foto

Helena Kružíková

  • nar. 17.11.1928 (90 let)
    Třebíč, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významná brněnská herečka Helena Kružíková pochází z Třebíče. Již v době okupace propadla divadlu, po osvobození pak nastoupila na brněnskou Státní konzervatoř, která se v průběhu jejího studia transformovala na Janáčkovu akademii múzických umění. V prvním poválečném ročníku studovala s řadou významných osobností, jako byli Josef Karlík nebo Květa Fialová. Studium dokončila v roce 1950 a s některými dalšími spolužáky ze školy nastoupila do Těšínského divadla v Českém Těšíně, kde však setrvala jen jednu sezónu (1950-1951).

V roce 1951 se domovskou scénou Heleny Kružíkové stalo jeviště Státního divadla (dnes Národního divadla) v Brně, jemuž zůstala věrná již natrvalo. Obsáhla zde široký repertoárový rozptyl, od rolí mladých dívek a milovnic přešla postupně až ke zralým postavám. Její doménou byly především úlohy tragické, případně tragikomické (Vytetovaná růže, Macbeth, Dnes ještě nezapadá slunce nad Atlantidou) a postupem let se zařadila mezi významné osobnosti divadelního herectví v Brně. Stálé angažmá opustila s odchodem do penze koncem osmdesátých let, v Národním divadle ale pohostinsky vystupovala i nadále (například jako kněžna v Lucerně).

Filmografie Heleny Kružíkové není nijak bohatá, což bylo jako u řady jiných významných herců důsledkem angažmá mimo Prahu. V nevelkých dívčích rolích debutovala ve dvou budovatelských filmech, OLOVĚNÝ CHLÉB (1953) a PŘICHÁZEJÍ Z TMY (1953). V průběhu dalších desetiletí vytvořila ve filmu několik postav matek mladých hrdinů. Z postav tohoto typu můžeme připomenout film PRVNÍ DEN MÉHO SYNA (1964), kde byla matkou Vladimíra Pucholta, o několik let později byl jejím synem Ivan Vyskočil ve filmu PLAVENÍ HŘÍBAT (1975).

Ze spolupráce s televizí stojí za zmínku přepis Vančurovy hry JOSEFÍNA (1968), který byl především exhibicí začínající Hany Zagorové, tehdy ještě jako herečky. Brněnská televize nasnímala také několik divadelních představení s účastí Heleny Kružíkové (NEBOŽTÍK NASREDIN, 1964; RACEK, 1976). Naposledy se objevila jako jedna ze sudiček v televizní pohádce TŘETÍ SUDIČKA (1986).

Kromě divadla navázala Helena Kružíková po svém příchodu do Brna úzkou spolupráci také s rozhlasem a až do konce 80. let účinkovala v řadě rozhlasových her. Široké pole působnosti našla také v oblasti dabingu, který v Brně dosáhl vysoké kvality; její hlas bylo možno slyšet z řady zásadních děl světové kinematografie, po roce 1989 i v zahraničních seriálech (DALLAS). Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 1998 Cenu Františka Filipovského. Je také nositelkou ceny Senior Prix, které jí v roce 1996 udělila Herecká asociace. V dřívějších dobách působila i pedagogicky a v letech 1974-1991 vyučovala na brněnské konzervatoři.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Tchyně a uzený (TV film)
1986 Třetí sudička (TV film)
1982 Období digitální (TV film)
1980 O Stehlíkovi a Juliánce (TV film)
1976 Klec (TV film)
Náš dědek Josef
Racek (divadelní záznam)
1975 Měsíční víla (TV film)
Plavení hříbat
1973 Kouzelný hrášek (TV film)
Čierne ovce (TV film)
1972 Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (TV film)
1971 Čtyři sváteční dny (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
Zločincem proti své vůli (TV film)
1969 Já jsem Osango (TV film)
1968 Josefina (TV film)
Případ korneta Jelagina (TV film)
1967 Poutník (TV film)
1964 Nebožtík Nasredin (divadelní záznam)
První den mého syna
Vdova Capetová (TV film)
Vysoká zeď
1963 Totální kuropění (divadelní záznam)
Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)
1958 Tři přání
1957 Škola otců
1953 Olověný chléb
Přicházejí z tmy

TV seriály

1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Medicína (S01E06)
Nadílka (S01E03)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace