foto

Lucille Ball

  • nar. 6.8.1911
    Jamestown, New York, USA
  • zem. 26.4.1989 (77 let)
    Beverly Hills, California, USA

Biografie

„Nevím nic o štěstí. Nikdy jsem na něj nespoléhala a obávám se lidí, kteří to dělají. Štěstí pro mě znamená něco jiného: tvrdě pracovat a poznat co je příležitost a co ne.“

Narodila se jako Lucille Désirée Ball v městě Jamestown v americkém státě New York. Její otec zemřel, když byly Lucille tři roky, matka musela vykonávat několik zaměstnání, aby uživila rodinu, a tak Lucille a jejího mladšího bratra Freda vychovávali převážně prarodiče. Lucille se snažila uspět v showbusinessu již jako dospívající dívka. Dlouho se jí to nedařilo – navštěvovala divadelní školu v New Yorku, ale když na sebe veškerou pozornost strhávala její spolužačka Bette Davis, byla Lucille poslána zpět domů jako „příliš plachá a nesmělá“. Nakonec se přece jen uchytila v modelingu pro kostýmní návrhářku Hattie Carnegie.

Hollywoodskou filmovou kariéru začala rozjíždět jako jedna z „Goldwynových děvčat“, když v roce 1933 získala menší roli v muzikálové komedii ŘÍMSKÉ AFÉRY. Krátce poté uzavřela smlouvu se společností RKO a následovalo několik malých rolí, například v romantické muzikálové komedii PÁNI V CYLINDRECH z roku 1935. Kromě spíše béčkových filmů se začala objevovat i v kvalitnějších snímcích jako napříkald v dramatu MOTÝL VZLÉTL K ZÁŘÍ (1937) nebo THE BIG STREET (1942), ve kterém se dočkala hlavní ženské role po boku Henryho Fondy. V roce 1940 během natáčení komediálního muzikálu TOO MANY GIRLS se seznámila s mladým kubánským hercem a hudebníkem jménem Desi Arnaz. I přes rozdílné povahové vlastnosti a věkový rozdíl (Desi byl o šest let mladší než Lucille) se do sebe oba vášnivě zamilovali a ještě v listopadu téhož roku se z nich stali manželé. Lucille zakrátko přešla ke společnosti MGM, kde začala získávat lepší role ve filmech jako DU BARRY WAS A LADY, BEST FOOT FORWARD (oba 1943) nebo ve filmu WITHOUT LOVE z roku 1945 s Katharine Hepburn a Spencerem Tracym v hlavních rolích. V roce 1948 získala roli manželky bankéře ze Středozápadu v rádiovém komediálním pořadu na pokračování MY FAVOURITE HUSBAND.

V roce 1950 pak přišla společnost CBS s nabídkou na účinkování v televizních seriálech. V roce 1951 se tak Lucille objevila se svým manželem, který hrál i zde jejího manžela, v sitcomu I LOVE LUCY. Společně s manželem Desim byli průkopníky při používání techniky tří kamer, která je nyní při natáčení televizních seriálů a sitcomů zcela běžná. Za účinkování v I LOVE LUCY byla celkem šestkrát nominována na cenu Emmy, z toho jednou ji skutečně získala. V roce 1960 si zahrála v komedii o trablech s láskou a manželstvím ve středním věku s názvem FAKTA ŽIVOTA. Za roli v tomto filmu byla nominována na Zlatý Globus a v souboji o Golden Laurel skončila na druhém místě. Úspěch sitcomu I LOVE LUCY pak vedl v roce 1962 k vytvoření jeho pokračování s názvem THE LUCY SHOW. Za tuto show byla Lucille celkem čtyřikrát nominována na cenu Emmy, z toho dvakrát ji opravdu získala, a jednou na Zlatý Globus. V roce 1968 pak následovalo další pokračování s názvem HERE´S LUCY. Za výkon v této show byla dvakrát nominována na Zlatý Globus. Ve stejném roce, kdy se začalo vysílat HERE´S LUCY – tedy v roce 1968 - si zahrála také s Henry Fondou v komedii TVOJE, MOJE A NAŠE. I za roli v tomto filmu byla nominována na Zlatý Globus a za tuto roli získala rovněž Golden Laurel. Lucille se také stala první ženou, která kdy vlastnila filmové studio – její studio neslo název Desilu. V roce 1974 si zahrála v muzikálu MAME, což jí vyneslo další nominaci na Zlatý Globus. Jedním z jejích posledních televizních vystoupení bylo účinkování na předávání Oscarů v roce 1982, kdy Lucille a její kolega Bob Hope oznamovali nominace a vítěze kategorie nejlepší film. Jejím rozloučením s hereckým světem pak byl seriál LIFE WITH LUCY, ve kterém si zahrála v roce 1986.

