foto

Filip Balek-Brodský

  • nar. 17.9.1871
    Havlíčkův Brod, Rakousko-Uhersko
  • zem. 30.10.1949 (78 let)
    Praha, Československo

Biografie

Pôvodne spisovateľ a dramatik. Napísal niekoľko desiatok divadelných hier, väčšinou jednoaktoviek bez vyšších umeleckých ambícií. Písal aj romány a cestopisy. V roku 1901 sa stal impresáriom Rudolfa Frimla.

Vo filme pôsobil organizačne – bol predsedom Fondu pre podporu zostarnutých a nemocných hercov – jednak ako epizodista vo viac ako dvadsiatich nemých a takmer tridsiatich zvukových filmoch.

Prvýkrát si zahral menšiu rolu v roku 1924 vo filmovej adaptácii epickej básne Svätopluka Čecha, Lešetínský kovář režiséra Ferry Seidla. Potom sa objavoval v postavičkách návštevníkov hostincov, ale taktiež hospodárskych a krčmárov, divadelných divákov, šatniarov, hasičov, komorníkov a nezamestnaných. Väčšinou to boli filmy najnižšej umeleckej úrovne, natáčané režisérmi druhej a tretej granytury českého filmu. V znárodnenom filme už nehral.

Ján "Eoin" Nemec

Herecká filmografie

Filmy

1948 Krakatit
1947 Jan Roháč z Dubé
1942 Městečko na dlani
1941 Advokát chudých
Z českých mlýnů
1940 Babička
Pohádka máje
Přítelkyně pana ministra
1939 Humoreska
Její hřích
Srdce v celofánu
Tulák Macoun
Veselá bída
1938 Bláhové děvče
Co se šeptá
Ideál septimy
Jarka a Věra
Zborov
1937 Důvod k rozvodu
Klatovští dragouni
Otec Kondelík a ženich Vejvara
Píseň drožkáře
Srdce na kolejích
Švanda dudák
1936 Tři muži ve sněhu
Uličnice
1935 Cácorka
1934 Hej-rup!
Pán na roztrhání
Z bláta do louže
Žena, která ví, co chce
1933 Exekutor v kabaretu
Na sluneční straně
Štvaní lidé
1932 Děvčátko, neříkej ne!
Písničkář
Sňatková kancelář
1931 Karel Havlíček Borovský
To neznáte Hadimršku
To neznáte Hadimršku (německá verze)
1930 C. a k. polní maršálek
C. a k. polní maršálek (německá verze)
Když struny lkají
Černé oči, proč pláčete...?
1929 Boží mlýny
Chudá holka
Její pastorkyňa
Kamarádské manželství
Popelka
Starý hřích - kalich hořkosti
Takový je život
Z českých mlýnů
1928 Dva pekelné dny
Děvče z tabákové továrny
Kedlubnový kavalír
Stín ve světle
Známosti z ulice
1927 Kašpárek a Budulínek
Pražský kat
Sextánka
1926 Aničko, vrať se!
Falešná kočička aneb Když si žena umíní
Otec Kondelík a ženich Vejvara I.
Radioamatéři
1925 Do panského stavu
Z českých mlýnů
1924 Lešetínský kovář

Dokumentární

1926 Neděle československých filmových pracovníků

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace