Reklama

Reklama

Mario Karas

Mario Karas

nar. 22.08.1896
Příbram, Rakousko-Uhersko

zem. 02.05.1935 (38 let)
Praha, Československo

Biografie

Filmový herec  Mario Karas se narodil jako Antonín Karas, jeho otec se jmenoval Josef Karas (1860–19??), byl horník, maminka Růžena Jezberová (1862–19??), byla v domácnosti, kde se starala o 8 dětí. Takže Mario Karas měl ještě 3 bratry a 4 sestry.

Početná rodina však krátce po narození posledního potomka přesídlila do Prahy. Nutno však podotknout, že o studiu a i povolání Maria Karase nejsou dnes žádné informace. Po roce 1918 navštěvoval hereckou školu herce a režiséra Branalda.

Ve filmu si poprvé zahrál v roce 1919 a do konce němé éry filmu natočil 15 filmů, a v některých filmech měl i větší role. Úplně poprvé to bylo shodou okolností ve filmu režírovaném Richardem F. Branaldem, film se jmenoval Utrpením ke slávě a hrál zde historickou postavu K. H. Borovského.

V němých filmech hrával i záporné role, jako například podvodný nápadník ve filmu Ve dvou se to lépe táhne (1928). Ve filmu Na letnim bytě (1926) si zahrál profesora Jaroslava Havelku, kterému pani Kapičková (A. Nedošínská) způsobí mnoho problémů, když je s manželkou v lázních.

S nástupem zvukového filmu sice dál a dost často hrál, natočil na 20 filmů během krátké doby čtyř let, ale již jen jako epizodista, mnohdy i pouhý komparzista. Z jeho o malinko výraznějších roliček zaslouží vzpomenout jeho posměvačný host v hospodě ve filmu Poslední bohém (1931) nebo probuzený host v hotelu ve filmu Sedmá velmoc (1933).

Bohužel jeho hlas můžeme slyšet jen v pěti filmech. Jedním z posledních filmů, které před svou náhlou smrtní natočil, byl známý film s Vl. Burianem, Nezlobte dědečka (1934), kde hrál majitele konfekce, kterému Eman Vovísek (Vl. Burian) vleze do výlohy a způsobí nemalou škodu.

Z osobního života Maria Karase je známo, že se v roce 1927 oženil s o deset let mladší Marii Janšovou (1906–19??), manželství však bylo po 7 měsících rozvedeno. Podruhé se oženil v roce 1932 s Jiřinou Trousilovou (1907–19??), ale i s touto ženou se krátce před smrtí rozvedl.

Mario Karas, občanským jménem Antonín Karas, uváděn na úředních dokumentech jako filmový herec, podlehl těžké tuberkulóze dne 2. května 1935 v nemocnici na Bulovce, ve věku nedožitých pouhých 40 let. Jeho hrob bychom však dnes těžko hledali, jeho zpopelněné ostatky byli rozptýleny.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama