foto

Carl Reiner

  • nar. 20.3.1922 (96 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carl Reiner je americký herec, filmový režisér, producent, scénárista a komik. Vyhrál 12 cen Emmy Awards a jednu cenu Grammy Award.

Reiner se narodil v Bronxu, v New Yorku, rodičům Bessie /roz. Mathias/ a Irvingu Reinerovi – výrobci hodinek. Jeho rodiče byli židovští imigranti, jeho otec pocházel z Rumunska a matka z Rakouska. V jeho šestnácti letech mu starší bratr Charlie dal tip na divadelní workshop napsaný v inzerátu New York Daily News a od té chvíle se Carlovy životní plány kompletně změnily.

Reiner účinkoval v několika Broadwayských muzikálech jako „ Inside U.S.A.", „Alive and Kicking" a hlavní roli získal v muzikálu „Call Me Mister". Vystupoval v komediálních show Maxe Leibmana „Your Show of Shows", kde mu scénář psali budoucí slavní scénáristi Mel Brooks a Neil Simon. V další show „Caesar's Hour vystupoval spolu s Larrym Gelbartem, Melem Tolkinem, Mikem Stewartem a mnoha dalšími.

V prosinci roku 1943 se Reiner oženil se zpěvačkou Estelle Lebost. Vydrželi spolu celých 64 let až do její smrti v roce 2008. Když se brali bylo Reinerovi 21 let a Estelle 29. Estelle je známá pro svou repliku „I'll have what she's having" – „Budu mít to, co má i ona" ve filmu jejich syna Roba, WHEN HARRY MET SALLY /1989/. Zemřela ve věku 94 let.

V roce 1960 spolu s Mel Brooksem uvádí oblíbenou show The Steve Allen Show, která expandovala do série pěti komediálních albumů a animovaného TV speciálu. Po sérii vystupování v různých show, hraje v komedii Normana Jewisona THE RUSSIANS ARE COMING, THE RUSSIANS ARE COMING /1966/, kde ztvárnil postavu Walta Whittakera.
Reiner začal svou režisérskou kariéru v pořadu Van Dyke Show. Po skončení tohoto projektu, natočil Reiner filmovou adaptaci hry Josepha Steina „Enter Laughing" /1967/, která byla z polovina Reinerovou autobigrafií. Balancováním mezi herectvím, produkcí a režií, pracoval Reiner na mnoha filmových a televizních programech. Pravděpodobně nejznámějšími filmy jeho rané režisérské kariéry jsou kultovní komedie WHERE'S POPPA? /1970/, ve které hrál George Segal a Ruth Gordon, OH, GOD! /1977/ s Georgem Burnsem a THE JERK /1979/ se Stevem Martinem.

V roce 1989 režíroval hudební film BERT RIGBY, YOU'RE A FOOL. V roce 2000 byl oceněn cenou Mark Twain Prize for American Humor. O rok později hraje zloděje Saula Blooma v Soderberghově remaku OCEAN'S ELEVEN spolu s Mattem Damonem, Georgem Clooneym, Bradem Pittem aj. Svou roli si střihnul v pokračováních OCEAN'S TWELVE /2004/ a OCEAN¨S THIRTEEN /2007/. V roce 2004 namluvil animovanou postavičku lva Sarmotiho v animovaném TV seriálu FATHER OF THE PRIDE.

V květnu 2009 hrál Reiner pacienta kliniky v poslední sezóně seriálu HOUSE /2004-2010/. Svůj hlas propůjčil postavě Santa Clause ve speciálním vánočním filmu TV společnosti NBC, MERRY MADAGASCAR /2009/ a roli Santy si zopakoval v TV seriálu THE PENGUINS OF MADAGASCAR, v prázdninovém díle "The All Nighter Before Christmas". V prosinci 2009 se obejvil jako guest star v roli TV producenta sitcomu TWO AND A HALF MAN /2003-současnost-2013/ s Charliem Sheenem v hlavní roli. Jako postavička Murray se objevil v seriálu THE CLEVELAND SHOW /2009-současnost-2013/ a k tomuto seriálu napsal jednu epizodu "Your Show of Shows", pojmenovanou podle programu, který odstartoval jeho kariéru.

Reiner je otcem herce - režiséra Roba Reinera, dcery Sylvie Anne Reiner – básnířky, dramatičky a spisovatelky a režiséra Lucase Reinera. Reiner, který je původem Žid, popsal sám sebe jako ateistického Žida. Cituji: "Mám velmi odlišný způsob vnímání Boha. Člověk stvořil Boha protože ho potřeboval. Tím je Bůh v každém z nás".

Reiner je také autorem několika knih, včetně  memoárů "My Anecdotal Life: A Memoir" a románu jako " NNNNN: A Novel". V románu "American Film" popisuje např. filosofii psaní komedií: "You have to imagine yourself as not somebody very special but somebody very ordinary. If you imagine yourself as somebody really normal and if it makes you laugh, it's going to make everybody laugh. If you think of yourself as something very special, you'll end up a pedant and a bore. If you start thinking about what's funny, you won't be funny, actually. It's like walking. How do you walk? If you start thinking about it, you'll trip." – Musíte si sami sebe představit jako někoho obyčejného a ne jako někoho speciálního. Pokud si sami sebe představíte jako úplně normálního týpka a sami se tomu zasmějete, tak i ostatní se budou smát. V opačném případě budete nudní. Pokud začnete o něčem přemýšlet, že by to bylo směšné, tak vlastně to směšné nebude vůbec.Je to jako chůze. Jak vlastně chodíte?Pokud o chůzi začnete přemýšlet tak zakopnete.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Debbie a její parťačky
V husí kůži
2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
Dumbbells
2009 Šťastný a veselý Madagaskar (TV film)
2008 Modrý slon
2007 Dannyho parťáci 3
2004 Dannyho parťáci 2
2003 Pozor, hodný pes!
2001 Dannyho parťáci
Majestic
2000 Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
1998 Brloh v Beverly Hills
1996 Right to Remain Silent, The (TV film)
1993 Fatální instinkt
1991 George Burns' 95th Birthday Party (TV film)
1990 Spirit of '76, The
1987 In the Mood
Summer School
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni
1981 Skokie (TV film)
1980 Comedy Is Not Pretty (TV film)
1979 Cvok
1978 Konec
1977 Ach, Bože
1975 2000 Year Old Man, The (TV film)
Medical Story (TV film)
1973 10 from Your Show of Shows
1969 Comic, The
Generation
1967 Go!!! (TV film)
Průvodce ženatého muže
1966 Alice of Wonderland in Paris
Don't Worry, We'll Think of a Title
Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
The Art of Love
1963 Nadšením bez sebe
To je ale bláznivý svět
1961 Gidget Goes Hawaiian
1960 A Date with Debbie (TV film)
1959 Altánek
Happy Anniversary
Violinist, The

TV seriály

2017 Mladí a hladoví (TV seriál)
Young & Vegas Baby (S05E08)
Griffinovi (TV seriál)
Peter's Lost Youth (S15E17)
2016 Justice League Action (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
An App a Day (S14E13)
2015 Americký táta (TV seriál)
A Star Is Reborn (S12E10)
2014 Bobovy burgery (TV seriál)
Father of the Bob (S05E06)
2012 Parks and Recreation (TV seriál)
Campaign Shake-Up (S04E17)
2011 Cleveland show (TV seriál)
Your Show of Shows (S02E21)
To Live and Die in VA (S02E17)
Americký táta (TV seriál)
Jenny Fromdabloc (S07E16)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Cleveland show (TV seriál)
Murray Christmas (S02E08)
2009 Dr. House (TV seriál)
Na obou stranách (S05E24)
2004 Father of the Pride (TV seriál)
2002 Ally McBealová (TV seriál)
Popojedem (S05E22)
1998 Herkules (TV seriál)
1996 Jsem do tebe blázen (TV seriál) - a.z.
Mozaika (S05E04) - a.z.
1995 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Show Alana Bradyho (S03E16)
1993 Frasier (TV seriál)
Morální dilema (S01E09)
1991 Sunday Best (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1976 Good Heavens (TV seriál)
1964 Linus! The Lion Hearted (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1961 The Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1960 The Comedy Spot (TV seriál)
1954 Caesar's Hour (TV seriál)
Droodles (TV seriál)
1949 Fifty-Fourth Street Revue, The (TV seriál)
1948 Fashion Story, The (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Great Buster
2017 If You're Not in the Obit, Eat Breakfast
Wait For Your Laugh
2016 Norman Lear: Just Another Version of You
The Last Laugh
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film)
Untitled Bill Hayes Documentary
2012 Lunch
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
Sheldon Leonard"s Wonderful Life
2009 Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
2008 Jewish Americans, The (TV seriál)
2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project
2006 The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
2004 On Your Marx, Get Set, Go!
Remarks on Marx: A Night at the Opera
2001 Hail Sid Caesar! The Golden Age of Comedy
Sid Caesar Collection: The Fan Favorites - Love & Laughter, The
Sid Caesar Collection: The Fan Favorites - The Dream Team of Comedy, The
Sid Caesar Collection: The Fan Favorites - The Professor and Other Clowns, The
2000 Sid Caesar Collection: Creating the Comedy, The
Sid Caesar Collection: Inside the Writer's Room, The
Sid Caesar Collection: The Magic of Live TV, The
1997 College of Comedy with Alan King, The (TV film)
Intimate Portrait: Mary Tyler Moore (TV film)
1996 Caesar's Writers (TV film)
Danny Kaye: A Legacy of Laughter (TV film)
1995 Comedy Salute to Andy Kaufman, A (TV film)
1991 Something a Little Less Serious: A Tribute to 'It's a Mad Mad Mad Mad World' (TV film)
1984 The Great Standups (TV film) - herec, vyp.
1981 High Hopes: The Capra Years (TV film)
Walt Disney: One Man's Dream (TV film)
1968 Star Spangled Salesman

TV pořady

2018 Betty White: First Lady of Television (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
2006 Talkshow with Spike Feresten (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Arsenio Hall Show (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1987 Jerry Seinfeld: Stand-Up Confidential (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1984 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Jim Nabors Show (TV pořad)
Tribute to Mr. Television Milton Berle, A (TV pořad)
1974 Annie and the Hoods (TV pořad)
1972 The Julie Andrews Hour (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
The Movie Game (TV pořad)
1968 The 20th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1964 The Celebrity Game (TV pořad)
1963 Art Linkletter Show, The (TV pořad)
1962 The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
1959 Take a Good Look (TV pořad)
1958 Keep Talking (TV pořad)
Sid Caesar Invites You (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
The Patrice Munsel Show (TV pořad)
1951 The Name's the Same (TV pořad)
1950 Your Show of Shows (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Dick Van Dyke Show Revisited, The (TV film)
2003 Alan Brady Show, The (TV film)
1989 Berte Rigby, jsi hlupák
1983 Muž se dvěma mozky
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni
1975 2000 Year Old Man, The (TV film)
1969 Comic, The
1967 Enter Laughing
1965 The Art of Love
1963 Nadšením bez sebe
1960 A Date with Debbie (TV film)

TV seriály

1973 Lotsa Luck (TV seriál)
1971 The New Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1961 The Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1960 The Comedy Spot (TV seriál)
1954 Caesar's Hour (TV seriál)

Dokumentární

1965 Salute to Stan Laurel (TV film)

TV pořady

1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

Filmy

1967 Enter Laughing - kniha
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace