříž, Francie
  • zem. 3.2.2011 (58 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Maria Schneider zdědila sklony k umění po rodičích, jejím otcem byl významný francouzský herec Daniel Gélin (1921-2002). Gélin byl sice třikrát ženatý, ale Maria pocházela z nemanželského vztahu s Marií-Christine Schneider, která byla modelkou. Přestože všechny biografie Marie Schneider zdůrazňují osobnost jejího otce, ten ji nikdy neuznal za vlastní a viděli se pouze třikrát v životě. Maria Schneider vyrůstala s matkou na francouzsko-německém pomezí, začala studovat řečtinu a latinu, teenagerské rebelství pak vedlo její kroky od matky do Paříže, kde se snažila prosadit jako modelka a herečka.

Ještě v době puberty se Maria Schneider objevila ve filmu, pro nějž ji objevila Brigitte Bardot, epizodními výstupy se uvedla ve filmech ŽENY (Les femmes, 1969) nebo VÁNOČNÍ STROM (L′arbre de Noël, 1969), souběžně začala hrát i divadlo. V necelých dvaceti letech se pak dostala ke své nejslavnější roli Jeanne, kterou odehrála po boku Marlona Branda ve filmu POSLEDNÍ TANGO V PAŘÍŽI (Last Tango in Paris, 1972). Skandální nahotu před kamerou i celosvětovou publicitu s tím spojenou snášela Maria Schneider velmi těžce, což ji následně přivedlo k problémům s drogami a alkoholem. Na druhou stranu jí tento film vynesl prestižní filmovou cenu Donatellova Davida za hlavní ženskou roli. Mezitím nadále hrála velké role ve filmu, s Jackem Nicholsonem vytvořila ústřední dvojici v koprodukčním Antonioniho dramatu POVOLÁNÍ: REPORTÉR (Professione: reporter, 1975).

Neurovnaný soukromý život a drogová závislost přivedly Marii Schneider k pokusu o sebevraždu, načež se nechala dobrovolně hospitalizovat na psychiatrické klinice v Římě. Jestliže dosud točila několik filmů ročně, v její filmografii následovala dvouletá přestávka (1975-1977). Po prvních zkušenostech u filmu se Maria Schneider odmítala svlékat před kamerou, takže ji minula nabízená hlavní role v kontroverzním filmu CALIGULA (1979), sama k tomuto tématu řekla: „Jsem herečka, ne prostitutka.“ Dostávala ale další hodnotné příležitosti, v Německu například natočila film KRÁSNÝ GIGOLO, UBOHÝ GIGOLO (Schöner Gigolo, armer Gigolo, 1979), v jugoslávsko-francouzském filmu SEZÓNA MÍRU V PAŘÍŽI (Sezona miru u Parizu, 1981) se setkala i se svým otcem Danielem Gélinem. Mezitím byla nominována na Cézara za vedlejší roli ve filmu VYTÁČKA (La dérobade, 1979).

V osmdesátých letech začala kromě filmu pracovat také pro televizi, točila inscenace a seriály ve Francii i Itálii. V té době se také zklidnil její soukromý život; sama byla na informace ze svého soukromí skoupá, spekulace o její bisexualitě a jen drobné náznaky o jejím partnerském životě byly často vděčným tématem pro bulvár. Z její další filmografie se sluší připomenout francouzský film BUNKER PALACE HOTEL (1989) nebo drama s ožehavou tématikou AIDS NOCI ŠELEM (Les nuits fauves, 1992).V menší roli se pak objevila v adaptaci slavné literární předlohy JANA EYROVÁ (Jane Eyre, 1995). Poslední vystoupení před kamerou absolvovala v rámci romantického dramatu KLIENTKA (La cliente, 2008) v režii Josiane Balasko.

Maria Schneider zemřela následkem rakoviny 3. února 2011 ve věku nedožitých 59 let. Krátce před smrtí byla za svůj přínos filmu oceněna vysokými státními vyznamenáními ve Francii – v roce 2010 obdržela Řád Čestné legie a Řád umění a literatury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Klientka
2007 La clef
Život umělce
2006 Perds pas la boule !
Quale amore
2004 Au large de Bad Ragaz
2002 La Repentie
2000 Herci
1998 Angelo nero (TV film)
Something to Believe In
Věčná láska (TV film)
1996 Jana Eyrová
1993 Contrôle d'identité (TV film)
1992 Au pays des Juliets
Noci šelem
1991 Condanna, La
Écrans de sable
1989 Bunkr hotelu Palace
1988 Silvia è sola (TV film)
1987 Résidence surveillée
1985 Muž, který zradil (TV film)
1984 Yoroppa tokkyu
1983 Balles perdues
1982 Cercasi Gesù
1981 Merry-Go-Round
Píseň nemilovaného
Sezona mira u Parizu
1980 Haine
Mama Dracula
Weiße Reise
1979 Dérobade, La
Vrouw als Eva, Een
1978 Io sono mia
Violanta
Voyage au jardin des morts
1975 Opatrovnice dětí
Povolání: Reportér
1973 Cari genitori
Reigen
1972 Hellé
Poslední tango v Paříži
Stará panna
What a Flash!
1971 Jambes en l'air, Les
1969 Arbre de Noël, L'
Madly
Ženy

TV seriály

2008 A.D. La guerre de l'ombre (TV seriál)
2004 Maigret (TV seriál)
Maigret v rodinném penzionu (E51)
1993 Des héros ordinaires (TV seriál)
1989 Navarro (TV seriál)
1987 Lornac ist überall (TV seriál)
1984 Buio nella valle (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
2008 Byl jednou jeden film: Poslední tango v Paříži (TV film)
2007 Brando (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
1981 Sois belle et tais-toi
1975 Arena (TV seriál)

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace