Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (214)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, každý režim si točí své agitky, každý režim honí své údajné nepřátele, a je jedno, jestli je to komunismus, nebo americká a u nás tak obdivovaná demokracie (případně moderní me-too, blm, lbgtq apod. šílenství či liberální demokracie, která začíná mít hodně prvků totality). Tenhle film sice chce temnou a černou dobu amerických dějin uvést na určitou pravou míru, ale žel činí tak prostředky všech agitek - tedy pouze černými a bílými postavami, buď jsou lidi zlí, nebo hodní, nic mezi tím, a moudrý Trumbo tím moudře proplouvá, aby na závěr pronesl dojemnou řeč a zemřel konečně v klidu. Je to prostě klišé na klišé a děsně neživotné, i když ze začátku se zdálo, že alespoň uvidíme něco ze zákulisí Hollywoodu. Ale až na natáčení jedné scény postupuje film skokově: "zde je scénář a je dobrý!" - skok - Trumbo v kině kouká na svůj film a je spokojený. Spousta jiných, zbytečných a vatoidních scén pak ale dostává víc prostoru, jen aby to mělo ty povinné dvě hodiny uměleckého spektáklu pro porotce Oscarů. Oceňuji ale herecké výkony, i když herci nic moc charakterního neměli co hrát. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Parádní žívotopisný film, zabývající se osudy obětí jedné z nejhanebnějších afér USA. Honba za údajnými komunisty v 50. letech způsobila neštěstí a tragédie v tisíci amerických rodinách. Jednou z nich byla i rodina snad nejslavnějšího scénáristy Hollywoodu Daltona Trumba. Film se bude líbit zejména filmových fanouškům a znalcům děl jako je např. Spartakus, Prázdniny v Římě, Johnny si vzal pušku, Motýlek a dalších. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kongres zapomíná na maličkost zvanou 1. dodatek." Jako světově proslulý filmový znalec si dovolím oznámit, že jsem jméno Dalton Trumbo dosud neslyšel a jsem si jistý, že už na něj nikdy nezapomenu. A nejde o to, že napsal nejvíc scénářů ve vaně, čímž mi byl sympatický. Mnohem víc je totiž to, že stál za svými názory na dělbu zisku a proto byl komunista. Takže já jsem taky komunista? No to je fór. Sláva demokracii. Nicméně děkuji Sněmovnímu výboru pro neamerickou činnost za to, že řádně pohonil ty čarodějnice a já jsem si mohl užít trochu toho mccarthismu. Jen ten John Wayne u mě trošku klesl, ale Kirk Douglas, Otto Preminger a zejména baseballový magor Frank King si u mě docela šplhli. A nyní mne omluvte, jdu si pustit film Vrah močálu, abych zjistil, jak to dopadá, když je nejlepší postavou filmu močál. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Historie filmu a historie poválečné Ameriky, která se dokonale proplétá v nekonečné spirále broušených dialogů a hereckého koncertu Bryana Cranstona. Trumbo je dokonalou sondou do let, kdy byl každý, kdo nešel s davem podezřelý s kolaborace s komunisty. Ale někdy se někteří lidé postavili na odpor, lidé, kteří v Holywoodu něco znamenali, kteří chtěli pouze a jen spravedlivé jednání bez ohledu na to, jakého politického přesvědčení jsou. Tohle všechno a ještě mnohem více si v sobě snímek Trumbo nese, přičemž já zůstávám v němém úžasu, jak moc povedený filmový koktejl z toho vznikl. Na závěr jen dodám, že mě vcelku překvapila "záporná" role Helen Mirren – tento typ rolí je u ní z mého úhlu pohledu velice neobvyklý. „Who the hell has the luxury of friends? I've got allies and enemies. There's no room for anything else.“ ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který z vás málem udělá komunistu. To nejlepší na něm však je, že mu je vaše politická náklonnost naprosto u zadku. Je to prostý příběh muže, scenáristy, který do poslední chvíle bojoval zato, aby mohl dělat, co ho bavilo. Jednoduché, obsáhlé, skvěle zahrané a ještě lépe napsané. Co se studené války týče, mnohem raději doporučím Trumba, než zoufale nudný Most Špiónů. 8/10 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama