Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pantáta Bezoušek, majitel gruntu, se chystá jet za svým synem do města. V hospodě se nepohodne se sousedy, protože si myslí, že mu závidějí. Druhý den se zastaví u hrobu své ženy a vydá se na cestu. Ve vlaku nemůže najít jízdenku a při hledání mu málem uletí stehlík, kterého veze vnoučatům jako dárek. U vlaku čeká na pantátu jeho syn s automobilem, ale Bezoušek jede raději drožkou. V domě už pantátu očekává snacha Mařenka se dvěma malými dětmi. Mařenku přijde ještě navštívit její sestra Melanka, která je nešťastná, protože otec nepřeje její známosti s Jiřím Králišem... (Podle dochované části filmu.) (ČSFD)

(více)

Recenze (2)

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Národní filmový archiv v současnoti nabízí pouze 21 minutový fragment tohoto filmu, což je velká škoda, protože Karel Lamač zpracoval předlohu zodpovědně se vším, co k tehdejším filmům patřilo. Komediální situace střídají vážné okamžiky. Ve filmu se také objeví výborná Anny Ondráková, netradičně s dlouhými loknami ;-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Fascinující zážitek nabízí úvod tohoto filmu s mezititulky v němčině. Nejenom, že například z Rovenského se stává Rovenski, ale také jsou přejmenovány hlavní osoby děje. Nejzáhadnějším se pak stává jediný mezititulek ve švabachu. Aneb, kdo je obeznámen se zvukovým remakem, užívá si zdejší posunutí děje do tehdejší současnosti a pikantní obsazení (čímž se film řadí k moderní vlně všech těch přepisů Kondelíků a dalších). Bezouškem je Rovenský, jeho synem Pištěk, hlavní milovnickou dvojicí klasický pár snů českého filmu 20. let Anny Ondráková a Karel Lamač. Humor obstarává Bezouškova cesta vlakem s Hermínou Vojtovou a později jeho hry s vnučkami. Vždycky je také příjemné se setkat s Antonií Nedošinskou a Josefem Švábem-Malostranským v němém filmu. Nejlepší je ale Anny Ondráková v civilních šatech a s účesem z nejpůvabnějších ruliček ve stylu Mary Pickfordové. Takové nosila jen výjimečně při civilním focení v roce 1921, v témže roce v některých scénách filmu Otrávené světlo a před Bezouškem patrně už jen v Tu ten kámenu (1923). Věčná škoda je samozřejmě dalších dílů filmu, ve kterých bylo dříve možné spatřit Máňu Ženíškovou, jež začínala ve vedlejších rolích filmů s Anny Ondrákovou (debutovala takto už v roce 1924 v Chyťte ho!) nebo Jindřicha Plachtu. Ostatně později se Plachta společně s Vojtovou stali jedinými herci, kteří si zahráli také v remaku v roce 1941. Vojtová se z cestující osoby proměnila v Zuranovu sestra Bubačku a Plachta z penzisty v berního kontrolora Věnceslava Karbulku. ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Dochovaly se pouze první dva díly filmu. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Jaroslav Marvan si ve filmu zahrál, aniž by to vůbec tušil. Ve filmu Dobrý voják Švejk (1926) hrál uniformovaného železničního zřízence kontrolujícího jízdenky. Po natočení jedné scény ho "přepadl" jeden z pomocníků štábu, který ho zatáhl k jakési dřevěné budce u kolejí v té železničářské uniformě, vrazil mu do ruky červený praporek a řekl, ať čeká než natočí záběr. Aniž by to tušil, stal se statistou ve filmu Pantáta Bezoušek. Že se ve filmu objevil zjistil až při zhlédnutí tohoto filmu v kině. Honorář za něj nikdy nedostal. (Kulmon)

Reklama

Reklama