Během manželství s Desim se jim narodila dcera Lucie a syn Desi Arnez junior. Těhotná byla celkem pětkrát, ale tři z pěti těhotenství skončilo potratem. Toto zpočátku velmi šťastné manželství však nakonec skončilo v květnu roku 1960 rozvodem. V listopadu roku 1961 se jejím druhým manželem stal herec Gary Morton. Toto manželství ukončila až její smrt v dubnu roku 1989.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1990 I Love Lucy: The Very First Show! (TV film)
1985 Bob Hope Buys NBC? (TV film)
Stone Pillow (TV film)
1980 Lucy Moves to NBC (TV film)
1978 TV: The Fabulous Fifties (TV film) - a.z.
1977 Lucy Calls the President (TV film)
1976 Gypsy in My Soul (TV film)
What Now, Catherine Curtis? (TV film)
1975 Lucille Ball Special, A (TV film)
Lucille Ball/Jackie Gleason Special, The (TV film)
Lucy Gets Lucky (TV film)
Three for Two (TV film)
1974 Happy Anniversary and Goodbye (TV film)
Mame
1971 Everything You Always Wanted to Know About Jack Benny But Were Afraid to Ask (TV film)
1970 Jack Benny's Twentieth Anniversary Special (TV film)
1969 Jack Benny's Birthday Special (TV film)
1968 Tvoje, moje a naše
1967 Průvodce ženatého muže
1966 Lucy in London (TV film)
1964 Lucille Ball Comedy Hour, The (TV film)
1963 Vlastní žena se nekritizuje
1962 Good Years, The
1960 Fakta života
1959 Gene Kelly: An American in Pasadena (TV film)
1956 Forever, Darling
I Love Lucy Christmas Show (TV film)
Lucy se opravdu zbláznila (TV film)
1953 I Love Lucy
The Long, Long Trailer
1951 The Magic Carpet
1950 A Woman of Distinction
Fancy Pants
The Fuller Brush Girl
1949 Easy Living
Miss Grant Takes Richmond
Sorrowful Jones
1947 Her Husband's Affairs
Hollywood Bound - a.z.
Lured
1946 Easy to Wed
Lover Come Back
The Dark Corner
Two Smart People
1945 Abbott and Costello in Hollywood
Without Love
Ziegfeldův kabaret
1944 Meet the People
1943 Best Foot Forward
Du Barry Was a Lady
Thousands Cheer
1942 Seven Days' Leave
The Big Street
Valley of the Sun
1941 A Girl, a Guy, and a Gob
Look Who's Laughing
1940 Dance, Girl, Dance
The Marines Fly High
Too Many Girls
You Can't Fool Your Wife
1939 Beauty for the Asking
Five Came Back
Panama Lady
That's Right - You're Wrong
Twelve Crowded Hours
1938 Annabel Takes a Tour
Go Chase Yourself
Having Wonderful Time
Joy of Living
Next Time I Marry
Room Service
The Affairs of Annabel
1937 Don't Tell the Wife
Motýl vzlétl k záři
There Goes My Girl
1936 Bunker Bean
Chatterbox
Dummy Ache
Muss 'em Up
Námořníci jdou
One Live Ghost
So and Sew
Swing It
That Girl from Paris
The Farmer in the Dell
Winterset
1935 A Night at the Biltmore Bowl
Behind the Evidence
Carnival
Foolish Hearts
His Old Flame
I Dream Too Much
I'll Love You Always
Old Man Rhythm
Páni v cylindrech
Roberta
The Three Musketeers
The Whole Town's Talking
1934 Bottoms Up
Bulldog Drummond Strikes Back
Dostihy smrti
Gangsterova nevěsta
Hold That Girl
Jealousy
Kid Millions
Men of the Night
Moulin Rouge
Murder at the Vanities
Nana
Perfectly Mismated
The Affairs of Cellini
Three Little Pigskins
1933 Blood Money
Broadway Through a Keyhole
The Bowery
Římské aféry

TV seriály

1986 Life with Lucy (TV seriál)
1979 Mary Tyler Moore Hour, The (TV seriál)
1968 Here's Lucy (TV seriál)
1962 The Lucy Show (TV seriál)
1957 The Lucy-Desi Comedy Hour (TV seriál)
1951 I Love Lucy (TV seriál)

Dokumentární

2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2003 200 Greatest Pop Culture Icons (TV seriál)
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1984 Unrehearsed Antics of the Stars (TV film)
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1981 High Hopes: The Capra Years (TV film)
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
Sinatra: The First 40 Years (TV film)
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
General Electric's All-Star Anniversary (TV film)
1976 CBS Salutes Lucy: The First 25 Years (TV film)
1967 All About People
1965 Salute to Stan Laurel (TV film)
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1941 Meet the Stars #6: Stars at Play
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 1

Režijní filmografie

Filmy

1981 Bungle Abbey (TV film)

TV seriály

1968 Here's Lucy (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace